Gulbim smaga uzvara piecu setu mačā

© scanpix.ee

Šodien Vimbldonā vienspēļu pirmās kārtas maču aizvadīja Ernests Gulbis tiekoties ar maz zināmo britu Džeju Klarku. Ilgāk kā trīs stundu un piecu setu mačā Ernests izcīnīja uzvaru ar 4-6, 6-3, 7-6 (3), 3-6 un 6-4 un iekļuva otrajā kārtā.

Ernestam Gulbim šī ir jau vienpadsmitā pēc kārtas Vimbldona un sekmes iepriekšējos gados nav nekādas dižās. Kopā aizvadīti 18 mači un tikai astoņos izcīnītas uzvaras. Tikai divos gadījumos Gulbim izdevās aizspēlēties līdz pat trešajai kārtai. 2013. gadā viņu apstādināja spānis Fernando Verdasko (2-6, 4-6, 4-6), bet pagājušajā gadā viņa kādreizējais treniņu biedrs Novāks Džokovičs (4-6, 1-6, 6-7 (2)). Četros gadījumos Gulbja gaitas Vimbldonā beigušās jau pēc pirmās kārtas.

Līdzīgi kā pirms French Open, arī Vimbldonā Gulbim ceļu uz pamatturnīru bija jālauž caur sarežģitajam kvalifikācijas sietam. To viņš paveica atzīstami, taču, tā kā Ernests rangā atrodas otrajā simtā, viņam nebija nekādu variantu nokļūt izsēto vidū un līdz ar to pirmajās kārtas izvairīties no tikšanās ar top spēlētājiem. Ar pirmā pretinieka izlozi Gulbim paveicās, jo viņam patrāpījās spēlētājs ar speciālo uzaicinājumu - vietējais tenisists, 19 gadus jaunais Džejs Klarks no ATP ranga trešā simta un bez šāda līmeņa turnīru pieredzes. Arī ATP līmeņa turnīru pieredze Klārkam ir pieticīga (tikai trīs mači) un tieši tāpēc Ernestam pirmās kārtas pārvarēšana šķita kā formalitāte.

Pirmais sets. Jau pats mača sākums teica priekšā, ka nekāda formalitāšu kārtošana nebūs, ka uzvara būs jāizcīna krietni iespringstot. Tiesa, pats Gulbis darīja visu, lai pirmais sets tiktu zaudēts. Tieši Ernests ar servi iesāka šo maču un uzreiz uzdāvināja (tieši tā, uzdāvināja) jaunajam britam breiku. Pašam servējot netiek vinnēta neviena izspēle… Seta turpinājumā Gulbis tā arī netika kaut pie vienas breikbumbas un sets beidzās ar loģisku 4-6 zaudējumu.

Otrais sets. Arī otrajā setā visu izšķīra viens geims - ceturtais, kurā Gulbis tika pie trim breikbumbām un ar trešo tika arī pie breika panākot 3-1. Tālāk jau katrs vinnēja savu servi un arī šis sets beidzās ar loģisku Gulbja uzvaru (6-3).

Trešais sets. Šoreiz viss notiek bez breikiem un pat bez breikbumbām un tā līdz pat 6-6. Tikai tie break kādam no spēlētājiem izdodas lauzt pretinieka servi un tikt pie minibreika un to izdara Gulbis panāklot 3-2, pēc kura seko divas vinnētas savas serves (5-2). Pārsvars netiek izlaists no rokām un sets uzvarēts ar 7-6 (7-3).

Ceturtais sets. Ar pirmo servi vinnēti tikai 50% punktu, deviņas nepiespiestās kļūdas, divas dubultkļūdas - ar to pietika, lai zaudēto šo geimu. Geima sākums nepatikšanas nesolīja - pirmie divi savas serves geimi tiek uzvarēti sausā, taču trešajā Klarkam trīs breikbumbas un 2-3. Arī nākamajā savā serves geimā britam breikbumba, taču to izdodas izglābt (3-4). Toties devītajā bgeimā Klarks jau ar pirmo breikbumbu nokārto uzvaru šajā setā - 3-6.

Piektais sets. Vimbldonā Gulbim šī ir tikai otrā piecu setu cīņa. 2012. gadā otrajā kārtā ar 6-2, 4-6, 6-3, 6-7 (2) un 7-9 tika zaudēts Ježijam Janovičam… Šoreiz uzvara. Lūzums piektajā setā notika devītajā geimā, kad Gulbis tika pie pirmās breikbumbas un uzreiz to izmantoja panākot 5-4. Atlika vien pašam vinnēt savu servi un lieta darīta.

Iekļuvis otrajā kārtā, Gulbim ir labas izredzes atkārtot pērn un 2013. gadā sasniegto, jo nākamais pretinieks ir bosnietis Damirs Dzumhurs (ATP rangā 23. vieta), kurš pirmajā kārtā trīs setos (6-3, 6-2, 6-4) pieveica vācieti Maksimilianu Martereru. Līdz šim ar bosnieti Gulbis nav spēlējis.

Svarīgākais