Junioriem Eiropas sudrabs. Objektīvi.

© f64

Diemžēl šovakar Latvijas basketbola vēstures grāmatā neizdevās veikt zelta ierakstu. Junioru izlase Eiropas čempionāta finālā pret Serbiju piedzīvoja zaudējumu un, būsim godīgi, variantu izcīnīt zeltu nebija, taču arī Eiropas sudrabs ir augstākais sasniegums U18 čempionātos. Paldies, puikas, par uzvarām un izcīnītajām medaļām!

Junioriem iekļūstot finālā, Latvijai bija garantētas astotās godalgas dažāda vecuma Eiropas čempionātos. Jauniešiem tās bija piektās, bet jaunietēm pagaidām ir trīs godalgas. Līdere šajā rādītājā ir tieši U18 junioru izlase, kurai jau bija divas bronzas godalgas, bet šodien tiks pievienota arī trešā. Jebkurā gadījumā tagadējais junioru izlasi izdevies paveikt kā minimums tieši to pašu, ko pavisam nesen iespēja kadeti un U20 izlase - iekļūt finālā! Kā pirmatklājēji 2013. gadā bija U20 vīriešu izlase, kura tepat uz netālo Tallinu ar iekļūšanu finālā uz aptuveni 300 km garo pārbraucienu lika doties aptuveni 6000 līdzjutējiem. Līdz galam pārsteigt sevi un Eiropu tomēr neizdevās, jo finālā tika zaudēts itāļiem... Pēc gada finālā spēlēja U16 izlase un tas notika tepat Rīgā. Diemžēl arī toreiz par zeltu priecājās citi, šajā gadījumā Francija. Šovakar bija trešais fināls un viens no populārākajiem latviešu tautas ticējumiem ir - trīs lietas, labas lietas.

Kāds bija Latvijas izlases ceļš līdz finālam? Uz papīra - pavisam vienkāršs. Čempionāts iesākts ar zaudējumu horvātiem (73:77), kas līdz finālam arī bija vienīgais. Pēc tam iesildošās uzvaras pār Grieķiju (80:74) un Itāliju (90:68) un tad jau sākās īstais pārbaudījums. Ar astotdaļfinālu pret turkiem. Spēles vērtība - vai nu cīnies par zeltu, vai nu atpalicēju turnīrā pierādi, ka tava vieta ir elites divīzijā. Spēle pret turkiem patiešām bija izdzīvošanas skola, jo vēl četras minūtes pirms pamatlaika beigām bijām zaudētājos ar septiņiem punktiem. Izglābāmies. Gan pašu spēkiem, gan piepalīdzot turkiem. It īpaši pēdējās desmit sekundēs, kad pretinieks trīs reizes pēc kārtas pie mūsu groza izcīnīja atlēkušās bumbas un tikpat reižu no groza tieša tuvuma nespēja iemānīt ķocī ceturtdaļfināla vērtos divus punktus... Paveicās? Viennozīmīgi. Ja komanda spēj izdzīvot šādā mačā, tad pārliecība par saviem spēkiem nākamajiem mačiem ir dubultā, emocionālais pacēlums trīskāršojas, apetīte pēc uzvarām četrkāršojas un par to visu pilnībā varēja pārliecināties ceturtdaļfinālā Lielbritānija un pusfinālā arī Krievija.

Serbu ceļš līdz finālam bija līdzīgs kā latviešiem. Arī viņi čempionātu iesāka ar zaudējumu - 87:92 pret Lietuvu. Pēc tam 102:71 pret Lielbritāniju un 97:95 pagarinājumā pār Melnkalni. Vien atšķirība tā, ka serbi savā grupā palika otrajā vietā. Astotdaļfinālā Serbijai viegla pastaiga pret Ukrainu (121:49), ceturtdaļfinālā smaga uzvara pār Vāciju (92:86) un visbeidzot pusfinālā uzvarēta arī Francija (78:67).

Ja jebkurai Latvijas izlasei iekļūšana finālā ir kaut kas ārkārtējs, tad serbiem fināli ir teju ikdiena. Raug, pirms gada U18 serbu izlase kļuva par Eiropas čempioni. 2014. gadā sudrabs, 2011. gadā - arī sudrabs, 2009. gadā zelts u.t.t. U18 izlasei serbiem ir četri Eiropas zelti, divi sudrabi un vēl divas bronzas. Ja pieskaitām klāt U16 un U20 (U21) Eiropas čempionātus, tad kopā sanāk 15 zelti, trīs sudrabi un astoņas bronzas. Kopā - 26 medaļas (būs 27). Latvija pretī var nolikt astoņas godalgas. Vēl šis tas izcīnīts arī U17 un U19 pasaules čempionātos…

1. ceturtdaļa. Latvijas izlases starta piecinieks: Žagars, Ķilps, Kurucs, Berķis, Miška. Pusfinālā pret krieviem nedaudz baiss skats bija uz pretinieku garā gala spēlētājiem, bet vēl baisāks tas izskatās serbiem. Ja krievu garie savus punktus krāja ar tālmetieniem, tad serbi savu ražu krāja groza tuvumā. Protams, ne tikai ar saimniekošanu zem groziem, bet arī tālmetieni netika aizmirsti un pēc viena no šādiem metieniem jāprasa minūtes pārtraukums. Nospēlētas vien divas minūtes, bet rezultāts pagalam nesmuks - 3:11. Labā ziņa - tas ir tikai spēles sākums. Sliktā ziņa - pēc minūtes pārtraukuma soda laukumā mums nav variantu. Pat neskatoties uz spēlētāju maiņām. Serbi šādā veidā gūst sešus punktus pēc kārtas un ceturtdaļas vidū tie paši -8 (8:16). Vēl viena sliktā ziņa - ceturtdaļas vidū Latvijai jau piezīmju norma, kamēr serbiem nav neviena pārkāpuma.

Ceturtdaļa tika zaudēta ar 20:32. Iztulkojot serbu 32 punktus, skats ir šāds: tieši puse punktu gūts no soda laukuma; Latvijas izlasei 10 piezīmes un serbi tika pie 15 soda metieniem (Latvijai šajā rādītājā 0) no kuriem realizēti 10. Latvijas izlases pagaidām vienīgais pretarguments - tālmetieni (4 no 9) un retie individuālie caurgājieni. Un atlēkušajās bumbās - 7:17!

2. ceturtdaļa. Kopumā spēles raksturs nemainās. Serbi ņem praktiski visu, ko var paņemt pie latviešu groza. Mūsējie maina aizsardzības sistēmas, taču, ja pret krieviem zona nostrādāja, tad serbiem tā problēmas neradīja. Savukārt pie serbu groza joprojām gandrīz vienīgais pretarguments ir tālmetieni. Meklējot robus pretinieku spēlē otrajā ceturtdaļā nospēlētas četras minūtes, bet mīnusi jau pieauguši līdz -16 (25:41). Tā arī visa ceturtdaļa tiek nospēlēta. Kaut kādās epizodēs izdodas serbus terobežot sava groza tuvumā, taču tās ir tikai atsevišķas epizodes. Arī pie serbu groza nekas nemainās un ejot lielajā pārtraukumā maķenīt mazāki mīnusi (41:54).

Skats tehniskajā protokolā nemainīgs. Atlēkušās bumbas: 13:33!!! Soda metieni - 4/7 pret 20/25; punktu ar atkārtotu iespēju - 0:16; punkti no soda laukuma - 10:28. Kā lai ar šādiem tehniskajiem rādītējiem izcīna uzvaru?

3. ceturtdaļa. Lai vai kā, taču otrā puslaika ievadā parādās cerība. Serbi kļuvuši paviršāki, latvieši - agresīvāki un, skat, pēc nospēlētām divām minūtēm Žagara tālmetiens like serbiem nomierināties ar minūtes pārtraukuma palīdzību. Ceturtdaļu izdevies iesākt ar 10:2 izrāvienu un rezultāts kļūst krietni pievilcīgāks, noteikti ne nomācošs - 51:56. Kā lai šajā situācijā neatceras, ka čempionāta ievadā serbi zaudēja lietuviešiem, bet īsi pirms čempionāta, latvieši tos pašus leišus pārbaudes spēlē sagrāva teju ar 30 punktu pārsvaru. Ja lietuvieši varēja, tad ar ko latvieši ir sliktāki?

Izdevās arī līdz -4 pietuvoties, taču tas arī bija pēdējais cerības brīdis Latvijas izlasei aizķerties šajā mačā. Jau līdz ceturtdaļas beigām serbiem izdevās atgūt sev ērto aptuveni desmit punktu pārsvaru un atjaunot uz pavisam īsu brīdi zaudēto dominanci zem groziem un ejot pēdējā pārtraukumā 65:79.

4. ceturtdaļa. Vēl vienam uzrāvienam, kāds bija trešās ceturtdaļas ievadā, latviešiem jaudas pietrūka. Bija jānotiek kaut kam ārkārtējam, lai spēles ritējums mainītos par visiem 360 grādiem. Pat junioru basketbolā tik radikālas pārvērtības mēdz gadīties ļoti reti. Šis nebija tas gadījums, kaut iespēja beigu beigās bija. Neliela, bet bija.

Raug, 1:15 minūtes pirms pamatlaika beigām 86:92 un Latvijai pēc minūtes pārtraukuma uzbrukums. Šnipke no groza apakšas divus punktus atgūst (88:92), tomēr ātri dabūjam divus punktus atpakaļ. Tad atkal Šnipke (90:94) un atkal ātri zaudējam vēk divus punktus (90:96). Diemžēl, bet laiks glābiņam atlicis pavisam maz, tikai 37 sekundes. Divi ātri trīspunktnieki (Žagars un Vēveris) ir neveiksmīgi, bet serbiem jāmet divus soda metienus un tās jau ir beigas...

Eiropas čempionāts basketbolā junioriem (U18). Fināls

Latvijas un Serbija 90:99 (20:32, 21:22, 24:25, 25:20)

Latvija: Žagars 26, Vēveris 20, Kurucs 14, Šnipke 8, Vīksne 7, Ķilps 6, Miška 5, Berķis 2, Bērziņš 2;

Serbija: Pečarskis 34, Petruševs 29, Paunovičs 17, Iličs 9, Trifunovičs 5, Kuzmanovičs 3, Lakičs 2.

Svarīgākais