Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Mesi brauc mājās, Francija - 1/4 finālā

© scanpix.ee

Pasaules čempionātā futbolā sākušās astotdaļfināla spēles un jau pirmais mačs starp Franciju un Argentīnu nelika vilties. Seši gūti vārti, vispirms vienas komandas, tad otras komandas atspēlēšanās un beigu beigās Francijas uzvara ar 4:3. Pretinieks ceturtdaļfinālā noskaidrosies Portugāles un Urugvajas duelī.

Francija un Argentīna 4:3 (1:1)

Grizmans 1:0 (13, 11m), Di Marija 1:1 (41), Merkado 1:2 (48), Pavārs 2:2 (57), Mbape 3:2, 4:2 (64, 68), Aguero 4:3 (90+3)

Līdz šim pasaules čempionātos abas komandas bija tikušās divas reizes un abās uzvarējusi Argentīna. 1978. gada grupas turnīrā ar 2:1 Arī 1930. gadā abas komandas tikās grupas ietvaros un arī toreiz uzvarēja Argentīna (1:0). Abos gadījumos Argentīnas izlase aizkļuva līdz pat finālam. 1930. gadā tajā zaudēja, bet 1978. gadā kļuva par čempioni.

Vēl pirms spēles sākuma par Francijas izlases rekordistu kļuva tās galvenais treneris Didjē Dešāms. Viņam šī bija 80. spēle šajā amatā un viņš par vienu maču tagad ir apsteidzis iepriekšējo rekordistu Raimondu Domenešu.

Jau 13. minūtē Grizmans realizē 11m soda sitienu un viņš kļūst tikai par trešo spēlētāju Francijas izlases vēsturē, kurš čempionātos realizējis vismaz divas pendeles (izņemot pēcspēles 11m sitienus). Pirms viņa to bija izdarījuši Raimonds Kopā un Zinedins Zidāns… Grizmanam šie bija jau sestie vārti pēdējās piecās izslēgšanas turnīra spēlēs skaitot arī Eiropas čempionātus…

Pāris minūtes pēc tam, kad Di Marija izlīdzināja rezultātu, pasaules čempionātu rekordista godā pierakstījās Havjers Maskerano. Proti, nopelnot dzelteno kartīti, viņam tā čempionātos bija jau septītā, kas ir vairāk kā jebkuram citam. Otrajā vietā šajā rādītājā atrodas Zinedins Zidāns (Francija), Rafaels Markess (Meksika) un Kafu (Brazīlija) - visiem pa 6 kartītēm.

Savukārt pats Di Marija izcēlās ar to, ka viņš vārtus guva ar sitienu no 28 metru attāluma. Neviens cits no tik liela attāluma šajā čempionātā vārtus vēl nebija guvis. Starp citu, Di Marija pasaules čempionātos guvis divus vārtus un abus - 1/8 finālā. Pirms četriem gadiem pirmie vārti tika gūti pret Šveici.

Benžamins Pavārs ir pirmais aizsargs kopš 1998. gada, kurš guvis vārtus Francijas izlases labā. Pirms tam ar precīzu sitienu bija izcēlies Lilians Turāms. Savukārt Kilians Mbape ir ceturtais jaunākais spēlētājs čempionātu vēsturē, kurš guvis vārtus izslēgšanas spēlēs. Spēles dienā viņš bija 19 gadus un 192 dienas vecs. Jaunāki vārtu guvēji bijuši tikai Pele (Brazīlija), Maikls Ovens (Anglija) un Džulians Grīns (ASV). Vēl Mbape nostājies līdzās paša Pele, jo tikai šie divi padsmitgadnieki vienā spēlē guvuši divus vārtus. Atšķirība vien tā, ka Pele divus vārtus pret Zviedriju guva būdams 17 gadus 8 mēnešus vecs...