Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Kāpēc Latvijas izlasei ir paveicies?

Ersans Iljasovs © scanpix.ee

Šodien tiek aizvadītas 2019. gada pasaules čempionāta basketbolā kvalifikācijas turnīra rudens cikla pirmās spēles un jau ir zināms ar kādiem sastāviem Eiropas komandas aizvadīs šos mačus. Latvijas izlasei šajā ziņā nedaudz ir paveicies, jo nedz Slovēnijas, nedz Spānijas izlasē nebūs neviena spēlētāja ar NBA pierakstu.

Iespējams, ka pēdējā brīdī komandu sastāvos notiks kaut kādas pēkšņas izmaiņas, taču šā brīža informācija liecina, ka pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra Eiropas zonā savu valstu izlasēm palīgā steigs 18 pasaules spēcīgākajā līgā pierakstīto spēlētāju. Cik eiropiešu vispār šobrīd ir pierakstīts NBA, precīzas informācijas nav, taču ir zināms, ka pagājušajā sezonā viņu skaits sasniedza 74! Visticamāk, ka šogad eiropiešu pieplūdums kļūs vēl lielāks, taču ne par to šobrīd ir stāsts.

Stāsts ir par to, ka šajā pasaules čempionāta kvalifikācijas spēļu ciklā dažādām Eiropas valstīm palīdzēs 18 NBA spēlētāji, un ir zināms, ka savām izlasēm nepalīdzēs neviens latvietis un neviens lietuvietis. Noteikti ir vēl vairākas valstis, kuras nesagaidīja palīdzību no tā krasta un ir samierinājušās ar esošo likteni. Tāda nu reiz ir esošā situācija, kad nacionālās izlases nevar (nedrīkst) spēlēt savos labākajos sastāvos, un pie vainas ir nesakārtotība starp FIBA un NBA, starp FIBA un ULEB... Vārdu sakot, cietējas ir izlases. Kāds šajā aizliegumu vai pusazliegumu posmā tomēr atrod iespējas palīdzēt savām valstīm, bet vairums tomēr neriskē ar savu darba devēju iespējamām sankcijām un ir palikuši savās darbavietās.

Kāpēc Latvijai šajā ziņā ir paveicies, ja mums nebūs ne Kristapa Porziņģa, ne Dāvja Bertāna, un pieklājības pēc pieskaitām arī Rodionu Kurucu? Raug, mūsu grupā vēl spēlē Spānijas, Turcijas, Melnkalnes, Ukrainas un Slovēnijas izlases. Ar ukraiņiem un turkiem mums vairs nav jāspēlē, un tieši šis fakts arī ir tas, par kuru var teikt - mums ir paveicies. Turkiem spēlēs pret Melnkalni (savā laukumā) un Slovēniju (izbraukumā) palīdzēs trīs vīri ar NBA rūdījumu - Sedi Osmans (Cavaliers), Ersans Iljasovs (Bucks) un Furkans Korkmazs (76ers).Viss ir loģiski, jo turkiem vēl būs krietni jāiesvīst, lai tiktu uz finālturnīru, un šajās divās rudens spēlēs šī problēma var tikt daļēji atrisināta. Vēlāk var izrādīties par vēlu, jo novembrī un nākamā gada martā būs jāiztiek bez NBA spēlētājiem.

Vēl viena mūsu grupas komanda, kura apzinās šā brīža situāciju, ir Ukraina. Arī ar šo izlasi mums vairs nebūs jāspēlē, bet viņiem rudens sesijā palīdzēs līdz šim izlasē nespēlējušais Alekss Ļens (Suns) un Svi Mihaiļuks (Lakers). Īpaši nopietns ir Ļena papildinājums. Ukraiņiem pirmā spēle būs savā laukumā ar Spāniju un pēc tam viesos ar Melnkalni.

Mūs tas neskar, taču visnopietnāk septembra spēlēm gatavojas horvāti, kuri pratuši piesaistīt pat četrus vīrus no NBA - Dario Sariču (76ers), Bojanu Bogdanoviču (Pacers), Anti Ziziču (Cavaliers) un Ivicu Zubaču (Lakers). Akcentu salikšana Horvātijas izlasē uz NBA spēlētāju pleciem nav nejauša, jo horvāti šobrīd atrodas ārpus finālistu pulka. Tiesa, J apakšgrupā situācija ir ļoti sarežģīta. Tajā ārpus konkurences atrodas tikai lietuvieši (sešas uzvaras), kamēr pārējām izlasēm ir vismaz pa trīs uzvarām (Polijai, Nīderlandei, Horvātijai, Ungārijai). Tikai Itālijai ir četras...

K apakšgrupā tālu visām konkurentēm priekšā atrodas Francijas izlase, taču arī šajā situācijā izdevies piesaistīt Nikolā Batumu (Hornets). Informācijai - pērn NBA spēlēja 10 Francijas basketbolisti... Toties citai šīs grupas komandai Bosnijai, kura šobrīd atrodas pēdējā vietā (ar divām uzvarām), palīdzīgu roku apsolījuši sniegt Jusufs Nurkičs (Trail Blazers) un Džanans Musa (Nets). Bosniešiem šajā ciklā jāspēlē viesos ar Somiju un mājās ar Čehiju. Kā saka - vai nu tagad, vai nekad.

Mazliet negaidīti, taču L apakšgrupā ne pārāk komfortabli jūtas basketbola talantu ražošanas konveijers Serbija. Lai nebūtu spēlēšanās ar likteni, spēlēs pret Grieķiju (izbraukumā) un Igauniju (mājās) palīdzēs abi Sakramento Kings serbi Bogdans Bogdanovičs un Nemanja Bjelica.