Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

TTT zaudē Spānijas čempionei un Putniņai

© f64

Sieviešu basketbola Eirolīgā pēdējo maču pirms izlašu pārtraukuma aizvadījušas TTT basketbolistes, kas savā laukumā tikās ar spēcīgāko Spānijas komandu “Avenida” ar tajā spēlējošo Aiju Putniņu un piedzīvoja otro zaudējumu turnīrā - 56:68. Nākamā spēle tikai 28. novembrī, kad savā laukumā būs jātiekas ar Francijas “Carolo Basket”.

Zelta komanda. Sieviešu Eirolīga mūsu pusē joprojām ir neiepazīta un reizēm nav ne mazākā priekšstata par to, ar cik spēcīgu (vai vāju) pretinieku jāspēlē. “Avenida” noteikti ir no stipro, pat ļoti stipro, komandu gala. Ja reiz savā zemē, kas šajā gadījumā ir Spānija, jau daudzus gadus esi saimnieks, tad savādāk nemaz arī nevar būt. Kopš 2004. gada “Avenida” tikai trīs reizes nav spēlējusi Spānijas čempionāta finālā, bet kopš 2012. gada - tikai un vienīgi finālā. Kopš tā laika piecas reizes komanda kļuvusi par savas valsts čempioni, pēdējos divus gadus ieskaitot. Vēl trofeju plauktiņā ir iegūluši septiņi Karaļa kausi, tikpat Spānijas Superkausi (ieskaitot 2018. gadu) un visam pa virsu arī 2011. gada Eirolīgas tituls.

Salamanka un latvietes. Salamankā, kur pierakstīta “Avenida”, latvietēm nav sveša vieta. Laiku pa laikam šajā komandā piestājusi pa kādai Latvijas izlases spēlētājai, bet kā šīs komandas pirmatklājēja ir Liene Jansone, kura šajā komandā spēlēja 2006./07. gada sezonā. Togad “Avenida” kļuva par Spānijas vicečempioni. Pēc tam Salamankā piestāja Gunta Baško un Kristīne Vītola, bet šogad “Avenida” pierakstījusies Aija Putniņa.

1. ceturtdaļa. TTT sākuma piecinieks: Pedija, Pulvere, Krēsliņa, Vītola, Brumermane. Pirmajās piecās minūtēs līdzīga cīņa un arī rezultāts veidojas līdzvērtīgi. Vairākkārt ir neizšķirts (2:2, 4:4), bet pārsvarā vadībā atrodas viešņas. Tiesa, ne vairāk kā ar divu punktu pārsvaru (10:12). Tobrīd šķita, ka abas komandas ir pamatīgi ieskrējušās un sagaidāma ļoti rezultatīva spēle, taču otro piecu minūšu laikā uzbrukums ir apstājies. It īpaši TTT izpildījumā. Šajā laikā gūti vien divi punkti, bet pretinieces trīsreiz vairāk. Ieskaitot Aijas Putniņas divus punktus līdz ar ceturtdaļas beigām (12:18).

2. ceturtdaļa. Neko diži rezultatīvāks bija arī otrās ceturtdaļas ievads. Pirmo četru minūšu laikā precīzs ir viens vienīgs Pedijs tālmetiens, bet pēc Putniņas diviem punktiem 15:22 uz Mārtiņam Zībartam nav citu variantu, kā pieprasīt minūtes pārtraukumu. Ja nākamo trīs minūšu laikā izdevās pietuvoties līdz pat 23:25 (vēlreiz precīzs ir Pedijas tālmetiens), tad Zībarta minūtes pārtraukums bija pašā laikā un lietderīgs. Tagad kārta prasīt pārdomu minūti bija viešņām… Tūlīt pēc tām rīdziniecēm rodas iespēja atjaunot līdzsvaru ar Vītolas diviem soda metieniem (25:25) un nākamajā uzbrukumā Kates Krēsliņas trejacis pirmo reizi izvirza vadībā TTT (28:25). Rīdzinieces ir guvušas jau 11 punktus pēc kārtas… Pēcāk bija arī 13 pēc kārtas, bet puslaiks tiek pabeigts ar 32:27. Ceturtdaļa atsevišķi uzvarēta ar 20:9.

3. ceturtdaļa. Puslaika sākums līdzīgs otrās ceturtdaļas ievadam. Jāgaida turpat trīs minūtes, līdz tiekam pie pirmajiem punktiem (Brumermane) un šāda mazrezultativitāte momentā redzama uz tablo - Salamankas komanda jau ir atguvusi vadību (34:35). Nākamās trīs minūtes ir vēl tukšākas. Pareizāk sakot, pavisam tukšas. Punktu nav un vienīgais mierinājums, ka šajā TTT neražas laikā spānietes nekur tālu nav aizskrējušas (34:41). Tik un tā ir jāņem palīgā minūtes pārtraukums, savādāk ar šādu punktu gūšanas regularitāti nekur tālu netikt. Tobrīd ceturtdaļas rezultāts ir graujošs - 2:14… Lai kāda bija šī ceturtdaļa, tomēr pēdējais cēliens tiek sagaidīts ar 42:51. Deviņu punktu deficīts nav neatspēlējams. It īpaši, ja tiek spēlēts tā, kā otrajā ceturtdaļā.

4. ceturtdaļa. Tomēr otrā ceturtdaļa neatkārtojas. Lai kaut ko mainītu, kaut kas ir arī jāiemet, bet, ja ceturtdaļas ievadā kārtējais bezpunktu posms trīs minūšu ilgumā, tad neviens brīnums neglābs komandu no zaudējuma. It īpaši, ja šajā laikā “Avenida” gūst septiņus punktus pēc kārtas un kopējais rezultāts ir jau 42:58. Tobrīd vairāk jādomā par to, kā zaudēt ar pēc iespējas mazāku punktu starpību. Spēle tika pazaudēta jau trešajā ceturtdaļā, bet pēdējās desmit minūtes bija nepieciešamas tikai rezultāta noteikšanai.

Sieviešu Eirolīga. B grupa

TTT un “Avenida” (Spānija) 56:68 (12:18, 20:9, 10:24, 14:17)

TTT: Vītola 19, Pedija 14, Slotere 8, Brumermane 6, Krēsliņa 5, Pulvere 4;

“Avenida”: Domingesa 16, Souza 12, Eldebrinka 9, Elonu 8, Gila 7, Putniņa 6, Givensa 5, Robinsone 5.