Sevastova gadu pabeidz ar zaudējumu Mugurusai

© scanpix.ee

Diemžēl Anastasijai Sevastovai neizdevās atkārtot pagājušā gada iespēto un otro gadu pēc kārtas iekļūt “WTA Elite Trophy” pusfinālā. Šodien mačā par iekļūšanu pusfinālā Sevastova trīs setu mačā ar 7:6 (7:4), 2:6 un 6:7 (1:7) zaudēja spānietei Garbinei Mugurusai un pabeidza dalību šajā turnīrā.

Spēles pret Garbini Mugurusu vērtība bija pavisam vienkārša - kura izcīna uzvaru, tā iekļūst pusfinālā, bet zaudētājai turnīrs un sezona būs beigusies. Džuhajā notiekošajā “WTA Elite Trophy” apakšgrupas turnīrā abas tenisistes jau bija aizvadījušas pa vienai spēlei tiekoties ar vienu un to pašu pretinieci - ar ķīnieti Šuaju Džanu un abas izcīnīja uzvaras. Mugurusa panākumu guva trīs setu un divu stundu ilgā cīņā, bet Sevastovai uzvaras izcīnīšanai bija nepieciešami divu seti un pusotra stunda.

Pēdējo divu gadu laikā Sevastova ar Mugurusu aizvadījusi trīs mačus un bilance ir 1:2. 2016. gadā “US Open” tika izcīnīta uzvara ar 7:5 un 6:4, pēc mēneša Tokijā zaudējums ar 3:6 un 3:6, bet pagājušā gada “Australian Open” vēl viens zaudējums ar 4:6 un 2:6.

1. sets. Izlozē Muguruss izvēlas uzņemt servi. Jau pirmajā izspēlē Sevastovai labs saīsinātais sitiens un pēc tam arī “svecīte” - skaists pirmais punkts un arī pirmais geims vinnēts itin droši (1:0). Otrais geims ir krietni ilgāks, taču bez breikbumbām (1:1). Arī trešajā nav breikbumbu (2:1). Otro dienu pēc kārtas Sevastovai jāspēlē pret agresīvi uzbrūkošu pretinieci, vien atšķirība tāda, ka Mugurusas uzbrukumi ir krietni kvalitatīvāki. Tiesa, Sevastovas aizsardzība ir līmenī… Arī ceturtajā geimā nekas neliecināja par breikbumbu, jo Mugurusa itin viegli panāca 40:15, taču Anastasija atspēlēja šo deficītu un pat tika pie pirmās breikbumbas mačā. Pēc tam arī pie otrās un piepalīdzot Mugurusas kļūdām, ir breiks - 3:1! Seko ātrs savs geims (vienīgais punkts zaudēts ar dubultkļūdu) un 4:1! Nav nekāda traģēdija, ka nākamais geims tiek zaudēts sausā (4:2), galvenais ir noturēt savu servi un pabeigt setu ar uzvaru.

Septītajā geimā ir gan atspēlēšanās no 0:15 un 15:30, ir saīsinātais (līdz šim visus spāniete ir atsitusi), ir eiss, ir vienādi, Mugurusai pirmā breikbumba, tad arī otrā, pēcāk arī trešā un arī pēdējā - atpakaļbreiks un viss sākas no jauna (3:4). Jau nākamajā geimā Sevastovai ir iespēja atgūt pārsvaru. Vispirms ir 30:0, tad Mugurusu atspēlējas, bet Anastasija tomēr tiek pie divām breikbumbām, taču nekā - jau trešais zaudētais geims pēc kārtas (4:4). Ar labu (ne perfektu) pirmo servi izdodas nobremzēt spānieti un pārtraukt šo zaudējumu sēriju - 5:4. Seko divi salīdzinoši ātri geimi, abi bez breikbumbām, bet pats galvenais, ka Sevastova ir vadībā (6:5) un ar nodrošinātu taibreiku. Vairāk kā desmit minūtes ilga 12 geims. Vispirms Anastasijai breikbumba, taču pēc tam spānietei sešas reizes bija vairāk un tomēr Mugurusa panāca taibreiku…

Pirmos četrus punktus servētājas zaudē un Sevastova ir tā, kura pārtrauc šo sēriju (3:2). Tūlīt seko minibreiks (4:2) un šis nelielais handikaps tiek nosargāts - uzvara taibreikā ar 7:4 un sets ar 7:6! Mugurusa psiho, izdemolē savu raketi, bet lai… Kaut kā savas kļūdas ir jākompensē.

2. sets. Setu ar ātri uzvarētu savas serves geimu sāk Mugurusa un otrajā viņa izmanto pirmo breikbumbu - 0:2. Acīmredzot, ka raketes salaušana beidzoties pirmajam setam viņai nākusi par labu. Seta ievadā noteikti. Arī trešo geimu spāniete vinnē pārliecinoši (sausā) un 0:3. Nevarīgs seta sākums Sevastovai. Trīs geimos vinnēti tikai trīs punkti un to kopīgais ilgums tikai desmit minūtes… Nekas nemainās arī nākamajā geimā (0:4) un tā vien šķiet, ka jāgatavojas trešajam setam. Piektajā geimā izdodas tikt līdz breikbumbai, taču tas tobrīd ir vienīgais pozitīvais mirklis šajā setā… Viens geims atspēlēts, pēc tam viens atpakaļbreiks (2:5), pašai jāservē un sets vairs tik bezcerīgs neizskatās. Sieviešu tenisā viss ir iespējams, tomēr šī nebija tā reize - 2:6 un jāspēlē trešais sets.

3. sets. Pirms izšķirošā seta Sevastova paņem medicīnisko pauzi. Kaut kāda problēma ar muguru… Nav būtiski, cik reizes kļūdījas Mugurusa (auti, dubultkļūda), taču Sevastova trešo setu sāk ar breiku (1:0). Ar savā ziņā pretinieces uzdāvinātu geimu… Savu geimu izdodas atspēlēt no 0:30 un arī ar spānietes kļūdu palīdzību (2:0), taču tā nav Sevastovas problēma. Arī Sevastova nav skopa un būtībā trešo geimu uzdāvina pretiniecei. Ar diviem sitieniem, kuriem bija jākrīt laukumā, taču lidoja autā. Vienīgais mierinājums, ka šis bija Mugurusas serves geims (2:1).

Sevastova it kā cīnās, taču mūziku pasūta Mugurusa. Būtībā no viņas varēšanas vai nevarēšanas ir atkarīgs mača liktenis. Ceturtajā geimā ir atpakaļbreiks (2:2) un Sevastovas darbībās nav jaušams tas vieglums un svaigums, kāds bija pirmajā setā. Trīs pēc kārtas zaudēti geimi tam ir apliecinājums (2:3). Pēc nākamajiem diviem geimiem situācija vairs tik drūma neizskatās. Sevastova pati itin viegli vinnē savu geimu, tad nopietni pacīnās nākamajā geimā (3:4) un tas vieš cerību, ka tomēr viss vēl nav beidzies. Vēl viens savas serves geims tiek uzvarēts bez liekas piepūles (4:4). Kas notiek devītajā geimā? Sevastova to iesāk ar 30:0 nonākot viena punkta attālumā no breikbumbas un šobrīd var jau droši apgalvot, ka mača uzvarētājs nebūt nav zināms. Ir arī breikbumbas, pat divas. Tās netiek izmantotas, taču ir vēl arī trešā un tā gan pateicoties Mugurusas sitienam autā dod uzvaru geimā - 5:4 un, kas ir pats galvenais, Sevastovai jāservē!

Vēl pirms pāris geimiem nebija pazīmju, ka mačs ir glābjams, par uzvaru pat nerunājot, bet tenisā viss ir iespējams. It īpaši, ja talkā tiek pasaukts raksturs un šī labuma Sevastovai netrūkst. Anastasija ātri tiek pie divām mačbumbām, taču Mugurusa tās ātri atspēlē un tiek arī pie breikbumbas. Tā ar nelielas veiksmes palīdzību ir atspēlēta, pēc tam seko vēl viena mačbumba un arī to neizdodas pārvērst uzvarā. Tad vēl viena breikbumba un … viss turpinās (5:5)…. Sevastovai breikbumba ar ideālu iespēju pabeigt geimu, taču sitiens tieši pretiniecei parocīgajā virzienā un iespēja ir palaista garām. Tikt pie vēl vienas breikbumbas atkal patraucē neprecizitāte. Spāniete jau ir iedzīta stūrī, atliek bumbiņu ielikt tukšajā laukuma stūrī, bet - tīkls. Arī geims ir zaudēts (5:6), bet Sevastovai ir jāservē un ir arī taibreiks (6:6). Tā sākums - 1:4. Ja vakar pret ķīnieti izdevās izglābties, tad šodien gan nē.

Svarīgākais