Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

Ventspilnieki neizmanto iespēju pakāpties tabulā

© f64

FIBA Čempionu līgā BK “Ventspils” savā laukumā tikās ar Krievijas klubu no Ņižņijnovgorodas un neizmantoja iespēju pietuvoties grupas labāko četriniekam. Zaudējums ar 75:80 un priekšpēdējā vieta turnīra tabulā. Nākamā spēle 21. novembrī ibraukumā ar Itālijas “Avellino”.

Reiz jau spēlēts. Šī nebija pirmā tikšanās ar komandu no Ņižņijnovgorodas. 2012. gada sezonā abas komandas satikās FIBA Izaicinājuma kausa izcīņas pirmā posma grupas turnīrā. 2011. gada 22. novembrī savā laukumā tika izcīnīta uzvara ar 77:75, bet 13. decembra izbraukuma mačā zaudēums ar 63:77. Toreiz spēlēja un šobrīd komandas sastāvā ir Ronalds Zaķis - pirmajā mačā viņam 13 minūšu laikā viens punkts, bet atbildes spēlē 15 minūtēs septiņi punkti.

Ar mīnusa zīmi. Ar Krievijas klubiem spēlēts visos iespējamos Eiropas klubu turnīros kopskaitā aizvadot 16 spēles. Bilance ir ar nelielu mīnusa zīmi - 7 uzvaras un 9 zaudējumi. Īpaši veiksmīga bijusi 1988./99. gada Saportas kausa izcīņas sezona, kad ar krievu komandām aizvadītas pat četras spēles un visās uzvarēts. Četras spēles aizvadītas arī 2002./03. FIBA Čempionu kausa izcīņā (visas pret Kazaņas “Unics”) un toreiz uzvaras dalītas uz pusēm. Pēdējā uzvara pār kādu Krievijas komandu izcīnīta 2011. gada 22. novembrī, kad savā laukumā tika pārspēta NN (77:75). Kopš tā laika pret krievu komandām piedzīvoti pieci zaudējumi.

Divas spēles. A apakšgrupā jau ir aizvadītas divas spēles un vienā no tām tobrīd bez uzvarām esošā Vācijas “MHP Riesen” savā laukumā sagādāja pirmo zaudējumu Spānijas “UCAM Murcia” (81:80). Savukārt turku “Banvit” savā laukumā ar 75:68 pārsēja poļu “Anwil”. Ventspilniekiem parocīgāk būtu bijis, ja vācieši tomēr zaudētu, kurai katrs nākamais zaudējums nozīmētu vēl lielāku attālināšanos no “play off” un arī mazinātos viņu konkurētspēja.

Līdzīga bilance. Līdzīgi kā ventspilnieki, arī Ņižņijnovgorodas komanda līdzšinējās piecās spēlēs izcīnījusi divas uzvaras. Pirmais panākums tika izcīnīts viesos pret “Anwil” (93:82), bet BK “Ventspils” poļu komandai savā laukumā zaudēja pārliecinoši. Otrs panākums izcīnīts iepriekšējā kārtā, kad savā laukumā ar 85:71 pārspēta Francijas “Le Mans” (ventspilnieki frančiem zaudēja izbraukumā). Zaudēumi piedzīvoti pret “Sidigas Avellino (93:100 savā laukumā), pret “UCAm Murcia” (51:72 savā laukumā) un pret “Banvit” (60:78 izbraukumā).

1. ceturtdaļa. Ventspilnieku starta piecinieks: Džonsons, Lomažs, Gulbis, Arledžs, Dreims. Pirmajās divās minūtēs mājiniekiem lāgā neizdodas kaut ko savērpt uzbrukumā, par sakarīgiem metieniem nemaz nerunājot. Līdzko uzbrukums izskatījās loģisks un sakārtots, tā Lomažs iemet trejaci (3:4). Pēc tam atkal samocīti uzbrukumi, līdz nepilnas pusminūtes laikā Lomažs ielādē vēl divus tālmetienus pirmo reizi izvirzot vadībā savu komandu (9:8). Pirmā ceturtdaļa tā arī aizrit, kad kāda no komandām ir vadībā ar ne vairāk kā 2-3 punktiem un tieši tā arī ceturtdaļa tiek pabeigta (17:19).

2. ceturtdaļa. Otrās ceturtdaļas ievadā gan tiek izjaukta ierastā kārtība un, diemžēl, par sliktu mājiniekiem. Pēc trim nospēlētām minūtēm kādas komandas pārsvars pirmo reizi sasniedz četrus (22:26), taču ne uz ilgu laiku. Ātri vien šis deficīts tiek sadeldēts un ceturtdaļas vidū viss var sākties no jauna (26:26). Tomēr vadību neizdodas atgūt, bet kas notiek tālāk? Turpat četras minūtes ventspilnieki uzbrukumā ir pagalam impotenti un šo laiku viesi izmanto itin lietderīgi panākot sev solīdu vadību 26:35, bet ejot lielajā pārtraukumā jau -10 (29:39). Viens no mīnusu iemesliem - cīņa par atlēkušajām bumbām (11:22). Turpat pusi no 22 bumbām viesi izcīnīja uzbrukumā (9), kamēr laukuma saimniekiem tikai viena. Arī komandas spēlē krieviem vairāk plusu, kas ļoti izpaudās rezultatīvajās piespēlēs - 7:13.

3. ceturtdaļa. Četru minūšu laikā rezultāta izteiksmē nekas būtiski nav mainījies un tā ir slikta ziņa ventspilniekiem. Paši it kā kļuva precīzāki un azartiskāki, taču arī viesi neslinkoja un turēja līdzi. Turēja līdzi tiktāl, ka tika sasniegts lielākais pārsvars (38:49). Lai samazinātu mīnusus, vajadzīgas vairākas pēc kārtas sekmīgas darbības aizsardzībā un pašiem būtu nekļūdīgiem uzbrukumā. Pāris aizsardzības izdodas nosargāt, izdodas gūt piecus punktus pēc kārtas, taču tās ir tikai atsevišķas epizodes. Jau nākamie divi viesu uzbrukumi ir rezultatīvi un atkal -11 (43:54). Starp citu, atlēkušajās bumbās vēl lielāka katastrofa - jau 13:29! Varbūt Jakoviča aktivitātes pamodinās mājiniekus? Viņa seši pēc kārtas gūtie punkti ir iemesls iespringt arī pārējiem (49:54). Simboliski, ka tas pats Jakovičs arī pabeidza trešo ceturtdaļu ar precīzu tālmetienu saglabājot labas izredzes izglābt maču. Sagaidot pēdējo ceturtdaļu - 54:57.

4. ceturtdaļa. Uzreiz nekas nesanāk. Pēc divām minūtēm ir pat -8 (56:64). Vēl pēc divām minūtēm arī -10 (58:68), bet pats skumjākais, ka ir pazudusi tā dzirkstele, kuru trešajā ceturtdaļā iešķīla Jakovičs. It kā nekā traģiska, taču spēles gaita neliecina, ka ventspilniekiem ir pietiekami daudz argumentu lai uzvarētu. Pēdējo minūti izdevās sagaidīt ar -3 (73:76), taču atkārtot pagājušās nedēļas varoņdarbu neizdevās.

FIBA Čempionu līga. A grupa

BK “Ventspils” un NN (Krievija) 75:80 (17:19, 12:20, 25:18, 21:23)

BK “Ventspils”: Lomažs 16, Džonsons 15, Jakovičs 14, Dreims 10, Arledžs 8, Gulbis 5, Zaķis 3, Blaus 2, Bīns 2;

NN: Perijs 19, Popovs 13, Strebkovs 12, Astapkovičs 8, Čerapovičs 6, Govenss 5, Odoms 5, Baburins 3.