Ventspilnieki izglābjas pamatlaikā un uzvar pagarinājumā

© bk ventspils

FIBA Čempionu līgas piekto spēli aizvadījusi Latvijas čempionvienība BK “Ventspils”, kas savā laukumā šovakar tikās ar pērnā gada “Final'4” dalībnieci Vācijas “MHP Riesen”. Pamatlaikā ventspilnieki izglābās no zaudējuma, bet papildlaikā tomēr izcīnīja tik nepieciešamo uzvaru. Nākamā spēle 14. novembrī, kad Ventspilī viesosies Krievijas “Nizhny Novgorod”.

Pirms gada un tagad. Pagājušā gada Čempionu līgas sezonā “MHP Riesen” bija viena no visa turnīra galvenajām favorītēm un aizspēlējās līdz pat “Final'4”. Tālāk par zaudēto bronzas finālu gan netika, taču tik un tā ceturtā vieta nav zemē metama. Klātienē vācieši nemaz tik draudīgi neizskatījās. Laba komanda un nekas vairāk un par to abos mačos pārliecinājās arī ventspilnieki. Izbraukumā piedzīvots zaudējums ar 61:73, bet savā laukumā 68:84. Tādi ikdienišķi zaudējumi un nekas vairāk, kas liecinātu, ka tieši šī komanda cīnīsies par titulu.

Pēdējie. Ja pirms gada “MHP Riesen” cīnījās par Čempionu kausu, tad šogad ir pilnīgi pretēja aina. Aizvadītas jau četras spēles, bet “MHP Riesen” Ventspilī ir ieradusies tukšām rokām - ar četriem zaudējumiem un pēdējo vietu grupā. Turnīrs tika iesākts ar 76:89 izbraukuma zaudējumu pret “Banvit”, tad savā laukumā 77:96 pret “Avellino”, 54:64 viesos pret “Le Mans” un visbeidzot pagājušajā nedēļā savā laukumā 85:93 pret “Anwil”. Arī Vācijas čempionātā “MHP Riesen” nav tie labākie laiki. Sešās aizvadītajās spēlēs tikai divas uzvaras un pieticīgā 14. vieta tabulā.

Septiņi gadi. Ar Vācijas klubiem spēlēts vairāk kā ar jebkuras citas valsts komandām - 20 reižu. Bilance nav iepriecinoša - tikai sešas uzvaras. Pēdējā reize, kad uzvarēts kāds vācu klubs, bija pirms nepilniem septiņiem gadiem, kad 2012. gada 31. janvārī FIBA “Challenge Cup” ietvaros savā laukumā ar 74:61 tika pārspēta Oldenburgas “EWE Basket”. Kopš tās reizes ar vācu klubiem spēlēts četras reizes (visas Čempionu līgas ietvaros) un visas reizes zaudēts.

Īpaša spēle. 2010. gada 5. janvāra Eiropas kausa izcīņas spēle pret “Broose Basket” bija īpaša. Diemžēl, bet ne labākajā ziņā. Todien ventspilnieki piedzīvoja lielāko sagrāvi Eiropas klubu turnīros - 51:100! BK “Ventspils” Eiropas līmenī tikai trīs spēlēs pretiniekam ļāvusi gūt 100 vai vairāk punktu un šī ir viena no tām…

1. ceturtdaļa. Ventspilnieku sākuma piecinieks: Džonsons, Lomažs, Gulbis, Arledžs un Dreims. Pirmajās trīs minūtēs komandas punktus gūst pamīšus un vadībā paspēj būt gan vieni, gan otri, taču ceturtājā minūtē vadībā izvirzās BK “Ventspils” un tobrīd izskatās, ka uz visiem laikiem. Tas notiek pēc tam, kad no 4:5 Lomažs un Dreims gūst piecus punktus pēc kārtas. Tomēr daudzās paviršības uzbrukumā, krietns daudzums garām aizmestu brīvu metienu un tuvāk ceturtdaļas izskaņai jāatspēlējas pat no piecu punktu deficīta, bet ejot mazajā pārtraukumā mīnusi ir vēl lielāki - 17:23. Nav daudz, tomēr brīdinājums, ka pēdējā vieta turnīra tabulā automātiski negarantē pret šo komandu uzvaru, ir saņemts.

2. ceturtdaļa. Lai glābšanās darbus neatliktu uz spēles otro daļu, būtu tikai loģiski, ja ventspilnieki jau sākot ar otro ceturtdaļu sāktu spēlēt tā, it kā jau tobrīd būtu pienākušas mača pēdējās sekundes. Prātā noteikti visi bija dzimtenes glābēji, taču uz tablo to nevarēja redzēt. Pēc trim nospēlētām minūtēm neviļus bija jāatceras, ka tikai iepriekšējā sava laukuma spēlē tika pārtraukta astoņu zaudēto spēļu sērija pašu skatītāju priekšā - tobrīd jau -9 (24:33). Pašā laikā ir Džonsona un Gulbja divos uzbrukumos pēc kārtas realizētie tālmetieni (pirmie šajā mačā) un uzreiz skats uz rezultātu kļūst pievilcīgāks (30:33). Arī nākamajos divos uzbrukumos tie paši metēji realizē vēl pa trejacim, tomēr vadība joprojām nav atgūta, arī vācieši gūst pa kādam punktam un pēc sešām minūtēm 36:40. It kā ir izdevies iekosties prom skrienošā pretinieku, bet līdzjutēju nepiemānīsi - pusotra minūti pirms puslaika beigām visi iepriekšējie labie darbi bijuši kaķim zem astes, jo tablo rāda mīnusus (38:46). Ejot lielajā pārtraukumā mīnusi par vienu punktu kļuvuši lielāki (40:49).

3. ceturtdaļa. Otrā puslaika sākums daudzsološs. Pretinieks pie punktiem netiek vairāk kā četras minūtes, bet paši pa šo laiku pretī noliekam gūtus astoņus punktus pēc kārtas. Tiesa, ar to ir par maz, lai atgūtu vadību, taču pamats lai glābtu spēli ir ielikts (48:49). Līdz vadības atgūšanai gan jāpagaida krietnāks laiks, taču vispirms jāsper nākamais solis - kaut vai neizšķirts jāpanāk un tas notiek trīs minūtes pirms ceturtdaļas beigām, kad trejaci iemet Gulbis panākot 54:54. Vēl pēc minūtes Arledžs stājas uz soda metienu līnijas un realizējot abus, beidzot arī vadība ir atgūta (56:55). Līdz ceturtdaļas beigām izdodas pat iekrāt pieklājīgus plusus - 65:59.

4. ceturtdaļa. Lai arī ventspilnieki visu laiku atradās vadībā, 5-7 punktu pārsvars ne mirkli nebija pārliecība, ka agri vai vēlu, bet uzvara tiks izcīnīta. Ceturtdaļas vidū palika vairs tikai +2 (71:69), taču Džonsona tālmetiens (ceturtais mačā) atjauno ierasto piecu punktu pārsvaru (74:69). Tiesa, minūtes laikā šie minimāli plusi sarukuši līdz pieticīgajam +1 (74:73), bet pēc Lomaža trīs nerealizētiem soda metieniem jāsāk domāt par atspēlēšanos (74:75). Divas minūtes pirms pamatlaika beigām kļūst pagalam nesmuki - jau četri punkti mīnusā (76:80). Vienīgais veids, kā izdodas tikt pie punktiem, ir soda metieni, taču arī tie netiek realizēti ar 100% precizitāti (79:80), bet sākoties pēdējai minūtei arī 79:82. Skrienot pēc glābiņa, Džonsons pazaudē bumbu, vācieši ātrajā uzbrukumā tiek pie viegliem diviem punktiem un spēle ir beigusies...

Pagarinājums. Iesākto pamatlaika izskaņā papildlaika ievadā turpināja Lomažs. Vispirms viņam pustālais metiens, vēlāk vēl viens trejacis un pēc pusotra minūtes jau +6 (90:84). Tobrīd vācieši piezīmju dēļ jau ir zaudējuši divus savus līderus (Klasenu un Sabecki) un šāds pārsvars papildlaika ievadā ir ļoti nopietns arguments uzvarai visā mačā, taču pēdējās divas minūtes iesākas vien ar divu punktu pārsvaru (90:88). Kad tālais iekrīt Arledžam (93:88), nākamajā uzbrukumā niez rokas iemest vēl vienu, taču neiekrīt nedz Ārledžam, nedz Gulbim un pēdējā minūte iesākas ar +5, bet pusminūti pirms pagarinājuma beigām vien +1 (93:92). Pašiem uzbrukums, kurš beidzas bez metiena un viesiem tiek dotas 4,7 sekundes glābiņam. Par laimi, neizglābās...

FIBA Čempionu līga

BK “Ventspils” un “MHP Riesen” (Vācija) 93:92 (17:23, 23:26, 25:10, 19:25, 9:8)

BK “Ventspils”: Gulbis 19, Arledžs 18, Džonsons 17, Lomažs 16, Bērziņš 7, Dreims 7, Jakovičs 6, Freimanis 3;

“MHP Riesen”: Hils 19, Valekovskis 17, Sabeckis 14, Kraufords 10, Džonss 9, Klasens 9, Mbakve 8, Kleins 4, Džalovs 2.

Svarīgākais