Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Sports

Par pasaules čempioniem futbolā kļuva... Nike!

© scanpix.ee

Pavisam nesen par divkārtējiem pasaules čempioniem futbolā kļuva Francijas izlase, taču mazāk pamanāma bija kāda cita sacensība. Proti, kādas firmas ekipējumos spēlēja visas finālturnīra komandas un kura kļuva par pasaules čempioni šajā (ne)klātienes cīniņā.

Kad kļuva zināms, ka futbola čempionāta finālā spēlēs Francija un Horvātija, neslēptu prieku par šo faktu izrādīja sporta ekipējuma ražotājs “Nike”, jo pirmo reizi vēsturē finālā spēlēja divas šīs firmas apģērbtas un apautas izlases. Līdz ar to “Nike” droši varēja piebļaut visu pasauli, ka par pasaules čempioni kļūs izlase lielā mērā pateicoties “Nike” zīmolam. Līdzīgs gadījums futbola vēsturē pēdējo reizi bija 2002. gadā, kad par pasaules čempioni kļuva “Nike” atbalstītā Brazīlijas izlase.

Arī pirms četriem gadiem finālā spēlēja komandas, kura bija apgādātas ar viena zīmola ekipējumu - Vācijas un Argentīnas izlases toreiz sadarbojās ar “Nike” lielāko konkurentu “adidas”. Pirms tam šādu gadījumu, kad finālā spēlē vienas firmas izlases, bijis ārkārtējs retums. Tā 2006. gadā finālā sacentās “adidas” (Francija) un “Puma” (Itālija). 2002. gadā vienā laukuma pusē bija “Nike” (Brazīlija), otrā - “adidas”. 1998. gadā Francija bija draugos ar “adidas”, bet Brazīlijas - “Nike”.

ASV ražotāju uzvara šajā čempionātā, pēc izdevuma “Guardian” domām, ir pamatīgs pliķis galvenajiem konkurentiem. Raug, “adidas” jau 20 gadus sadarbojas ar FIFA un tiek lēsts, ka vācieši par licenzētu bumbu un tiesnešu ekipējuma apgādi starptautiskajai futbola federācijai samaksājusi no 96 līdz 176 miljoniem dolāru. Vēl viena mazā “Nike” uzvara - 2018. gada čempionātā šīs firmas apavos tērpos spēlēja 10 izlases, kamēr “adidas” - 12.

Nike” pret “adidas” 2018. gada čempionātā

adidas” - 12

Beļģija - 3. vieta

Argentīna - 1/8 fināls

Kolumbija - 1/8 fināls

Japāna - 1/8 fināls

Meksika - 1/8 fināls

Spānija - 1/8 fināls

Zviedrija - 1/4 fināls

Krievija - 1/4 fināls

Irāna - 3. vieta grupā

Ēģipte - 4. vieta grupā

Vācija - 4. vieta grupā

Maroka - 4. vieta grupā

Nike” - 10

Francija - čempione

Horvātija - vicečempione

Anglija - 4. vieta

Brazīlija - 1/4 fināls

Portugāle - 1/8 fināls

Nigērija - 3. vieta grupā

Saūdu Arābija - 3. vieta grupā

Koreja - 3. vieta grupā

Austrālija - 4. vieta grupā

Polija - 4. vieta grupā