Pusceļā uz Eirolīgas pamatturnīru - + 11

© f64

Šodien īso, bet ļoti grūto atgriešanās ceļu uz Eirolīgu uzsāka TTT basketbolistes. Vienīgajā kvalifikācijas kārtā par tiesībām spēlēt pamatturnīrā mūsējo pretinieces ir Venēcijas klubs ar tajā spēlējošo latvieti un Latvijas izlases līderi Aneti Šteinbergu. Grupas turnīrā iekļūs komanda, kura uzvarēs divu spēļu summā, bet zaudētājas turpinās spēlēt rangu zemākā turnīrā Eiropas kausa izcīņā. Pirmo spēli TTT uzvarēja ar 67:56, bet atbildes spēle jau 12. oktobrī Venēcijā.

Rīgas komandai, kurai ticis TTT nosaukums, spēlēšana Eiropas spēcīgākajā klubu turnīrā Eirolīgā nav nekas svešs, taču pēdējā reize, kad tas tika darīts, bija krietni pasen - 2011. gadā. Togad noslēdzās četru gadu ilgā spēlēšana šajā turnīrā, bet kopš tās dienas pat uz četriem gadiem nācās aizmirst par spēlēšanu Eiropā. Iemesls bija pavisam vienkāršs - trūka līdzekļu. Šodien ir jauni laiki, Rīgā pie varas pamatīgi ieķērusies viena partija un draudzējoties ar valdošo varu, TTT šodien ir kļuvis par vienu no turīgākajiem klubiem Latvijā un noteikti arī ar gana pieklājīgu budžetu pat uz Eiropas klubu fona. Paskatāmies, kas ir kluba dibinātāji (Rīgas Dome un Rīgas satiksme) un kļūst skaidrs, no kurienes nāk praktiski vienīgais finansējums.

Paskatoties uz šā gada TTT sastāvu, uzreiz kļūst skaidrs, ka šā gada budzēts nav 100, nav 200 un nav pat 300 tūkstoši eiro. Tiek lēsts, ka tas ir sasniedzis savus 600 tūkstošus un tā ir summa, kuru tepat Latvijā spējīgas pārtrumpot tikai BK “Ventspils” un VEF. Pārējās vīriešu komandas var tikai mutes kaktiņos noslaucīt skaudīgo siekaliņu par šādām finansiālām iespējām… Ikviens sapratīs, ka šie daudzie tūkstoši nāk no rīdzinieku maciņiem un, ka šie neoficiālie 600 tūkstoši ir tikai daļa no pilsētas budžeta ar pamatīgo mīnusa zīmi…. Starp citu, budžets, kurš izklausās (nevis izskatās) itin pieklājīgs, vēl nenozīmē, ka spēlētājas ir pārtikušas un dzīvo bez bēdu. Tik traki, ka uz Domes kāpnēm būtu jāsēž ar izstieptu roku nav, taču viena otra spēlētāja labprāt saņemtu attalgojumu vēl par pagājušo sezonu…

TTT šā gada ambīcijas ir ļoti lielas - spēlēt Eirolīgas pamatturnīrā un, kā nojaušamas, tad tam līdzekļi netika taupīti. Tomēr kluba maksātspēja nav bijusi tik liela, lai savā sastāvā iegūtu šā brīža labāko latviešu basketbolisti Aneti Šteinbergu. Vēlme tikt pie šīs spēlētājas bijusi liela, taču Šurika pierakstos ir kāds gruzīnu tosts, kurš ļoti labi iederas nenotikušajā darījumā ar Aneti: iedzersim par to, lai mūsu vēlmes sakristu ar mūsu iespējām! TTT bija vēlme, taču iespējas nē. Respektīvi, mutiska vienošanās jau bija panākta, taču piecas minūtes pirms līguma parakstīšanas Šteinbergu par divreiz un vēl drusciņ lielāku līguma summa pārpirka Venēcijas komanda. Kad notika šis darījums, vēl nebija zināms, ka TTT un Venēcija cīnīsies par ceļazīmi uz Eirolīgas pamatturnīru…

Kvalifikācijas turnīra izspēles kārtība ir ļoti vienkārša - astoņas komandas tika salozētas četros pāros un to divu spēļu summā uzvarētājas turpinās sezonu Eirolīgā, bet zaudētājas pārcelsies uz Eiropas kausa izcīņu. Ja TTT pārvarēs Venēcijas kanālus, tad Eirolīgā pamatturnīrā būs garantētas 14 spēles un jau ir zināmas sešas potenciālās pretinieces - Spānijas “Perfumerias Avenida”, Krievijas “Dynamo” no Kurskas, Francijas “Carolo Basket”, Turcijas “Fenerbahce” un vēl viens turku klubs “Hatay BB”. Septītais potenciālais pretinieks noskaidrosies grieķu “Olympiacos” un poļu “Wisla” kvalifikācijas duelī.

Pirms šodienas dueļa TTT paspējusi aizvadīt vairākas oficiālas spēles dažādos turnīros un divas no tām Eiropas Sieviešu basketbola līgā (EWBL) un abās izcīnījusi pārliecinošas uzvaras. Vispirms ar 93:57 tika sagrauta Maskavas “Dynamo”, bet nākamajā dienā arī “Amsterdam Angels” (93:54). Venēcijas komandai bijusi tikai viena oficiāla spēle - Itālijas čempionāta pirmajā mačā ar 82:60 pieveikta “Elcos Broni” un jau sezonas ievadā Anete Šteinberga apliecināja, ka ir savas jaunās komandas nopietnākais spēks. Pavadot laukumā 25:42 minūtes latviete izcēlās ar 23 gūtajiem punktiem un sešām izcīnītām atlēkušām bumbām.

1. ceturtdaļa. TTT starta piecinieks: Pedija, Pulvere, Baško, Vītola, Brumermane. Turpat trīs minūtes bija jāgaida, kamēr TTT tiks pie pirmā punkta - vienu no diviem soda metieniem realizēja Aija Brumermane. Par laimi, arī viešņas tobrīd nebija iespējušas neko lādzīgu - gūti vien divi punkti. Vēl nedaudz vairāk par minūti bija jāpagaida līdz pirmajam rezultatīvajam metienam no spēles - Baško caurgājiens dod 3:4. Pirmās septiņas minūtes arī tika aizvadītas ar retiem precīziem metieniem abu komandu izpildījumā un tā brīža rezultāts 5:5 ir loģisks. Toties nākamajā minūtē itālietes sameta vairāk, nekā iepriekšējo septiņu minūšu laikā - divus trejačus pēc kārtas trāpa Karangelo, bet TTT nekust no vietas (5:11). Ar sešu punktu deficītu tiek pabeigta pirmā ceturtdaļa (9:15). TTT no spēles trāpījušas tikai 4 no 15 metieniem, kamēr itālietes 6 no 18.

2. ceturtdaļa. Pirmajās divās minūtēs pavisam cits skats uz dzīvi. Divi tālmetieni (Pulvere, Pedija) plus vēl divi punkti (Slotere) dod 8:0 izrāvienu un pirmo vadību mačā (17:15). Tiesa, vadība bija uz pavisam īsu brīdi, jo pēc minūtes pārtraukuma Venēcijas latviete Šteinberga iemeta savu trejaci (17:18), pēc tam vēl viena vadības maiņa un, kā vēlāk izrādījās, tad pēdējo reizi šajā mačā. TTT ir uztaustījusi savu grozu, metieni kļuvuši drošāki un ceturtdaļas vidū 25:20… Pirmajā puslaikā neko diži vairāk neizdevās iekrāt, taču +6 nav pats sliktākais iznākums (35:29).

3. ceturtdaļa. Mačs atsākas ar TTT uzbrukumu un ātru Pedijas realizētu tālmetienu un sasniegts tobrīd lielākais pārsvars - 38:29. Tieši amerikānietes zīmē aizrit pirmās trīs minūtes un šajā laikā viņa gūst vēl četrus punktus. Tiesa, pārsvars saglabājas iepriekšējais (42:33). Kad ceturtdaļā nospēlētas 4:20 minūtes, itāļu treneris spiests pieprasīt minūtes pārtraukumu. TTT jau sasniedzis +11 (46:35), taču laukumā notiekošais rāda, ka rīdzinieces sāk dominēt arvien vairāk un vairāk. Nelīdz arī minūtes pārtraukums, jo tūlīt pat tiek gūti vēl trīs punkti (49:35) un šāds pārsvars jau ir itin drošs uzvarai divu spēļu summā. Tiesa, derēja atcerēties, ka šis ir sieviešu basketbols, kurā radikālas svārstības rezultātā nav nekas ārkārtējs. Trešajā ceturtdaļā šādu svārstību nebija un tā tiek pabeigta ar 56:43.

4. ceturtdaļa. Pagalam kluss ir pēdējās ceturtdaļas ievads - 3:30 minūtes TTT tā arī punktus negūst, taču viešņas šo situācija neizmanto pietuvojoties vien pa trim punktiem. Pirmo piecu minūšu laikā kaut kā izdodas tikt pie diviem punktiem, bet arī itālietes nespēj neko vairāk. Tā ceturtdaļas vidū nosargāts +10 (58:48) pārsvars, kas it kā ir daudz, bet vienlaikus nemaz tik daudz nav. Šajā mačā grūti zaudēt šos +10, taču atbildes spēle būs Venēcijā un tur būs jāspēlē vēl vismaz 40 minūtes… 1:38 minūtes pirms mača beigām nebija arī šo desmit punktu, jo ar atkārtotu uzbrukumu Andersone realizē tālmetienu un paliek tikai +7 (63:56). Tomēr piepalīdzot pretiniecēm (pēdējā uzbrukumā sods uzbrukumā), maču izdodas pabeigt ar pieklājīgāku handikapu - ar +11 (67:56). Nav ļoti daudz, taču nav arī maz...

Sieviešu Eirolīga. Kvalifikācijas kārta. Pirmā spēle

TTT un “Reyer” (Itālija) 67:56 (9:15, 26:14, 21:14, 11:13)

TTT: Pedija 19, Pulvere 12, Vītola 9, Baško 8, Rozenberga 7, Slotere 7, Brumermane 5;

Reyer”: Šteinberga 21, Andersone 10, Karandželo 8, Gorīni 4, Gēliha 3, Bestanjo 3, De Preto 3, Krudo 2, Gorī 2.

Svarīgākais