Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Brazīlija turpina, Meksika jau septīto reizi pēc kārtas nepārvar 1/8 finālu

© scanpix.ee

Pasaules čempionātā futbolā Brazīlijas izlase pārspējot Meksiku kārtējo reizi iekļuva ceturtdaļfinālā, kur pretinieks noskaidrosies dienas otrajā spēlē starp Beļģiju un Japānu.

Brazīlija un Meksika 2:0 (0:0)

Neimars 1:0 (51), Firminjo 2:0 (88)

Abu izlašu savstarpējo spēļu vēsture ir ļoti sen un arī spēlēm pārpilna. Pirmais mačs tika aizvadīts 1950. gada pasaules čempionātā slavenajā “Maracana” stadionā un Brazīlija toreiz uzvarēja ar 4:0. Kopsummā dažādos līmeņos aizvadītas 40 savstarpējas spēles, kurās 23 uzvaras Brazīlijai, 10 Meksikai un septiņas reizes spēlēts neizšķirti… Arī 1954. gada pasaules čempionātā abas komandas tikās grupas turnīrā un atkal graujoša Brazīlijas uzvara - 5:0. 1962. gada finālturnīrā vēl viens randiņš grupas turnīrā. Šoreiz tikai 2:0 Brazīlijas labā… Visbeidzot pirms četriem gadiem savā laukumā neizšķirts 0:0. Pēdējais savstarpējais mačs tika aizvadīts 2015. gada 7. jūnijā, kad pārbaudes spēlē Brazīlijai 2:0 uzvara.

Starp citu, Brazīlijas izlasei ir pozitīva bilance pret Ziemeļamerikas un Centrālamerikas reģiona komandām - pasaules čempionātu finālturnīros pret šīm komanām nav piedzīvots neviens zaudējums.

Meksikānim Rafaelam Markesam šī spēle bija īpaša. Iekļūstot starta sastāvā, viņš kļuva par otro vecāko spēlētāju vēsturē, kurš aizvada “play off” spēli. Spēles dienā viņš bija 39 gadus un 139 dienas vecs. Vecāks bijis tikai leģendārais brits Stenlijs Metjūzs, kurš 1954. gada spēlē pret Urugvaju laukumā izgāja būdams 39 gadus un 145 dienas vecs. Tikai sešas dienas vecāks par Markesu.

Meksikas izlase jau septīto reizi pēc kārtas spēlē 1/8 finālā. Iepriekšējās sešās reizēs tā arī neizdevās tikt tālāk. Savukārt Brazīlijas izlase pēdējo reizi tālāk par astotdaļfinālu netika 1990. gadā.

Kad Neimars guva vārtus, viņa iespētais tika salīdzināts ar jau mājās aizbraukušajiem Lionelu Mesi un Krištiano Ronaldo. Šo trīs spēlētāju salīdzinājums nav nejaušs, jo visa trijotne bija (ir) šī čempionāta lielākie spīdekļi. Raug, Neimars sestos vārtus guva “iztērējot” 38 sitienus, kamēr Mesi šo gūto vārtu skaitu sasniedza ar 67 sitieniem, bet Ronaldo - ar 74…

Neimara vārtu guvums Brazīlijas izlasei bija 227. pasaules čempionātu finālturnīros un tagad tā ir labākā vārtu guvēja turnīru vēsturē. Pirms šīs spēles šajā statusā ar 226 vārtiem atradās Brazīlija un Vācija. Brazīlijai vēl ir iespēja uzlbot šo rādītāju, bet Vācijas izlases spēlētāji uz to visu varēs noskatīties zvilnot savos dīvānos.

Visas piecās savstarpējās spēlēs Brazīlijas izlase savus vārtus nosargājusi neskartus. Nevienā citā divu valstu duelī nav šādas līdzīgas sērijas. Pa trim šādām spēlēm ir Vācijai pret ASV un Vācijai pret Poliju.