Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Sevastovai desmitā trīs setu uzvara pēc kārtas

© scanpix.ee

Pirmajā setā nonākot kritiskā situācijā (2-5), Anastasija Sevastova Maskavas turnīra otrajā kārtā pret Jūliju Putincevu tomēr prata atspēlēt šo deficītu un beigu beigās izcīnīt uzvaru trīs setos – 7-5, 4-6 un 6-4. Trešajā kārtā Sevastovas pretiniece būs Vera Zvonarjova, kura otrajā kārtā divos setos pārspēja galveno favorīti čehieti Karolīnu Pliškovu.

Pirms Maskavas turnīra bija četras tenisistes, kuras daudzu apstākļu sakritības dēļ jaunajā WTA rangā pretendēja uz debiju labāko desmitniekā un viena no šī kvarteta bija arī Anastasija Sevastova. Starp konkurentēm bija (ir) baltkrieviete Arina Sabaļenko, beļģiete Elīza Mertensa un kieviete Darja Kasatkina. Sabaļenko Maskavā nespēlē, taču tik un tā var iekļūt TOP'10, ja vien konkurentes ātri izstāsies...Kasatkinai vietu desmitniekā nodrošinās fināls, bet Mertensai vairs nekas nepalīdzēs, jo viņa zaudēja jau pirmajā kārtā...

Sevastovas otrās kārtas pretiniecei Jūlijai Putincevai šobrīd pirmais desmitnieks nav aktuāls un nekad arī nav bijis (augstākā vieta - 27), toties Sevastovai tas joprojām ir aktuāls un tikai uzvara pār Kazahstānu pārstāvošo krievieti saglabās šīs izredzes. Līdz šim ar Putincevu bija aizvadītas divas spēles un rezultāts ir 1:1. 2016. gadā Uhaņā zaudējums divos setos, bet pagājušajā gadā Vimbldonā uzvara ar 6-1, 7-6.

1. sets. Maču ar servi iesāk Putinveca un Anastasija tiek pie pirmajām divēm breikbumbām. Pretiniece tās atspēlē, taču tūlīt seko arī trešā. Un arī to Sevastova nepārvērš uzvarētā geimā… Arī ceturto nē un geims zaudēts (0-1). Ko neizdarīja Sevastova, to iespēja Putinceva, kurai bija divas breikbumbu iespējas, taču pietika ar vienu un 0-2. Trešajā geimā jāiztiek bez breikbumbām un tas nozīmē, ka jau 0-3… Ko darīt? Pārtraukumā pie Anastasijas atnāk viņas dzīvesbiedrs un treneris Šmits un varbūt viņš atrada īstos vārdus, kā sapurināt Sevastovu? Savas serves geimu izdodas ātri vinnēt bez zaudētiem punktiem (1-3) un tūlīt pat tiek atspēlēts arī breiks. Tiesa, ne tik vienkārši, jo geimā vajadzēja atspēlēties no 0-30, taču tas jau ir mazsvarīgi… (2-3).

Diemžēl labi iesāktajam neseko turpinājums - savas serves geims tiek zaudēts sausā (2-4) un jāservē pretiniecei. Arī tajā nekā un tā vien šķiet, ka Sevastova ir samierinājusies ar pirmā seta likteni. It kā Sevastova ir spēlē, taču viņas kustībās nav jaušams vieglums un atsevišķās epizodēs viņa citkārt ņemamu bumbiņu vienkārši pavada ar vienaldzīgu skatienu… Pašas uzvarētais geims vēl neliecina, ka vēl sagaidāma cīņa par uzvaru pirmajā setā, taču devītajā, pretinieces serves geimā, Sevastova ir atdzīvojusies un atstāj Putincevu sausā panākot 4-5. Ātrs savs geims (5-5), Putinceva psiho un dažu minūšu laikā bezcerīgais sets pārvērties par cerīgu… Būtībā, Sevastovai ir jāsaglabā vēss prāts, jo pretiniecei nervi ir beigti un jāgaida, kad Putinceva pati “uzsprāgs”. Tā arī notiek - Sevastova uzvar piecus geimus pēc kārtas, neliela aizķeršanās ir pēdējā (30-30), taču sets ir vinnēts ar 7-5.

2. sets. Otrā seta sākums ir kā pirmā noslēguma turpinājums. Sevastova to iesāk ar breiku un tas ir jau sestais uzvarētais geims pēc kārtas. Tūlīt pat seko arī septītais (2-0) un tā vien šķiet, ka šajā mačā ir atlikusi tikai viena intriga - vai Putinceva sašķaidīs savu raketi? Nekā tamlīdzīga. Sevastova ir nomierinājusies, pat pārāk, un pašai piepalīdzot, tiek zaudēti divi geimi pēc kārtas. Tā vietā, lai savlaicīgi visu sakārtotu sev par labu, nākas iespringt. Piektajā geimā izdodas tikt pie breikbumbas, taču breiku realizācija Anastasijai ir pieticīga - tikai 4 no 12… Arī šoreiz neizmantota breikbumba un jau trešais pēc kārtas zaudētais geims (2-3). Krīze turpinās arī sestajā geimā, kad jāatspēlējas no 15-40 un pēcāk vēl no vienas breikbumbas, taču tas tiek paveikts un 3-3.

Nākamie trīs geimi bez breikbumbām un tas nozīmē, ka Sevastovai atkal ir jāatspēlējas. Šoreiz no 4-5. Jau nākamajā geimā (Sevastovas serve) viss beidzās. Putincevai viena breikbumba un sets zaudēts ar 4-6.

3. sets. Sevastovai šogad šis ir jau 21. trīs setu mačs. Līdz šim šādos mačos izcīnītas 15 uzvaras un 5 reizes zaudēts, bet pēdējos deviņos trīs setu mačos tikai uzvaras… Lūzumam vajadzēja notikt trešajā geimā, kurā Sevastova pretinieci burtiski apspēlē no nodzenā pa visu laukumu un tas viss notiek Putincevas serves geimā (2-1), taču tūlīt pat ir atpakaļbreiks un nekas vēl nav beidzies (2-2). Piektajā geimā Anastasija atkal dominē un tiek pie vēl viena breika (3-2). Varbūt šoreiz Putincevas pretošanās būs beigusies? Ar piepūli, taču sava serve tiek nosargāta (Putincevai bija breikbumba) un 4-2 pietuvina Sevastovu uzvarai setā un visā mačā. Jau septītajā geimā bija jāpieliek punkts šim mačam, taču neviena no divām breikbumbām tā arī netika pārvērsta punktā (4-3). Arī devītajā geimā bija neizmantota breikbumba (vienlaikus mačbumba, 5-4) un atlika vien paļauties uz savu servi. Ar grūtībām, taču ar otro mačbumbu izdodas nokārtot uzvaru setā un visā mačā!