Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Pasaules čempionātā paliek tikai eiropieši

© scanpix.ee

Pēc tam, kad Urugvajas izlase zaudēja savā ceturtdaļfinālā, Brazīlijas izlase palika pēdējā neeiropas izlase šajā čempionātā. Tagad nav vairs arī Brazīlijas, jo pieckārtējie pasaules čempioni ceturtdaļfinālā zaudēja Beļģijai.

Brazīlija un Beļģija 1:2 (0:2)

Fernandinjo 0:1 (13, savos vārtos), De Bruine 0:2 (31), Augusto 1:2 (76)

Brazīlijas izlasei līdzšinējos četros mačos trīs uzvaras un viens neizšķirts. Čempionāts tika iesākts ar 1:1 pret Šveici, tad 2:0 pār Kostariku un 2:0 pār Serbiju. Astotdaļfinālā vēl viens 2:0 pār Meksiku. Beļģijas izlasei četrās spēlēs tikai uzvaras. 3:0 pār Panamu, 5:2 pār Tunisiju, 1:0 pār Angliju un ticami neticamā atspēlēšanās astotdaļfinālā pret Japānu (3:2).

Aizvadītas četras savstarpējas spēles un visās četrās uzvarējusi Brazīlija. Tiesa, tikai viena no tām bijusi oficiāla un tā pati 2002. gada pasaules čempionāta finālturnīra astotdaļfinālā. Brazīlija toreiz uzvarēja ar 2:0...

Beļģijas izlase uzvarējusi pēdējās deviņās čempionātu spēles, bet Brazīlija pretī var nolikt 13 uzvaras pēdējos 16 mačos. Brazīlijas izlase pēdējās 16 no 19 spēlēm guvusi vismaz divus vārtus, kamēr Beļģija vismaz trīs pēdējās piecās no sešām spēlēm. Brazīlija no pēdējām sešām spēlēm piecās vārtus nosargājusi sausā. Vēl Beļģijas izlase galdā varēja uzmest nacionālās izlases vēsturē ilgāko nezaudēto spēļu sēriju - jau 23 spēles beļģi nav zaudējuši (ieskaitot pārbaudes spēles) - 18 uzvaras un 5 neizšķirti.

Fernandinjo ir tikai otrais spēlētājs Brazīlijas izlases vēsturē, kurš pasaules čempionātos raidījis bumbu savos vārtos. Pirms četriem gadiem pirmrindniekos ierakstījās Marselo, kurš palīdzēja Horvātijas izlasei... Fernandinjo ar šo vārtu guvumu palīdzēja Beļģijas izlasei labot rekordu. Proti, šis bija 13. vārtu guvums, kas ir labākais rādītājs vienā turnīrā.

De Bruine palielinājo gūto vārtu skaitu līdz 14 un viņš vienlaikus kļuva par simto spēlētāju šajā čempionātā, kurš guvis kaut vienus vārtus. Šajā sarakstā netiek skaitīti tie vārtu guvumi, kuri ieraidīti savos vārtos. De Bruine Beļģijas izlasē kļuva par devīto spēlētāju, kurš šajā čempionātā guvis vārtus. Vairāk vārtu guvēju viena čempionāta ietvaros bijis Itālijai 2006. gadā un Francijai 1982. gadā, kad katras izlases labā ar vārtu guvumiem izcēlās pa desmit spēlētājiem.

Nonākot zaudētājos ar 0:2, Brazīlijas izlasei šajā sakarā ir ko atcerēties un ne to labāko. Vienpadsmit reizes Brazīlija nonākusi zaudētājos ar 0:2 un tikai vienā spējusi atspēlēties un uzvarēt, taču, kad tas bija… Tas bija 1938. gadā, kad ar 4:2 tika uzveikta Zviedrija. Ja vēl atceramies, ka pirms četriem gadiem 31. minūtē pusfinālā pret Vāciju bija jau 0:5, ja pirms tiem pašiem četriem gadiem bronzas finālā pret Nīderlandi 31. minūtē bija jau 0:2…

Vēl skarbāks Brazīlijai bija kāds cits fakts. Čempionātu vēsturē ir bijušas 130 spēles, kad pēc pirmā puslaika kāda komanda ir vadībā ar vismaz divu vārtu pārsvaru, vēl ne reizi zaudētāji nav uzvarējuši. Bijuši pieci neizšķirti, bet pārējos 125 gadījumos zaudēts.