Bronzas puikas. 2010. gads. Kā izvērsusies viņu turpmākā karjera?

© FIBA

Joprojām Latvijā dažādu vecumu un dzimumu Eiropas čempionātu godalgas Latvijā nebija kļuvusi par ikdienu, taču nebija tā, ka no līdzīgiem turnīriem vispār atgriezāmies tukšām rokām. Maisam gals vaļā tika pavērts 2005. gadā, kad bronzu izcīnīja U20 jaunkundzes. 2007. gadā medaļniekos “pierakstījās” arī kāda no jaunskungu komandām, kad Madridē pie bronzas tika U18 juniori. 2009. gadā U20 dāmas vēlreiz kāpa uz goda pjedestāla trešā pakāpiena, bet pirms 2010. gada U-18 juniori Viļņā bronzas finālā apspēlēja serbus, pirms pāris dienām Liepājā U20 meitenes vēlreiz izcīnīja bronzas medaļas. Dāmas tika pie medaļu kārtas numura 4, bet pirmo piecinieku noslēdza Ziedoņa Jansona trenētie U18 juniori.

Ja pirms trim gadiem no pirmās Latvijas junioru bronzas komandas vismaz publiski netika gaidīti lieli vai mazi varoņdarbi, tad 2010. gada iesaukums bija ar pavisam citu fonu. Konkrēti netika teikts, ka obligāti jābūt zeltam, sudrabam vai bronzai, taču nojauta, ka šis sastāvs var patrokšņot Viļņas basketbola laukumos, noteikti bija.

Arī 2010. gada čempionātā bija savādāka izspēles sistēma kā šodien. Toreiz katrai grupas turnīra spēlei bija lielāka vai mazāka nozīme, jo otrajā grupas turnīrā iekļuva trīs (no četrām) labākās komandas un līdzi tika ņemtas savstarpējās spēles. Latvijas izlase pirmo posmu pabeidza perfekti: 89:58 pār Zviedriju, 61:58 pār Franciju un 75:70 pār Spāniju. Otrajā grupas turnīrā izcīnīta tikai viena uzvara (63:59) pār Poliju un piedzīvoti divi zaudējumi (74:76 pret Slovēniju un 75:78 pret Lietuvu), taču ar to pietika, lai grupā ieņemtu otro vietu (aiz Lietuvas) un ceturtdaļfinālā tiktos ar nosacīti vājāku pretinieku.

Ceturtdaļfinālā bez variantiem tiek apspēlēta Horvātija (78:56), bet pusfinālā tikpat skarbs zaudējums pret Krieviju (42:73) un bronzas finālā pretiniekos saņemam Serbiju, kas pusfinālā ar 66:67 zaudēja lietuviešiem. Bronzas fināls notiek vienos vārtos. Precīzāk, otrais puslaiks notiek vienos vārtos. Pēc puslaika tikai 30:28, bet otrā spēles puse tiek uzvarēta ar 45:21, kas visā spēlē dod 75:49, bet 9000 lietuviešu līdzjutēju par latviešu bronzu priecājās tā, it kā savējie būtu uzvarējuši... Simboliskajā izlasē iekļautais Dāvis Bertāns serbu grozā samet sešus tālmetienus (četrus otrajā), bet visa Latvijas izlase - 14!

Turnīra simboliskajā izlasē iekļauti Jonass Valančūns (Lietuva, viņš arī MVP), vēl viens lietuvietis Deividas Pukis, krievs Dmitrijs Kulagins, serbs Nikola Siladi un mūsu pašu Bertāns. Divi no šā piecinieka šodien spēlē NBA...

Kā 2010. gada bronzas sastāva puiku karjeras attīstījušās līdz šodienai?

Dāvis Bertāns

FIBA

Pirms bronzas gada “metājās” pa vairākiem pašmāju klubiem - “ASK/Kadeti”, BAA “Rīga”, ASK, “Ķeizarmežs”, “Barons”, līdz 2010. gadā sāka savas leģionāra gaitas pārceļoties uz Ļubļanas “Olimpija”. Pēc tam Belgradas “Partizan”, Baskonijas “Laboral Kutxa”, līdz 2016. gadā nonāca tur, kur tīko nokļūt ikviens basketbolists - NBA. 2011. gadā viņu ar 42 numuru nodraftēja Indiānas “Pacers”, taču darījuma rezultātā nonāca Sanantonio “Spurs” ar kuru šovasar noslēdza jaunu divu gadu līgumu... No 2012.līdz 2014. gadam trīs reizes kļuva par Serbijas čempionu, spēlējis Eirolīgā, 2013. gadā uzvarējis arī Adrijas līgā. Latvijas nacionālās izlases vērtība.

Jānis Timma

FIBA

Pirms 2010. gada notikumiem bija paspējis uzspēlēt LBL līmenī ASK un “ASK/Juniors” komandās. 2011. gada vasarā centās iekļūt Grieķijas klubā “Ikaros”, taču nonāca “Liepājas lauvās”, kur pavadīja vienu sezonu. 2012. gadā tika noslēgts līgums ar BK “Ventspils”, bet gaitas Latvijā beidzās ar 2014./15. gada sezonu pārstāvot VEF. 2013. gadā kļuva par BBL čempionu un tika atzīts par turnīra vērtīgāko spēlētāju; 2014. un 2015. gadā izcīna LBL čempiona zeltu, bet 2014. gadā atzīts par LBL finālu vērtīgāko spēlētāju... 2015. gada rudenī sākas leģionāra gaitas. Pirmā pieturvieta - divas sezonas Sanktpēterburgas “Zenit”, tad pirmais gads un trīs gadu līgums ar Spānijas “Baskonia”, taču šovasar viņa līgumu izpirka Pireju “Olympiacos” un jaunajā sezonā viņš būs vienā komandā ar Jāni Strēlnieku.... 2013. gadā NBA draftā Timmu ar 60 numuru izvēlējās Memfisas “Grizzlies”, taču NBA nav aizvadījis nevienu spēli. Pagaidām...

Kaspars Vecvagars

FIBA

Līdz pat 2016. gadam skaitījās teju vai kā Lietuvas basketbola produkts, jo kopš 2010. gada basketbola gudrības apguva kaimiņzemē Kauņas “Žalgiris” aprūpē. Lietuvas basketbola simbolā spēlēja no 2013. gada un tika līdz pat spēles laikam Eirolīgā, taču savainojums pārvilka svītru gaitām šajā komandā. Kopā ar “Žalgiris” trīs reizes kļuvis par Lietuvas čempionu (2014, 2015, 2016) un Lietuvas kausa ieguvēju (2015). Kopš 2016. gada pārstāv Rīgas VEF. Bez 2010. gada U18 bronzas izcīnīts arī 2013. gada U20 Eiropas sudrabs. 2012. gadā saņēmis Valdemāra Baumaņa kausu, ko pasniedz gada labākajam jaunajam basketbolistam Latvijā.

Dāvis Čoders

FIBA

2011. gada sezonā BK “Ventspils” sastāvā aizvadīja septiņas spēles, tad divi gadi “Jūrmala/Fēnikss”, gads “Barons kvartāls”, vēl viens gads Jūrmalā un kā spēlētāja karjerai tiek pielikts punkts lai pievērstos trenera darbam. Vispirms viens no BK “Ventspils” treneriem, bet pagājušajā sezonā tāds pat statuss VEF komandā.

Andris Misters

FIBA

Vēl junioru vecumā basketbolu spēlēja ASV. Turpat Amerikā turpināja spēlēt arī studentu basketbolu un tikai pagājušajā sezonā atgriezās Latvijā, lai tiktu pie pirmā profesionālā līguma kļūstot par VEF spēlētāju.

Kārlis Apsītis

Dažādu komandu sastāvos (BA “Turība”, “Barons kvartāls”, BK “Valmiera”, “Ogre/Kumho Tyre”, “Betsafe/Liepāja”) LBL spēlē kopš 2012/13. gada sezonas. Uzspēlēts arī ārpus Latvijas - Vācijā un Lietuvā.

Renārs Magone

Kopš 2010./11. gada sezonas ir stabila Latvijas Basketbola Līgas vērtība. Sākums daudzsološs, pat uzaicinājums uz Rīgas VEF (divas spēles), taču turpinājums neseko. Trīs sezonas Liepājā, tad LU, seko BK “Jēkabpils” un Ogres komandas.

Artūrs Brēmers

FIBA

Latvijas basketbola apcirkņos nav redzēts spēlējam, taču Amerikā apguvis nepieciešamās zinības. Jau toreiz lielāka uzmanība tika veltīta mācībām, nevis basketbolam.

Edmunds Dukulis

FIBA

Karjeras sākums bija ļoti straujš - jau 2010. gada sezonā nokļuva Itālijas kluba “Cantu” sistēmā. Pēc tam divas sezonas tepat Latvijā “Liepājas lauvās”. Pēc tam seko studijas un basketbols ASV augstskolās, bet kopš 2015. gada par Dukuli kā par basketbolistu nekas nav dzirdēts.

Artūrs Vītiņš

Pēc bronzas vasaras uz pieciem gadiem pārcēlās uz ASV, kura līdztekus basketbolam arī studēja. Latvijā atgriezās pirms divām sezonām un šos gadus pavadījis BK “Jēkabpils” komandā.

Arnolds Helmanis

FIBA

Pagaidām visa profesionālā basketbolista dzīve pavadīta tepat Latvijā. No 2010./11. gada sezonas līdz pat 2016. gada pavasarim sešas sezonas Liepājā, bet pēdējie divi gadi Rīgas VEF. Pagājušajā gadā kļuva par LBL čempionu, šogad - par vicečempionu.

Aleksejs Rostovs

FIBA

Pēc bronzas vasaras meklēja savu vietu basketbola attīstībā. Vispirms Kanāriju basketbola akadēmija Spānijā, tad ceļš aizveda uz ASV, kur 2012. gada pavasarī pievienojās NCAA pirmās divīzijas komandai”Western Kentucky”. Par to, vai Rostovs kaut kur spēlētu profesionālā līmenī, nekas nav dzirdēts.

Svarīgākais