Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Sports

Latvijas pirmais solis Eiropas pludmales regbijā

© f64

4. un 5. augustā Maskavā notiks otrais Eiropas čempionāts pludmales regbijā. Pirmo reizi šajās sacensībās piedalīsies arī Lavijas pludmales vīriešu un sieviešu izlases.

Tas ir jauns solis un jauna iespēja Latvijai sevi pieteikt augstā līmenī komandu sporta veidā, kas tikai nupat nesen sācis Eiropā uzņemt apgriezienus,” preses konferencē 1. augustā sacīja Latvijas Regbija federācijas prezidents Aivars Pilenieks. Intervijā NRA.LV viņš neslēpa savu sapni, ka ar pludmales regbiju nākotnē varētu notikt kas līdzīgs kā ar pludmales volejbolu - Latvija šajā relatīvi vēl neapgūtajā laukā varētu „ielikt kāju durvīs” un pretendēt uz noturīgi labiem sasniegumiem. Atmiņā taču vēl 1992. gads, kad Latvijas „regbija 7” izlase pārsteidza ar izcilu panākumu - iekļuva Pasaules kausa izcīņas finālturnīrā. Vēlāk gan dažādu peripetiju un faktoru dēļ augstās pozīcijas tika zaudētas.

Pludmales regbijs neprasa lielus kapitālieguldījumus, spēlē pieci spēlētājiem pret pieciem uz basketbola izmēra smilšu laukuma. Noteikumi ir vienkārši - ja spēlētājs ir apturēts, bumba pāriet pretinieka rīcībā, spēles mērķis ir piezemēt ovālo bumbu pretinieka ieskaites laukumā, par ko tiek gūts viens punkts. Vārtu pludmales regbijā nav. Dienvidzemēs, īpaši Klusā okeāna salās, šādu regbiju spēlē jau sen - līdz šim tas ir kalpojis kā treniņš citiem regbija paveidiem, taču kādos pēdējos piecos gados tas ir kļuvis jau par atsevišķu spēles paveidu. Eiropā un valstu izlašu līmenī tas ir kas pavisam jauns.

Abas Latvijas izlases ir šovasar cītīgi gatavojušās, aizvadot treniņu ciklu un nospēlējot turnīru Maljorkā, abām ir cerība izkļūt no grupas un cīnīties par medaļām, kas gan nebūs viegls uzdevums, jo pretinieki ir spēcīgi - Krievija, Itālija, Kaukāza un Balkānu valstis. „Mēs gribam medaļas,” apņēmīgi pauda Latvijas sieviešu izlases kapteine Zane Sirsniņa - Kukaine.

Regbija personība Māris Šmits novēlēja regbistiem panākumus un īpaši izcēla sieviešu komandas gribasspēku, līdzšinējās pārbaude spēlēs parādot, ka spēj saņemties un izcīnīt uzvaras no bezcerīgām situācijām un pret spēcīgākām pretiniecēm.

Regbija personība Uldis Bautris informēja arī par aktuālo Baltijas klasiskā regbija komandu čempionātā, kur dažāda līmeņa divīzijās Latvija pārstāvēta ar sešām komandām.

Latvijas čempionātā, kas noslēgsies rudenī, spēlēs piecas komandas.

Latvijas izlasei klasiskajā regbijā Eiropas Nāciju kausa otrajā divīzijā nākamā mājas spēle būs 20. oktobrī pret Somiju, bet izbraukuma spēle pret Austriju - 27. oktobrī.