Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Horvātija pirmo reizi spēlēs finālā!

© scanpix.ee

Pasaules čempionātā futbolā noskaidrojusies arī otrā fināliste un tā ir Horvātija, kas papildlaikā ar 2:1 pārspēja Angliju un pirmo reizi vēsturē spēlēs finālā. Savukārt Anglijas un Beļģijas izlases tiksies bronzas mačā.

Anglija un Horvātija 1:2 (1:0, 1:1)

Tripjērs 1:0 (5), Perisičs 1:1 (68), Mandžukičs 1:2 (109)

Anglijas izlase grupas turnīrā pirmajos divos mačos izcīnīja uzvaras - 2:1 pār Tunisiju un 6:1 pār Panamu. Pēdējā spēlē ar 0:1 tika zaudēts beļģiem, taču šai spēlei vairs nebija lielas nozīmes. 1/8 finālā ar 2:1 uzvarēta Kolumbija, bet ceturtdaļfinālā ar 2:0 arī Zviedrija.

Horvāti savu apakšgrupu pabeidza bez zaudētiem punktiem. 2:0 pār Nigēriju, 3:0 pār Argentīnu un 2:1 pār Islandi. Astotdaļfinālā ar pēcspēles 11m sitienu palīdzību uzvarēta Dānija, bet ceturtdaļfinālā arī ar pēcspēles 11m sitieniem ar 3:2 arī Krievija.

Abas izlases savā starpā aizvadījušas piecas spēles un tikai viena no tām bijusi pārbaudes spēle. Pati pirmā savstarpējo rēķinu kārtošanā (2003. gadā angļi uzvarēja ar 3:1). Pasaules čempionātu finālturnīros nav spēlēts, taču 2010. gada čempionāta kvalifikācijā gan un abos mačos angļiem pārliecinošas uzvaras - 4:1 un 5:1. 2008. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā abas uzvaras horvātiem (2:0 un 3:2), bet 2004. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā 4:2 Anglijai.

Kirans Tripjērs vārtus guva ar pirmo sitienu vārtu virzienā. Savādāk arī nevarēja būt, jo tie tika gūti jau piektajā minūtē. Interesantāks ir kāds cits fakts. Proti, viņa vārtu guvums bija jau vienpadsmitais “Tottenham Hotspur” komandas spēlētāju kontā un tas ir čempionāta rekords. Pirms šī vārtu guvuma šis gods bija jādala ar “Barcelona”. Starp citu, Tripjērs ir tikai otrais spēlētājs Anglijas izlasē kopš 1966. gada, kurš gūst vārtus ar tiešo soda sitienu. Kā pirmais ir neviens cits, kā Devids Bekhems, kurš pa reizei izcēlās 1998. un 2006. gada čempionātos.

Tripjēra vārtu guvums ir otrais ātrākais finālturnīru pusfinālos. 1974. gada mačā starp Nīderlandi un Vāciju Johans Nēskens izcēlās jau pēc nospēlētām 1:26 minūtēm, bet Tripjērs pēc 4:44 minūtēm. Viss varēja notikt vēl ātrāk, ja vien gatavošanās soda sitienam notiktu bez liekas kavēšanās.

Pēc pirmā puslaika angļi varēja justies itin droši par iekļūšanu finālā. Tā vismaz liecināja iepriekšējo gadu pusfinālu statistika. Proti, tikai vienu reizi komanda, kura bijusi vadībā pēc pirmā puslaika, neiekļuva finālā un šis vienīgais gadījums tika fiksēts 1990. gadā, kad Itālija pēcsēles 11m sitienos zaudēja Argentīnai. Pārējos 17 gadījumos pirmā puslaika uzvarētāja iekļuva finālā…

Ivanam Perisičam ceturtais vārtu guvums. Horvātijas izlases vēsturē vairāk vārtu finālturnīros ir tikai Davoram Šukeram - 6. Toties Perisičs ir vienīgais Horvātijas izlasē, kurš divos čempionātos katrā guvis pa diviem vārtiem. Pat Šukeram nekā tamlīdzīga nav.

Horvātijas izlase ir tikai otrā komanda, kura vienā izslēgšanas spēļu turnīrā aizvada trīs papildlaikus pēc kārtas. Pirmā ir … Anglijas izlase, kura trīs šādas spēles pēc kārtas aizvadīja 1990. gada čempionātā. Tāpat Horvātijas izlase ir ceturtā, kurai vienā turnīrā jāaizvada trīs papildlaiki. Pirms tam ko līdzīgi bija piedzīvojušas Beļģija (1986), Anglija (1990) un Argentīna (2014).