Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Sevastova tiek uz Singapūru, ranga TOP 10 joprojām aktuāls

© scanpix.ee

Maskavā Kremļa kausa izcīņā Anastasija Sevastova aizvadījusi ceturtdaļfināla maču ar Krievijas veterāni Veru Zvonarjovu un izcīnīja kārtējo trīs setu uzvaru – 4-6, 7-5 un 6-3, taču vēl pirms šī mača risinājās interesanti notikumi, kuri varēja ietekmēt Anastasijas sezonas noslēgumu.

Turnīrs Maskavā ir pēdējais, kurā sezonas noslēguma turnīra Singapūrā brīvo vietu tīkotājas var nopelnīt nepieciešamos punktus, taču jau vakar rīta pusē kļuva zināms, ka Kremļa kausa izcīņas rezultāti neietekmēs dalībnieču sastāvu. Raug, rīta pusē kļuva zināms par to, kas jau bija nojaušams krietnu laiku - muguras savainojuma dēļ no dalības noslēguma turnīrā atteicās Simona Halepa (pirms tam viņa bija atteikusies arī no spēlēšanas Maskavā), bet viņas vietā uz Singapūru brauks beļģiete Kiki Bertensa, kura Race to Singapore rangā ieņem 9. vietu. Tā kā noslēguma turnīrā atvēlētas arī divas rezervistu vietas (bez garantijām tikt pie spēlēšanas) un viena no tām pienākas Sevastovai. Kā otrai rezervistei, bet kā pirmā ir baltkrieviete Arina Sabaļenko. Te gan jāpiebilst, ka Sevastovai ir garantēta vieta WTA Elite Trophy, kas pēc ranga ir otrais sezonas izskaņas turnīrs un garantēta arī spēlēšana, taču Singapūras turnīrs ir prestižāks… Kāds būs Sevastovas turpmākais liktenis, noskaidrosies Maskavā tuvākajā laikā…

Ja par dalību Singapūras turnīrā pirms mača ar Zvonarjovu vēl bija neskaidrība, tad Anastasijai ir zināms ceļā, kā pirmo reizi karjerā nokļūt WTA ranga labāko desmitniekā un viens no priekšnosacījumiem bija iekļūšana pusfinālā. Tātad - ceturtdaļfinālā jāuzvar Zvonarjovu. Krievijas veterānes iepriekšējās kārtas pārliecinošo uzvaru pār čehieti Katerinu Pliškovu nevajag uztvert kā nopietnu krievietes spēka mērauklu. Mača gaitā jau bija zināms, ka čehiete ir nodrošinājusi sev vietu noslēguma turnīrā un vairs nebija nekādas vajadzības iespringt pret Zvonarjovu un rezultāts tam ir vislabākais apliecinājums - 1-6 un 2-6.

1. sets. Maču ar servi sāk Zvonarjova un pirmie trīs geimi ir ļoti ātri iztiekot bez breikbumbām - 1-2. Arī nākamajos divos geimos nekas nemainās - abas tenisistes pārliecinoši nosargā savas serves un 2-3. Kaut kas mainījās septītajā geimā, kad pie divām breikbumbām tika Sevastova. Zvonarjova abas atspēlēja (Sevastovas kļūdu dēļ), tad atspēlēja arī trešo, bija arī ceturtā, kuru ar dubultkļūdu uzdāvināja pretiniece un beidzot arī breiks (4-3). Kur viens breiks, tur arī otrs. Diemžēl, Zvonarjovai un viss sākas no jauna (4-4). Nonākot 4-5 zaudētājos, Sevastova sauca palīgā savu treneri un pasūdzas par neierastajiem apstākļiem. Iepriekšējos divus mačus Anastasija aizvadīja uz diviem dažādiem laukumiem un ceturtdaļfinālu atkal uz cita… Pārrunas ar treneri nepalīdzēja - zaudēta sava serve un zaudēts sets (4-6).

2. sets. Sets iesākas ar Sevastovas breiku (1-0). Uzkrītoši, ka Anastasija sistemātiski lika Zvonarjovai uzbrukt ar sitieniem no labās puses un itin regulāri pretiniece šādās reizēs kļūdījās… Ja pirmais sets aizritēja laiskā režīmē, tad otrā seta sākums bija pavisam citos ātrumos, kas it kā bija Sevastovas sabiedrotais. Tomēr savas serves geims nāca krietni grūtāk, nekā pirmais geims, taču pats galvenais tika sasniegts - serve nosargāta un 2-0. Nākamie trīs geimi aizrit jau pēc redzētā scenārija - servētājas ņem sev pienākošos geimus un šādi turpinoties, agri vai vēlu, Sevastova setu uzvarēs. Aizķeršanās notiek sestajā geimā, kurā Sevastovai ir jāatspēlē breikbumba, taču serve ir nosargāta (4-2). Septītajā geimā Anastasija no 15-40 (Zvonarjovai divas dubultkļūdas) tiek pie breikbumbas, pretiniece tiek pamatīgi dzenāta pa laukumu, tomēr geims ir zaudēts (4-3). Diemžēl seta ievadā iegūtais pārsvars tiek pazaudēts 10. geimā, kad Sevastova bez variantiem zaudē savu serves geimu un viss sākas no jauna (5-5). Pārsvars tiek atjaunots tūlīt pat, kad pretinieces serve tiek uzvarēta sausā (6-5). Tagad atlika tāds nieks, kā pašai noturēt savu servi un tas pārliecinoši tiek izdarīts (7-5).

3. sets. Kurai tenisistei vairāk būs atlicis spēka? Sevastovai jau trešais trīs setu mačs pēc kārtas, bet Zvonarjovai šī ir jau sestā spēle turnīrā (ieskaitot kvalifikāciju)… Trešā seta ievads ļoti pārliecinošs - jau breiks, sausais breiks. Jau otrais geims pēc kārtas, kurā Zvonarjova pašai servējot netiek pie punktiem (1-0). Arī sava serve uzvarēta nezaudējot ne punktu (pēdējos četros geimos punktu bilance ir nomācoša - 16:1) un 2-0. It kā lūzums ir panākts, nākamie geimi tiek aizvadīti bez piedzīvojumiem, taču sestajā ir krīze - savā servē vinnēts tikai viens punkts un atkal viss sākas no jauna (3-3). Iespēja atgūt breika pārstavu rodas jau nākamajā geimā. Ne ar pirmo breikbumbu, bet ar otro, taču tam nav būtiskas nozīmes (4-3)… Nākamajā geimā viegli tiek panākts 40-0, taču tikpat viegli arī pazaudēts (40-40), tomēr ar piekto geimbumbu tomēr uzvarēts (5-3). Vairāk gan nekādu raižu nebija - vēl viens breiks, 6-3 setā un visā mačā 2-1.

Līdz ar šo uzvaru Sevastova ir garantējusi dalību sezonas noslēguma turnīrā Singapūrā (kā rezervistu), bet paliek aktuāls WTA rangs. Respektīvi, ranga pirmais desmitnieks, bet piektdien pusfinālā jātiekas ar tunisieti Onsu Žabēru.