Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Sports

Urugvaja atvēsina krievus un izcīna pirmo vietu grupā

© scanpix.ee

Pasaules čempionātā futbolā sākusies trešā spēļu kārta un tā sākusies ar vietu sadalījumu A grupā. Urugvajai izcīnot pārliecinošu uzvaru pār krieviem pienākas pirmā vieta grupā, otrā - Krievijai, bet trešajā un ceturtajā vietā palikušās Ēģipte un Saudū Arābija turnīru pabeidza ar pēdējo uzvaru.

Urugvaja un Krievija 3:0 (2:0)

Suaress 1:0 (10), Čeriševs 2:0 (23, savos vārtos), Kavani 3:0 (90)

Igors Smoļņikovs (36') saņēma sarkano kartīti

Spēles vienīgā pievienotā vērtība - kurš būs pirmais un kurš otrais A grupā. Bet, vai būt pirmajam ir izdevīgāk, kā otrajam, to neviens nevar pateikt un arī izkalkulēt nē. Kā zināms, tad A grupas divas labākās komandas astotdaļfinālā tiksies ar B grupas divām labākajām, bet šajā grupā abi noslēdzošie mači notiks pāris stundas vēlāk. Ja kādam gribēsies nodarboties ar ērtāku pretinieku meklēšanu, tad tās būs B grupas komandas, kuras teorētiski varēs sev “izskaitļot” pretiniekus 1/8 finālā.

Urugvaja ar Krieviju kā Krieviju ir aizvadījusies tikai vienu pārbaudes spēli (2012. gadā 1:1), taču Krievija ir PSRS mantiniece un ar nebūtībā aizgājušās valsts izlasi divreiz uzspēlēts arī pasaules čempionātos. 1962. gadā ar 2:1 uzvarēja PSRS, bet 1970. Urugvaja revanšējās ar 1:0.

Urugvajas izlases spēlētājam Fernando Musleram šī bija 14. spēle pasaules čempionātos. Nevienam citam Urugvajas izlases vēsturē tik daudz spēļu nav. Luisa Suaresa vārtu guvums bija jau septītais pasaules čempionātos un viņš tagad ir otrs rezultatīvākais spēlētājs savas valsts izlasē. Vairāk (8) ir tikai Oskaram Migesam.

Kad urugvajieši guva otros vārtus, tas bija sen nebijis notikums izlases dzīvē. Pēdējā reize, kad kādā no pasaules čempionāta spēlēm pirmajā puslaikā vairāk kā vieni vārti tika gūti 1966. gada 15. jūlijā (divi pret Franciju). Gūt otros vārtus palīdzēja paši krievi - no Čeriševa bumba mainīja virzienu un tie kļuva par sestajiem šajā čempionātā, kad spēlētājs raida bumbu savos vārtos un tas ir rekorda atkārtojums. Arī 1998. gada čempionātā šādā veidā tika gūti seši vārti.

Rodrigo Betankurs pats sev sagādāja zīmīgu dzimšanas dienas dāvanu. Proti, viņš ir pirmais spēlētājs kopš 1994. gada, kurš savā jubilejā nopelnījis dzelteno kartīti. Pirms viņa šādu godu savā 28. dzimšanas dienā sarūpēja Džanfranko Dzola.

Punktu spēlei pielika Edisons Kavani, kurš beidzot guva pirmos vārtus un kļuva par otro spēlētāju Urugvajas izlasē, kurš vārtus guvis trīs čempionātos. Pirmais, protams, ir Suaress.

Krievijai neizdevās pievienoties Vācijai (2006), Francijai (1998) un Itālijai (1990) un kļūt par ceturto Eiropas valsti, kura kā čempionāta rīkotāja grupas turnīru pabeidza ar uzvarām.

34. Ēģipte un Saūdu Arābija 1:2 (1:1)

Salāhs 1:0 (22), Al Farahs 1:1 (45+6, 11m), Al Davsari 1:2 (90+5)

Al Muvalads (Saūdu Arābija) 41min. nerealizēja 11m soda sitienu

Spēlei, kurai vairs nav nekādas pievienotās vērtības. Tikai un vienīgi sevis apliecināšana un centieni mājup doties kaut ar vienu uzvaru.

Kad kļuva zināmi sākuma sastāvi, tika veikts jauns ieraksts čempionātu rekordu grāmatā. Ēģiptes izlases vārtsargs Esams El-Hadari kļuvis par vecāko spēlētāju, kurš izgājis laukumā. Spēles dienā viņš bija 45 gadus un 161 dienas vecs. Iepriekšējais rekordists bija Kolumbijas izlases vārtsargs Farids Mondragons, kurš 2014. gada čempionātā laukumā izgāja būdams 43 gadus un trīs dienas vecs.

Mohameda Salāha vārtu guvums bija ļoti zīmīgs. Kopš pagājušā gada jūlija, kad viņš pārgāja uz “Liverpool”, Salāhs ir aizvadījis 58 spēles un vārtu guvums pret Saūdu Arābiju bija 50. šajā laika posmā. Ēģiptes izlases sastāvā viņam pēdējās piecās spēlēs seši vārtu guvumi…

Rets notikums notika pirmā puslaika izskaņā, kad Saūdu Arābija tika pie diviem 11m soda sitieniem. Otrais no tiem bija 18. šajā čempionātā un tas ir viena turnīra rekorda atkārtojums. 18 “pendeles” tika piešķirtas arī 1990., 1998. un 2002. gadā.

Urugvaja 3 3 0 0 5:0 9

Krievija 3 2 0 1 8:4 6

Saūdu Arābija 3 1 0 2 2:7 3

Ēģipte 3 0 0 3 2:6 0