Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Sports

Rīgā bez Porziņģa, Bertāna, Dončiča, Dragiča....

14. septembrī Rīgā nespēlēs nedz Luka Dončičs, nedz Kristaps Porziņģis. © scanpix.ee

Pavisam drīz Latvijas nacionālajai vīriešu basketbola izlasei būs jāaizvada 2019. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra otrā posma pirmās divas spēles. 14. septembrī Rīgā spēlēsim ar Slovēniju, bet 17. septembrī Madridē ar Spāniju. Izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars ir nosaucis kandidātus šīm divām spēlēm, taču tajā nav atrodami daudzi uzvārdi. Līdzjutēju vidū jau iestājusies neliela panika, taču tai nav ne mazākā iemesla, jo ne mēs vienīgie, kuriem būs jāiztiek bez labākajiem spēkiem. Piemēram, Slovēnijas izlase Rīgā ieradīsies ne mazāk šķidrā sastāvā.

Teorētiski un praktiski, Latvijas izlasei mačos pret Slovēniju un Spāniju nevarēs piedalīties vismaz septiņi spēlētāji. Oficiāli nespēlēs Dāvis Bertāns, Anžejs Pasečņiks un Žanis Peiners. Katram ir savi iemesli, kāpēc viņi nepalīdzēs izlasei šajās spēlēs. Lielas jautājuma zīmes pieliktas Dairim Bertānam un Rolandam Šmitam. Teorētiski spēlēs, bet jārēķinās, ka tomēr nespēlēs. Savukārt Kristaps Porziņģis un Mareks Mejeris nespēlēs citu iemeslu dēļ - abiem savainojumi un par viņu nespēlēšanu spekulācijas nav un nevar būt.

Lai labāk izprastu, kāpēc izlasei nepalīdzēs Dāvis Bertāns, ja kādam šķiet, ka viņš kaut ko ķīmiķo, nevar nepieminēt, ka Itālijas izlasei septembrī nepalīdzēs vēl viens Spurs spēlētājs - Marko Belinelli. Belinelli NBA spēlē jau desmit gadus, taču arī viņam ir jārēķinās ar savu statusu šajā līgā. Vēl jo vairāk tāpēc, ka Belinelli uz Sanantonio pārgāja tikai šajā vasarā.

Nav šīs trijotnes, un slovēņi otro posmu iesāk kā I apakšgrupas vājākā komanda ar pavisam nelielām izredzēm tikt uz pasaules čempionāta finālturnīru.

Mums ir savas problēmas, taču neesam vienīgie, kam ir līdzīga sāpe, un, ja salīdzinām sevi ar Slovēniju, tad tā vien šķiet, ka viņiem skats uz septembra spēlēm ir vēl drūmāks. Raug, Luka Dončičs, kurš lielā mērā iepriekšējā Eiropas čempionātā bija vaininieks mūsējo zaudējumam slovēņiem, jau ir iepeldējis NBA ūdeņos un ticis pie debitanta līguma ar Dalasas Mavericks. Līdz ar to Slovēnijas izlase septembrī un arī turpmākajos kvalifikācijas mačos var aizmirst par šī spēlētāja palīdzību.

Slovēnijas izlases galvenais treneris Raduvans Trifunovičs jau ir nosaucis reālo kandidātu sarakstu ar četrpadsmit spēlētājiem, ar kuriem viņš 14. septembrī ieradīsies Rīgā uz spēli pret Latviju. Tā būs pavisam cita izlase, tā nebūs tā komanda, kura pagājušajā gadā kļuva par Eiropas čempioni. Ar Dončiču viss ir skaidrs, taču kandidātos nav arī naturalizētā Entonija Rendolfa un, pats par sevi saprotams, arī Gorana Dragiča. Šie bija tie trīs vīri, kuru dēļ lielā mērā arī tika izcīnīts Eiropas zelts.

Nav šīs trijotnes, un slovēņi otro posmu iesāk kā I apakšgrupas vājākā komanda ar pavisam nelielām izredzēm tikt uz pasaules čempionāta finālturnīru. Starp kandidātiem atrodams arī pavisam nesen uz Barcelona pārgājušais Jaka Blažičs. Trifunovičs kandidātus izvēlējās laikā, kad šī pāreja vēl nebija notikusi, un, atceroties, kā Barselonas komanda spēlēja pagājušajā sezonā, nebūs pārsteigums, ja arī Blažiču Rīgā neredzēsim. Tāpat kā Klemenu Preperliču, kurš pievienojies Madrides Real. Gan Barcelona, gan Real arī nākamgad spēlēs Eirolīgā.