Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Francija aizsūta mājās Urugvaju un iekļūst pusfinālā

© scanpix.ee

Pasaules čempionātā futbolā aizvadīta pirmā ceturtdaļfināla spēle, kurā Francijas izlase ar 2:0 pārspēja Urugvaju un kā pirmā iekļuva pusfinālā. Francijas izlases pretinieks pusfinālā noskaidrosies vakara otrajā mačā starp Brazīlijas un Beļģijas izlasēm.

Urugvaja un Francija 0:2 (0:1)

Varāns 0:1 (40), Grizmans 0:2 (61)

Urugvaja četrās čempionātā aizvadītajās spēlēs izcīnījusi četras uzvaras un zaudējusi tikai vienus vārtus un tos pašus 1/8 finālā pret Portugāli (2:1). Grupas turnīrā ar 1:0 pieveikta Saūdu Arābija, ar 1:0 Ēģipte un ar 3:0 sagrauta Krievija.

Francijas izlasei iepriekšējo četru spēļu bilance ir mazliet pieticīgāka - trīs uzvaras un viens neizšķirts. Vārtu attiecība - 6:4. pamatturnīrā ar 2:1 uzvarēta Austrālija, ar 1:0 Peru, nevienam nevajadzīgā spēlē neizšķirts 0:0 ar Dāniju, bet 1/8 finālā ar 4:3 pieveikta Argentīna.

Savā starpā komandas tikušās septiņas reizes, kurās trīs uzvaras Urugvajai, bet pārējās spēles beigušās neizšķirti. Trīs no šīm spēlēm bijušas pasaules čempionātu finālturnīros. 1966. gadā grupas turnīrā uzvarēts ar 2:1, 2002. gadā neizšķirts 0:0 un abas komandas neizkļuva no apakšgrupas, un 2010. gadā vēl viens bezvārtu neizšķirts. Pēdējo reizi abas komandas tikušās 2013. gadā, kad pārbaudes spēlē ar 1:0 uzvarēja Urugvaja. Pēdējās sešās savstarpējās spēlēs Francija vārtus nav guvusi.

Interesants fakts par Francijas izlases galveno treneri Didjē Dešāmu. Viņš savu pirmo maču šajā amatā aizvadīja 2012. gada 15. augustā, kad pārbaudes spēlē Francijas izlase tikās ar … Urugvajas izlasi. Toreiz Francijas izlases sastāvā debitēja arī Mapu Janga Mbiva, Etjēns Kapū un Kristofs Žalē.

Savukārt Urugvajas izlases galvenajam trenerim Oskaram Vašingtonam Tabaresam šī ir jau 20. spēle pasaules čempionātos. Vairāk ir tikai Helmutam Šonam. Vēl 20 spēles ir Mario Zagallo.

Varānam šis bija trešais vārtu guvums Francijas izlasē un visus trīs viņš guvis ar galvu. Iepriekšējo reizi Varāns bija izcēlies 2015. gada martā mačā pret Brazīliju. Varāns kļuva par pirmo spēlētāju Francijas izlasē kopš 2006. gada, kurš guvis vārtus ceturtdaļfinālā. Toreiz pret Brazīliju izcēlās Tjerī Anrī... Iepriekšējā reize, kad kāds no Francijas izlases bija pārspējis Urugvaju, bija 1985. gadā, kad to izdarīja Žozē Turē. Kopš tā laika pagājušas 523 minūtes.

Kad Francijas guva vārtus, tā bija slikta zīme Urugvajai. Pēdējās 16 spēlēs, kurās Urugvaja nonāca zaudētājos, tikai trīs reizes izdevies nospēlēt neizšķirti, bet pārējos 13 mačos zaudēts. Pēdējā reize, kad no šādas situācijas izdevās uzvarēt, bija 1966. gadā, kad tika pārspēta… Francija. Pilnīgi pretēja vēsture bija Francijas izlase, kura nebija zaudējusi nevienu spēle, kad mačā bija izvirzījusies vadībā - 20 uzvaras un tikai viens neizšķirts.

Ar vārtu guvumu un rezultatīvu piespēli atzīmējās arī Antuāns Grizmans, kurš kļuva par pirmo spēlētāju Francijas izlasē kopš 2006. gada, kurš vienā play off spēlē nopelnījis 1+1. Pirms divpadsmit gadiem mačā pret Spāniju ko līdzīgu paveica Patriks Veirā. Grizmanam šie bija septītie vārti pēdējās sešās izslēgšanas spēlēs ieskaitot arī Eiropas čempionāta finālturnīrus.

Francijas izlase ir tikai ceturtā komanda, kura pusfinālā iekļuvusi vismaz sešas reizes. Visvairāk pusfinālu ir Vācijai (ieskaitot VFR) - 12, Brazīlijai - 11 un Itālijai - 8.

Francijas izlase kļuvusi tikai par otro komandu čempionātu vēsturē, kura viena finālturnīra laikā pārspējusi trīs dažādas Dienvidamerikas komandas - Peru (2:0), Argentīnu (4:3) un tagad arī Urugvaju (2:0). 1974. gadā to pašu izdarīja Nīderlandes izlase.