Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

Pasaules bronza tiek beļģiem!

© scanpix.ee

Pasaules čempionātā futbolā Beļģijas izlase otro reizi turnīra ietvaros uzvarēja Angliju un šoreiz uzvara bija bronzas medaļu vērtībā.

Anglija un Beļģija 0:2 (0:1)

Menjē 0:1 (4), Azārs 0:2 (82)

Anglijas izlase grupas turnīrā pirmajos divos mačos izcīnīja uzvaras - 2:1 pār Tunisiju un 6:1 pār Panamu. Pēdējā spēlē ar 0:1 tika zaudēts beļģiem, taču šai spēlei vairs nebija lielas nozīmes. 1/8 finālā ar 2:1 uzvarēta Kolumbija, bet ceturtdaļfinālā ar 2:0 arī Zviedrija. Ceļu uz finālu angļiem aizšķērsoja Horvātija - 1:2 papildlaikā.

Beļģijas izlase līdz pusfinālam nonākusi nezaudējot nevienā spēlē un bez neizšķirtiem. Grupas turnīrā ar 3:0 pārspēta Panama, ar 5:2 - Tunisija un ar 1:0 arī Anglija. 1/8 finālā neticama izglābšanās un uzvara pār Japānu (3:2), bet ceturtdaļfinālā no čempionāta izslēgta pieckārtējā čempione Brazīlija (2:1). Pusfinālā beļģi bez lieliem pretargumentiem zaudēja Francijai (0:1).

Anglija ar Beļģiju finālturnīros tikušās jau trīs reizes. Pēdējā no tām šajā čempionātā, kad grupas noslēguma mačā beļģi uzvarēja ar 1:0. Te gan jāpiebilst, ka pirms savstarpējās spēles abas komandas jau bija garantējušas izkļūšanu no grupas un īm mačam lielas pievienotās vērtības nebija par ko liecināja teju par visiem 100% izmainīti sākuma sastāvi. Pirmais finālturnīru mačs tika aizvadīts 1954. gadā, kad tika spēlēts neizšķirti 4:4, bet 1990. gada čempionātā angļi uzvarēja ar 1:0. Viena spēle aizvadīta arī Eiropas čempionāta finālturnīrā - 1980. gadā neizšķirts 1:1.

Šī ir pirmā reize kopš 2002. gada čempionāta, kad viena turnīra ietvaros divas komandas tiekas divas reizes. Pirms 16 gadiem divreiz savā starpā tikās Turcijas un Brazīlijas izlases.

Anglijas izlasei šī spēle lai arī bija tikai par bronzu, tā tomēr bija īpaša. Proti, šis mačs angļiem bija simtais pasaules un Eiropas čempionātu finālturnīros - 69 spēles pasaulē un 31 Eiropā.

Menjē kļuva par desmito spēlētāju Beļģijas izlasē, kurš šajā čempionātā guvis vismaz vienus vārtus un beļģi šajā rādītājā kļuvuši par čempionātu rekorda līdzautoru. Šis gods ir jādala ar Franciju (1982. gadā) un Itāliju (2006. gadā).

Menjē vārtu guvums pēc nospēlētām 3:37 minūtēm bija beļģu ātrākais vārtu guvums pasaules čempionātos, kā arī angļu visātrāk zaudētie.

Ja ticēt agrāko gadu notikumiem, tad Anglijai bronza nespīd, jo, 21 spēlē, kurā angļi nonākuši zaudētājos, tikai vienu reizi izdevies uzvarēt (vēl piecas reizes neizšķirts) un tā pati bijusi angļiem tik zīmīgajā 1966. gadā, kad finālā izdevās uzvarēt vāciešus, taču tas bija pirms 52 gadiem un arī likme spēlei bija pavisam cita. Kad beļģi guva arī otros vārtus, angļu liktenis šajā čempionātā bija izlemts.