Ostapenko pirmo reizi karjerā iekļūst Vimbldonas pusfinālā!

© scanpix.ee

Šodien Vimbldonas tenisa turnīrā tiek izspēlēti sieviešu vienspēļu ceturtdaļfināli un vienā no tiem tiekas Aļona Ostapenko un slovākiete Dominika Cibulkova.

Līdz šim abas tenisistes tikušās divas reizes un abās uzvaras izcīnījusi Cibulkova. 2016. gada turnīrā Īstbornā viņa uzvarēja ar 6-3 un 6-3, bet 2017. gadā Indianvelsā ar 6-4, 3-6 un 6-3. Īstbornā tika spēlēts uz zāles laukuma, Indianvelsā - uz “hard” seguma.

Aļonas Ostepenko ceļš līdz šā gada ceturtdaļfinālam. 1. kārta - 6-3, 7-6 (5) pret Keitiju Danu; 2. kārta - 6-1, 6-3 pret Kirstenu Flipkensu; 3. kārta - 6-0, 6-4 pret Vitāliju Djačenko; 1/8 fināls - 7-6 (4), 6-0 pret Aleksandru Sasnoviču.

Cibulkovas ceļš līdz šā gada Vimbldonas ceturtdaļfinālam. 1. kārta - 7-6 (3), 6-1 pret Alizē Kornē; 2. kārta - 6-3, 6-4 pret Johannu Kontu; 3. kārta - 6-2 un 6-2 pret Elisu Mertensu; 1/8 fināls - 6-4, 6-1 pret Suveju Šjē.

Cibulkovai šī ir jau vienpadsmitā Vimbldona. Līdz šim labākais sasniegums ir ceturtdaļfināls. Tik tālu Dominika bija tikusi arī 2016. un 2011. gadā. Arī Aļonas Ostapenko labākais sasniegums Vimbldonā ir ceturtdaļfināls - pagājušajā gadā un šogad. Tātad, kāda no tenisistēm sasniegs savu labāko rezultātu šajā “Grand Slam” turnīrā.

No “Grand Slam” turnīriem Cibulkovai labākais rezultāts ir 2014. gada Austrālijas atklātajā čempionātā, kad viņa tika līdz pat finālam. “French Open” ir viens pusfināls (2009), bet “US Open” viens ceturtdaļfināls (2010). Aļona pretī var nolikt 2017. gada “French Open” titulu.

Abām tenisistēm šī būs cīņa ne tikai par karjeras pirmo Vimbldonas pusfinālu, bet arī par ieskaites punktiem WTA rangā. Nedaudz pafantazējot un pieļaujot, ka Aļona kļūs par čempioni, viņa jaunajā rangā noteikti atgriezīsies TOP'10 un, ja konkurentes piedzīvos zaudējumus, tad pat labāko pieciniekā. Šobrīd aktuālajā WTA rangā no Vimbldonā palikušajām spēlētājām augstāk par Aļonu atrodas Darja Kasatkina, Jūlija Gērgesa un Angelika Kerbere. Kasatkina un Kerbere aizvadīs savstarpēju ceturtdaļfināla maču, bet Gērgesas pretiniece ir Kiki Bertensa.

WTA aktuālais rangs nav vienīgais, kura izmaiņām jāseko līdzi. Vēl ir sezonas rangs pēc kura tiek noteiktas astoņas labākās tenisistes, kuras piedalīsies sezonas noslēguma turnīrā. Šajā rangā Ostapenko pagaidām ieņem 15. vietu, taču izcīnot Vimbldonas titulu, kāpums var būt pamatīgs, līdz pat labāko sešiniekam. Iekļūšana pusfinālā tikai pietuvinās labāko desmitniekam.

Tiem, kuriem patīk skaitīt citu nopelnīto, var pateikt, ka šogad Aļona ir nopelnījusi 1,2 miljonu dolāru, bet viņas pretiniece tikai 268 tūkstošus (Vimbldonā nopelnītais nav ieskaitīts). Savukārt karjerā Cibulkovas ienākumi ir divreiz lielāki - 12,5 miljoni pret 6,1.

Šī ceturtdaļfināla pāra uzvarētāja pusfinālā tiksies ar Kasatkina - Kerbere pāra uzvarētāju.

1. sets. Maču ar servi sāks Cibulkova.

1:0. Aļonai 40-0 un trīs breikbumbas. Aļonai piepalīdzot ar kļūdām, Cibulkova panāk 40-40, taču tūlīt vēl viena breikbumba un arī šī iespēja, pašai kļūdoties, netiek izmantota. Cibulkova ar dubultkļūdu uzdāvina Aļonai jau piekto breikbumbu un arī tā netiek pārvērsta uzvarētā geimā. Ir arī sestā breikbumba un beidzot - 1:0.

1:1. Savas serves geims sākts ar dubultkļūdu (0-15). Tad arī 0-30 un arī 0-40. Tā sausā tiek zaudēts geims. Atpakaļbreiks.

1:2. Lai arī ir 15-0 un 30-15, šoreiz breikbumbas izpaliek un pirmais geims, kuru uzvar servētāja.

1:3. Sākts ar dubultkļūdu, jau otro mačā. It kā sakārtojās pirmā serve, ar kuras palīdzību panākts 30-15, taču sitienos nav vajadzīgās precizitātes un zaudēts vēl viens savs geims.

2:3. Cibulkovai pieklibo pirmā serve, bet otrās serves Aļona pārvērš punktos panākot breikbumbu un ar sev neraksturīgu saīsināto sitienu atgūst vienu geimu.

3:3. Viss ir līdzsvarā - katrai pa diviem breikiem, katrai pa vienam vinnētam savas serves geimam.

3:4. Īstas iespējas aizķerties kaut aiz breikbumbas nebija. Nepalīdzēja pat patālu izsistās bumbas atkārtojuma pieprasījums.

4:4. Jaunas bumbas un Aļona paņem arī "svaigu" raketi. Iesākumā nepalīdz, taču ar otro servi izdodas pirmais eiss mačā (15-15). Uzlabojoties pirmajai servei, pēdējie divi punkti atnāk salīdzinoši viegli.

4:5. Piepalīdzot Aļonas sitieniem tīklā, eisam un vienkārši veiksmīgākai spēlei, rezultāts ātri kļūst 0-40. Vienu punktu izdodas atspēlēt, taču me vairāk.

5:5. Varēja geimu pabeigt sausā, taču kaut kādā veidā Aļona pamanās izsist autā. Pirms tam visvisādi sitieni smuki sagūla laukuma stūros, bet te.. Viss ir labs, kas labi beidzas, geims tik un tā vinnēts.

6:5. Trīskāršs breikpunkts! Nenoliedzami, ka palīdzēja arī Cibulkova, taču Aļona bija tā, kura trīs reizes otro servi vienkārši paņēma to, kas šādās reizēs ņemams. Breiks īstajā laikā! Un sausā!

7:5. Vēl viens sausais geims, kurš tiek pabeigts ar diviem eisiem pēc kārtas un uzvarētu setu! Pirmā seta ilgums - 47 minūtes.

2. sets.

0:1. Sets atkal sākas ar Cibulkovas servi un tā ir arī vienīgā līdzība ar pirmo setu. Līdz brīdim, kad Dominika pieļāva dubultkļūdu ļaujot Aļonai pietuvoties līdz 30-40. Tomēr līdz breikbumbai neizdevās tikt.

1:1. Ar eisu (jau ceturto mačā) tiek panākts 15-15, ar pretinieces autu 30-30, ar spēcīgu sitienu brīvajā laukumā 40-30 un ar Cibulkovas tālu autu uzvarēts geims.

2:1. Cibulkovas dubultkļūda, pavāja pirmā serve un pirmā breika iespēja šajā setā (40-15). Pirmā breikmbumba nav, bet otro pārvērst uzvarētā geimā palīdz Cibulkovas sitiens tīklā.

2:2. Geims iesākts ar dubultkļūdu, kas Aļonas izpildījumā nav nekāds jaunums. Slikti iesāktais turpinās un atpakaļbreika iespēja slovākietei (0-40) un jau ar pirmo iespēju tā tiek pārvērsta uzvarā.

3:2. Vēl viens geims ar breika iespēju un atkal Aļonai (40-15). Aļonai palīdz pretinieces pieticīgā serve un tieši šādā veidā tiek izcīnīts vēl viens breiks.

4:2. Ne pārāk skatāmi, kaut kā saraustīti aizritējusi spēle, taču stilam nav nozīmes, visu izšķir rezultāts un tas ir jau 4:2!

4:3. Kad rezultāts kļūst 30-0, rodas iespaids, ka Cibulkova jau meklē balto karogu, taču atliek Aļonai pieļaut četras kļūdas pēc kārtas un it kā uzvarētais geims ir zaudēts. Nekāda traģēdija nav notikusi, taču nedrīkst ļaut pretiniekam atgūt spēles garšu.

5:3. Labākais veids, kā likt saprast, kurš te būs uzvarētājs, ir ātri uzvarēt savu geimu. Tas arī tiek izdarīts sausā veidā.

5:4. Negrib Cibulkova maču pabeigt zaudējot savu serves geimu. Bija Aļonai iespējas tikt kaut pie vienas mačbumbas, taču netika un uzvara mačā jāatliek uz savas serves geimu.

6:4. Pārliecinoši! Pirmās trīs pirmās serves - graujošas un 40-0. Ar to arī viss bija pateikts!

Svarīgākais