Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Latvieši cīnās līdz galam, bet laimīga uzvara spāņiem

© scanpix.ee

Latvijas izlase pabeigusi 2019. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra otrā posma septembra ciklu un pabeigusi ar zaudējumu grupas līderei Spānijai (82:85). Nākamās spēles 29. novembrī, kad savā laukumā tiksimies ar Melnkalni un 2. decembrī, kad viesos būs spēle ar Slovēniju.

Starta piecinieki

Spānija: Kolums, Fernandess, Agilars, Pauli, Saiss

Latvija: Strēlnieks, Ate, Timma, Siliņš, Meiers

1. ceturtdaļa. Pilnīgi savādāks mača sākums, kāds tas bija nesenajā spēlē pret slovēņiem. Ja spāņi pirmajās minūtēs nekautrējās mest no tāluma, tad Latvijas izlase pirmos uzbrukumus veidoja caur Mārtiņu Meieru un darīja to itin sekmīgi. Meieram četri punkti pēc kārtas, tomēr spāņi tobrīd sametuši divreiz vairāk. Maķenīt vēlāk ar tālmetieniem iekarsa arī mūsējie un Ates un Timmas trejači ļauj atrasties līdzās - tikai 10:11. Tomēr pēc nospēlētām 4:15 minūtēm jāpieprasa minūtes pārtraukums, jo tik īsā laikā zaudēti jau 15 punkti, kas ir pārāk daudz (10:15)… Uz pāris minūtēm izdodas nolikt uz pauzes spāņu uzbrukumu, tomēr ceturtdaļas izskaņā aizsardzība atkal kļūst paviršāka. Par laimi, arī pašiem šo to izdodas samest un pašiem pabeigt ceturtdaļu ar diviem punktiem (Šķēle) - 20:26.

Spānijas izlases rezultativitāte nav pārsteigums. Ja no spēles ir uzbrukts ar 73,3% precizitāti, tad 26 punkti ir loģiski. Starp citu, arī mūsējie meta ar pieklājīgu precizitāti - 60%

2. ceturtdaļa. Ceturtdaļā nospēlēta vien pusotra minūte un Arnis Vecvagars jau pieprasa minūtes pārtraukumu. Ne rezultāta dēļ (24:32), bet gan dēļ tā, ka Spānija savus sešus punktus guva praktiski bez pretestības no latviešu puses. Kam nu kam, bet spāņiem noteikti nedrīkst ļaut ieskrieties… It kā spāņu skrējiens ir apturēts, rezultativitāte ir mazinājusies, Strēlnieks samet vienu punktu pēc otra, taču rezultātā neizdodas būtiski pietuvoties - visu laiku jāsadzīvo ar sešu līdz astoņu punktu deficītu. Toties parādās kāda cita nelāga tendence - negribam cīnīties par atlēkušajām bumbām. Ne tikai uzbrukumā, bet arī pie sava groza. Kādā no epizodēm spāņi pat četras reizes pēc kārtas tiek pie atkārtotiem uzbrukumiem…

Ceturtdaļas pēdējās divas minūtes bija pagalam bālas. Strēlnieks tobrīd bija apsēdies atpūtai un laukumā līdz ar to sākās neorganizētība. It īpaši uzbrukumā, bet aizsardzībā atkal viss notiek ar baltiem cimdiem un pirmo reizi esam zaudētājos ar vairāk kā desmit punktiem - 35:47 sākoties puslaika pēdējai minūtei, bet ejot lielajā pārtraukumā vēl par diviem punktiem deficīā vairāk (37:51). Lai arī pretiniekam metienu precizitāte ir nokritusi līdz 57% atzīmei, mūsējo prcizitāte samazinājusie līdz 50%, bet atlēkušajās bumbas neliela katastrofa - 12:20 un tas pret komandu, kurai nav izteiktu centra spēlētāju.

3. ceturtdaļa. Spēle tiek atsākta ar nedaudz mainītu starta piecinieku - Strēlnieks, Lomažs, Ate, Timma un Gražulis. Lai arī piecinieks izvēlēts pēc iespējas skrienošāks, pēc trim nosēlētām minūtēm tobrīd lielākie mīnusi - 40:56. Cerību viesa pirmajā puslaikā klusējošais Timma (līdzīgi kā pret Slovēniju), kurš ātri vien realizēja tālmetienu, taču tūlītējs turpinājums nesekoja. Redzot, kāds haoss notiek laukumā, ka rezultāta starpība nedilst, Vecvagars minūtes pārtraukumā maina aizsardzības shēmu un liek pāriet uz zonas aizsardzību. Četrus spāņu uzbrukumus izdodas neitralizēt un arī pašiem kaut ko samest un nu kārta ievest ārtību savā komandā ir spāņiem - no -18 esam pietuvojušies līdz -11 (49:60).

Spāņi ir acīmredzami izsisti no savas komforta zonas un sākoties pēdējais minūtei Strēlnieka piespēli divos punktos pārvērš Timma (jau 16 punkti) un 56:64 vairs neizskatās tik bezcerīgs. Diemžēl ceturtdaļa tiek pabeigta ar spāņu trejaci… Pirms šī metiena viņi bija garām aizmetuši 12 tālmetienus un te - precīzs. Ejot pēdējā pārtraukumā 56:67.

4. ceturtdaļa. Trīs minūšu laikā izdodas pietuvoties līdz -8, taču tūlīt pat pretī tiek saņemts Beirana trejacis. Ar atkārtotu metienu (neizcīnīta atlēkusī bumba)… Šķēles trīspunktu gājiens vēlreiz dod -8 (64:72), taču tuvāk netiekam, jo atkal tas pats Beirans iemet trīspunktnieku. Kad ceturtdaļas viducī Justs iemet vēl vienu tālo, šķiet, ka visi iespējamie latviešu resursi ir beigušies - 64:78. Tik ilgi deldējām lielos mīnusus, vairākkārt tika līdz -8 un te, dažu epizožu laikā atkal -14… No šiem mīnusiem izdevās izlīst līdz -7 (72:79, Zaķa soda metieni) un pat līdz -5 (74:79, Lomažs, 76:81, Zaķis), taču līdz mača izskaņai bija atlikušas vien 70 sekundes… Kad pusminūti pirms pamatlaika beigām Strēlnieks gūst divus punktus (78:81), kļūst pavisam interesanti un vēl interesantāk kļūst pēc tam, kad Ate momentā pārtver piespēli un gūst vēl divus punktus. Atlikušas 23 sekundes un tikai 80:81, bet bumba spāņiem…

Latviešiem izdodas vēlreiz pārsteigt spāņus ar aizsardzību un Zaķis tiek līdz soda metieniem - pirmais precīzs, arī otrais un 12 sekundes pirms pamatlaika beigām esam pat vadībā (82:81)… Diemžēl spāņi paspēj gūt divus ātrus punktus, mūsējie tiek pat līdz pretinieku grozam, taču Lomažam pārkāpums un mājiniekiem jāmet soda metienus un tas viss 4,3 sekundes līdz mača beigām. Diemžēl tie bija precīzi… Pat šajā situācijā Strēlnieks vēl tika līdz salīdzinoši brīvam metiena, taču tas nav precīzs….

2019. gada pasaules čempionāts. Kvalifikācijas turnīrs

Spānija un Latvija 85:82 (26:20, 25:17, 16:19, 18:26)

Spānija: Koloms 18, Oriola 15, Beirans 14, Fernandess 9, Saiss 7, Rodrigess 6, Agilars 4, Sastre 4, Justa 3, Pauli 3, Diops 2;

Latvija: Strēlnieks 20, Timma 20, Meiers 16, Šķēle 7, Zaķis 6, Lomažs 6, Ate 5, Siliņš 2.