VEF jau čempions?

© bk ventspils

Pēc 10 dienu pārtraukuma par sevi atgādināja Latvijas Basketbola Līga. Šovakar fināla trešajā spēlē VEF Rīgā tikās ar BK “Ventspils” un izcīnīja uzvaru ar 76:66 sērijā panākot 2:1. Nākamais mačs sestdien Rīgā.

Ļoti iespējams, ka šā gada fināla liktenis tika lemts ne jau abu finālistu klātienes duelī, bet gan tālu prom no pašmāju basketbola laukumiem. Proti, Krievijā, kuru sev par otrām (vai pirmajām?) mājām jau daudzus gadus uzskata Rīgas VEF. Neliels atgādinājums par pirmsfināla notikumiem, kad Latvijas Basketbola Savienība gaidīja “pavēli” VEF nometnes lai izveidotu fināla spēļu kalendāru. Spēlēšana Krievijas čempionātā ir galvenais iemesls, kāpēc LBL jeb nacionālais čempionāts varēja palikt pie ratiem un šodien vairs tikai retais atceras, ka pirmās divas spēles ir nospēlētas jau pirms desmit dienām. Kādam pat šķita, ka LBL fināli sākas tikai šodien…

Kad tika izziņots finālu kalendārs, no VEF nometnes izskanēja arguments, kāpēc nepieciešamas šīs desmit dienas. Raug, izlases interesēs nebūtu lietderīgi pārslogot spēlētājus jo varot piezagties kāda negaidīta trauma. Kā saka krievi, tad VEF paši “nakarkaļi”. Krievijas čempionāta pēdējā spēlē un pat pēdējās minūtēs savainojumā iedzīvojās Mareks Mejeris un pastāv pamatotas aizdomas, ka Mareks šajā sezonā vairs nespēlēs un līdz ar to arī izlases spēles varētu iet secen. Mejeris līdz savainojumam bija tas vīrs, no kura ļoti lielā mērā bija atkarīga komandas spēle un arī rezultāts. Krievijas čempionātā mazāk, bet LBL - noteikti. Būtībā, Mejeris bija (ir?) komandas atslēgas spēlētājs un viņš “krita” būtībā nevienam nevajadzīgās spēlēs kaut kādā mistiskā turnīrā. Ja ventspilnieki nespēs izmantot šo situāciju sev par labu, tad, kā smejies, tad paši vainīgi.

Pat neskatoties uz Mejera nespēlēšanu, VEF komandai tik un tā šodienas spēlē pieteikumā bija ierakstīts par vienu spēlētāju vairāk kā ventspilniekiem - 11 pret 10. Kurzemniekiem joprojām jāiztiek bez Ingusa Jakoviča (savainojuma dēļ viņš nav iekļauts arī Latvijas izlases kandidātu sarakstā), par Bleiku Hemiltonu jau sen netiek runāts kā par iespējamo palīgu šajā sērijā.

Pirmās ceturtdaļas deviņas minūtes it kā teica priekšā, ka ventspilnieki iet pretī ja ne pārliecinošai, tad drošai uzvarai noteikti. Pēc dviņām nospēlētām minūtēm kurzemniekiem +11 (18:7), taču tie, kuri šai komandai ir sekojuši līdzi visas sezonas garumā, noteikti atcerēsies, ka teju katrā spēlē gadās pa kādai pamatīgai gaisa bedrei un līdzīgi notika arī šovakar. Jau pirmās ceturtdaļas pēdējās minūtes laikā VEF paspēja atgūt četrus punktus un vēl zelta medaļu tīkotājus sausā noturēja arī otrās ceturtdaļas pirmajās piecās minūtēs. Šajā laikā VEF paspēja gūt 13 punktus pēc kārtas un izvirzīeties arī vadībā, taču no visām gaisa bedrēm agrāk vai vēlāk izdodas izkļūt. Tagad bedrē iekrist bija kārta VEF un beigu beigās ventspilnieki otro ceturtdaļu zaudēja tikai ar vienu punktu, taču ejot lielajā pārtraukumā 34:29 BK “Ventspils” labā.

Trešās ceturtdaļas ievadā izceļas ventspilnieku viesspēlētājs Ubilla, kurš ar dažu sekunžu intervālu pamanās nobloķēt divus metienus, bet laukuma otrajā galā VEF grozā sakrīt krietns daudzums bumbu un pēc trim nosēlētām minūtēm BK “Ventspils” atkal ir vadībā ar +11 (42:31). Droši pamati uzvarai? Nekā. Līdzīgi kā pirmajā ceturtdaļā, arī šo spēles cēlienu mājinieki pabeidz ar vairākiem pēc kārtas gūtajiem punktiem - šoreiz ar sešiem un ceturtdaļa beidzas tikai ar +1 viesiem (51:50).

Pēdējā ceturtdaļā līdz tās viducim mačs ritēja punkts punktā, taču bija acīmredzams, ka ventspilnieki savās darbībās ir paviršāki, nepārliecinošāki, savukārt mājiniekiem katra darbība bija krietni pārdomātāka un arī pārliecinošāka un tas viss bija izteikti tieši pašos svarīgākajos brīžos, pēdējās ceturtdaļas pēdējās piecās minūtēs.

Līdz šim LBL finālos bijušas 11 sērijas, kurās pēc diviem mačiem rezultāts bijis 1:1 un desmit no tām par čempioniem kļuvusi tā komanda, kura uzvarējusi trešo maču. Šovakar to izdarīja VEF… Vienīgais gadījums, kad trešās spēles uzvarētājs tomēr nekļuva par čempionu, bija pavisam nesen, 2015. gadā un šo kārtību izjauca BK “Ventspils”.

LBL čempionāts. Fināls. 3. spēle

VEF un BK “Ventspils” 76:66 (12:18, 17:16, 21:17, 26:12)

VEF: Ate 16, Peress 14, Janičenoks 11, Brauns 9, Kārters 9, Gromovs 8, Bērziņš 7, Čavars 2;

BK “Ventspils”: Lomažs 11, Ikovļevs 10, Zaķis 9, Bresevics 9, Jucikas 9, Šķēle 7, Ubilla 7, Bārnets 4.

Sērijā - 2:1

Svarīgākais