Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Prognozē bukmeikeri: Vai Latvijas hokejisti uzvarēs Dāniju?

© F64

Latvijas hokeja izlase otrdien, 15. maija vakarā, aizvadīs savu izšķirošo spēli pasaules čempionātā Dānijā, sacenšoties ar mājinieku valstsvienību cīņā par vietu ceturtdaļfinālā. Sporta totalizators „Betsafe” par favorīti uzskata Dānijas izlasi, taču pēc Latvijas parādītā snieguma pret vareno Kanādu krietni augstāk novērtētas tiek arī Boba Hārtlija vadītās komandas iespējas iekļūt pasaules čempionāta astotniekā.

Dānijas un Latvijas izlašu spēle būs īsts „play-off” duelis, kurā viss notiks ļoti vienkārši - uzvarētājs (vienalga pamatlaikā vai bullīšos) iekļūs ceturtdaļfinālā, bet zaudētājs samierināsies ar piekto vietu grupā.

Pēc zaudējumiem pārpilnā pārbaudes spēļu cikla, kad tika uzstādīts arī Latvijas izlases antirekords ar 11 neuzvarētām spēlēm pēc kārtas, netrūka skeptiķu, kas ļoti piesardzīgi raudzījās pasaules čempionāta virzienā. Latvijas izlases sastāvā bija vairāki robi līderu traumu dēļ, un izlases sniegums atstāja daudz vietas vēlmēm.

Arī pasaules čempionāta sākums neizdevās izcils - lai arī spēlē pret Norvēģiju izdevās atgūties no pirmā perioda trieciena, atspēlēties no 0:2 un tikt pie diviem punktiem par uzvaru papildlaikā, sekoja pamatīga sagrāve pret Somiju ar 1:8. Taču zemākais punkts līdz ar to bija sasniegts un pēc tam sekoja tikai augšupejoša tendence, gūstot punktus visos četros nākamajos mačos, ieskaitot pret hokeja lielvalstīm ASV un Kanādu, kas Latviju pieveica tikai papildlaikā, bet vissvarīgākā, protams, bija principiālā uzvara pār Vāciju.

Lai arī Latvijas izlase pamatlaikā šajā turnīrā zaudējusi tikai vienā spēlē, kopvērtējuma tabula ir tā samežģījusies, ka vairākas favorītes nonākušas neierastās pozīcijās. Izcili turnīru sākusī Somija pilnīgi reāli vēl var palikt tikai ceturtajā vietā grupā, tāds pats liktenis vēl apdraud arī Kanādu, kamēr sešas uzvaras guvusī ASV vēl nemaz nevar būt droša par pirmo vietu grupā.

Savukārt Latvijai un Dānijai pārējo izlašu matemātiskās problēmas šobrīd ir kļuvušas svešas. Pateicoties Latvijas izlases cīņassparam un nepiekāpībai, kas deva punktu pirmdienas spēlē pret Kanādu, šobrīd Dānijas izlasei vairs nederēs zaudējums papildlaikā. Dānijas un Latvijas izlašu spēle būs īsts „play-off” duelis, kurā viss notiks ļoti vienkārši - uzvarētājs (vienalga pamatlaikā vai bullīšos) iekļūs ceturtdaļfinālā, bet zaudētājs samierināsies ar piekto vietu grupā.

Dānijas izlase šo turnīru aizvada ļoti spēcīgi, ko labi raksturo gan pārliecinošā uzvara pār Norvēģiju, pretiniekiem praktiski nedodot iespējas, kā arī negaidītā Somijas pieveikšana pamatlaikā. Dāņi šobrīd ir par vienu punktu priekšā Latvijai, taču, kā jau minēts, tam vairs nav nekādas nozīmes ceturtdaļfināla pozīcijas noteikšanā, tāpat arī šoreiz nebūs nekādas vajadzības pēc vārtu starpības rēķināšanas, kas gan tāpat nedaudz labāka ir Latvijai.

Bukmeikeri novērtē to, ka Dānijas izlases sastāvā ir vairāki NHL spēlētāji, kā arī to, ka tā tomēr ir turnīra saimniece un bauda vietējo līdzjutēju plašu atbalstu. Dānijas izlases iespēja izcīnīt uzvaru papildlaikā novērtēta ar koeficientu 1,80, taču, lai arī Latvijas izlase joprojām tiek raksturota kā šī dueļa nosacīta pastarīte, „Betsafe” bukmeikeri pēc vakardienas spēles pret Kanādu nedaudz uzlabojuši savu vērtējumu par Boba Hārtlija vadītās izlases izredzēm - iespēja, ka Latvija triumfēs pamatlaikā, reizē sasniedzot pirmo ceturtdaļfinālu kopš 2009. gada, novērtēta ar koeficientu 3,70.

Gan Dānijas, gan Latvijas izlases hokejisti nešaubīgi apzināsies šīs spēles un lielo atbildības nastu, tādēļ uz lielu vārtu birumu nevajadzētu cerēt. Iespēja, ka Latvijas izlasei izdosies gūt vismaz divus vārtus, saņēmusi koeficientu 1,60,taču jāatceras, ka šajā turnīrā Latvijas panākumu atslēga tomēr bijusi disciplinēta spēle aizsardzībā un lieliska vārtsarga spēle, kamēr uzbrukumā tomēr pēdējās spēlēs savainotā Mārtiņa Karsuma iztrūkums ir labi sajūtams. Lai iekļūtu ceturtdaļfinālā, Latvijas izlasei būs nepieciešams atrast iespējas uzbrukumā, taču viena lieta gan ir skaidra jau šobrīd, proti, Latvija jau pārspējusi pirms turnīra izteiktās bukmeikeru prognozes, kad tai tika paredzēta 6.-7. vieta grupā, kamēr šobrīd jau garantēta vismaz piektā vieta un attiecīgi pozīcija pasaules labāko desmitniekā.