Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Francija kā pirmā iekļūst finālā!

© scanpix.ee

Pasaules čempionātā futbolā pirmajā pusfinālā Francija ar 1:0 pārspēja Beļģiju un kā pirmā iekļuva finālā. Pretinieks noskaidrosies trešdienas pusfinālā starp Angliju un Horvātiju.

Francija un Beļģija 1:0 (0:0)

Umtiti 1:0 (51)

Francijas izlasei grupas turnīrā divas uzvaras un viens neizšķirts. Čempionāts tika iesākts ar 2:1 uzvaru pār Austrāliju, tad 1:0 pār Peru un grupa pabeigta ar 0:0 pret Dāniju. 1/8 finālā ar 4:3 mājās aizsūtīts Mesi un Argentīnas izlase, bet ceturtdaļfinālā bez variantiem ar 2:0 pārspēta Urugvaja.

Beļģijas izlase līdz pusfinālam nonākusi nezaudējot nevienā spēlē un bez neizšķirtiem. Grupas turnīrā ar 3:0 pārspēta Panama, ar 5:2 - Tunisija un ar 1:0 arī Anglija. 1/8 finālā neticama izglābšanās un uzvara pār Japānu (3:2), bet ceturtdaļfinālā no čempionāta izslēgta pieckārtējā čempione Brazīlija (2:1).

Līdz šodienai abas izlases aizvadījušas 28 savstarpējas spēles un neliels pārsvars ir beļģiem - 10 uzvaras pret Francijas deviņām uzvarām. Vēl deviņas spēles beigušās neizšķirti. Abas izlases tikušās arī pasaules čempionātu finālturnīros un pirmā tikšanās notika vēl 1938. gadā, kad 1/8 finālā Francija uzvarēja ar 3:1. Vēl viena tikšanās notika 1986. gadā un tā bija spēle par trešo vietu. Arī šajā mačā pārāka bija Francija (4:2). Vēl divas reizes spēlēts kvalifikācijas turnīrā. 1958. gada kvalifikācijā 6:3 Francijas uzvara un 0:0, bet 1982. gada kvalifikācijā 3:2 Francijai un 2:0 Beļģijai.

Francijas izlases vārtsargam Hugo Lorīsam šī ir 103. spēle izlasē, kas ir tieši tikpat, cik tagadējam izlases galvenajam trenerim Didjē Dešāmam. Vairāk spēļu Francijas izlasē ir tikai Veirā (107), Zidānam (108), Desailī (116), Anrī (123) un Turāmam (142).

Arī Beļģijas izlases vārtsargam Tibo Kurtuā ir sava nozīme šai spēlei. Proti, viņam šī ir 64. spēle savas valsts izlasē un viņš aizvadīto spēļu skaita ziņā ir noķēris citu vārtsargu Žanu Mišelu Pfāfu.

Beļģijas izlase šo spēli sagaidīja ar apbrīnojamu bilanci - pēdējās 24 spēlēs neviena zaudējuma. 19 uzvaras un pieci neizšķirti. Nevienai citai pusfinālistei ne tuvu nav šāda bilance.

Lai arī pirmais puslaiks beidzās bez vārtu guvumiem, abām komandām kaut kādā veidā izdevās izdarīt 11 sitienus pa vārtiem. Šajā čempionātā pirmajā puslaikā vairāk sitienu bijis tikai Anglijas un Tunisijas mačā - 12.

Kad Umtiti guva vārtus, tika atkārtots 1998. gada čempionāta Francijas izlases iespētais. Proti, šis bija jau trešais aizsarga vārtu guvums šajā turnīrā. Bez Umtiti vēl pa vārtiem guvuši Pavārs un Varāns. Pirms divdesmit gadiem izcēlās Lizarazū, Blāns un Turāms. Vēl viens interesants fakts - četri no pēdējiem sešiem pusfinālos gūtajiem vārtiem ir aizsargu kontā. 1992. gadā vārtus guva Trezors, 1998. gadā - Turāms (divus) un tagad Umtiti.

Visbeidzot, Umtiti vārtu guvums bija jau 26. šajā čempionātā, kurš gūts pēc stūra sitiena. Iepriekšējā reize, kat tik daudz vārtu gūti pēc stūra sitiena, bija 1966. gadā.