Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Gandrīz puse no Latvijas pusaudžiem vēlētos būt profesionāli sportisti

© F64 Photo Agency

Daudzi jaunie latvieši vēlās būt profesionāli sportisti, liecina sporta apģērbu veikala 4F veiktā aptauja. 40% no aptaujātajiem vecuma kategorijā līdz 18 gadiem vēlētos profesionāli nodarboties ar sportu, un no šiem 70% jau ir kādi sporta panākumi. Galvenais iemesls, kāpēc pusaudži vēlas kļūt par atlētiem, ir iespēja apskatīt pasauli (40%), bet prestižs (20%), unikalitāte (20%) un lieli ienākumi (20%) daudz retāk tiek norādīti kā galvenie iemesli. Latvijas iedzīvotājiem tiks dota iespēja 17. novembrī jautāt slavenajam Latvijas slēpotājam Kristapam Zvejniekam un snovbordistam Ināram Bīrmanim par to, kā ir būt profesionālam sportistam.

Aptaujātie vecuma kategorijās no 19 līdz 30 un no 31 līdz 40 gadiem izrādīja daudz mazāku interesi kļūt par profesionāliem sportistiem - tikai 19% katrā vecuma grupā. Taču arī šiem cilvēkiem galvenais iemesls kļūt par atlētu būtu iespēja apskatīt pasauli (38%). Profesijas prestižs būtu iemesls 23% aptaujāto, savukārt 14% - oriģinalitāte un unikalitāte. Viena piektā daļa no aptaujātajiem norādīja citus iemeslus, piemēram, mīlestība pret sportu, vēlme būt par labu piemēru, un tikai 5% iemesls būtu augstais atalgojums. Atšķirībā no pusaudžiem, pieaugušie četras reizes mazāk norādīja ienākumus, kā galveno iemeslu kļūt par profesionālu atlētu.

Interesanti, ka no aptaujātajiem cilvēkiem vecuma grupā no 41 līdz 50 nodarboties ar sportu profesionāli vēlētos 21%, savukārt vecumā grupā no 50 un uz augšu - 29%.

No tiem aptaujas dalībniekiem, kuriem nav intereses nodarboties ar sportu profesionāli, 49% norādīja, ka galvenais iemesls tam, ir tas, ka uzskata citas profesijas par prestižākām. 12% attur bažas par sekām uz veselību, ko var atstāt profesionāla nodarbošanās ar sportu, savukārt 12% nevēlētos nepārtraukti ceļot. Vēl 5% uzskata, ka šāds dzīves veids atturētu viņus no ģimenes veidošanas, bet 12% ir citi iemesli.

Ja apskatām iemeslus, kas atturētu dažādas vecuma grupas kļūt par atlētiem, tad pusaudži līdz 18 gadu vecumam norādīja, ka viņus piesaista prestižākas profesijas (80%), 13% uzskata, ka tas būtu bīstami viņu veselībai, bet 7% nevēlētos visu laiku braukt komandējumos. Neviens no pusaudžiem nenorādīja grūtības izveidot ģimeni kā vienu no iemesliem, bet cilvēki vecuma grupā no 19 līdz 30 norādīja to kā iemelsu 8% gadījumu, un vecuma grupā 31 - 40 tas tika norādīts 17% gadījumu. Piektdaļu aptaujāto (20%) vecumā no 19 līdz 30 gadiem biedē draudi uz veselību no nodarbošanās ar sportu profesionālā kapacitātē, savukārt vecuma grupā 31 - 40 - vairāk par ceturtdaļu (27%). Cilvēki vecumā no 31 līdz 40 gadiem gandrīz pusotru reizi mazāk norādīja, ka ir citas prestižākas profesijas.