Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Sports

Latvija – Dānija. Trešie, ceturtie vai braucam mājās?

© scanpix.ee

Iespējams, ka Latvijas izlase šovakar nokļūs tur, kur neesam bijuši kopš 2009. gada – pasaules čempionāta hokejā ceturtdaļfinālā. Tāpat iespējams, ka šovakar Latvijas izlasei pasaules čempionāts beigsies ar tradicionālo atgriešanos mājās jau pēc grupu turnīra. Neatkarīgi no vakara spēles iznākuma, jau ir sasniegts kāds Latvijas izlasei unikāls sasniegums, kuru nākotnē būs ļoti grūti atkārtot.

Raug, čempionātā ir aizvadītas sešas spēles un unikālais fakts ir tāds, ka piecās no tām esam tikuši pie punktiem. Divas uzvaras pamatlaikā (3:1 pret Vāciju un 5:0 pret Koreju), viena uzvara papildlaikā (3:2 pret Norvēģiju) un divi zaudējumi papildlaikā (2:3 pret ASV un 1:2 pret Kanādu). Šajā sērijā pagalam neiederas vienīgais zaudējums pamatlaikā (1:8), taču ar to ir jāsadzīvo un jāraugās, kā šovakar arī sestajā mačā tikt pie punktiem. Vēlams, pie vismaz diviem, jo tikai uzvara jebkurā formātā dos iespēju pārcelties uz Kopenhāgenu un spēlēt ceturtdaļfinālā.

Situācija turnīra tabulā vēsta, ka uzvaras gadījumā grupā varam būt pat trešie, kas šajā gadījumā nav tik būtiski - trešie vai ceturtie, tik un tā ceturtdaļfinālā pretī nāks kāds no lielajiem (Zviedrija, Krievija vai Čehija). Visticamāk, ka pēc iespējamās uzvaras augstāk par ceturto vietu netiksim, jo maz ticams, ka pirms Latvijas - Dānijas spēles kanādieši nepaņems kaut punktu no Vācijas...

Kas notiks šovakar, jāpagaida līdz vakaram un ļoti cerams, ka pēc vakardienas ziedošanās spēlei pret Kanādu, pietiks jaudas visai spēlei. Visām 60 vai 65 minūtēm un nepieciešamības gadījumā arī pēcspēles metieniem.

Lai arī esošajai Latvijas izlasei nav nekā kopīga ar senākajiem un ne tik senajiem čempionātiem (cits treneris, daudz jaunu spēlētāju), tomēr der atcerēties tos nedaudzos gadījumus, kad Latvijas izlase atradusies līdzīgā situācijā. Proti, kad pirms pēdējās spēles mīņājusies uz ceturtdaļfināla sliekšņa un, kad pēdējā spēle bija jāaizvada pēc jau iepriekšējā dienā nospēlētā mača. Respektīvi, grupas turnīrs pabeigts ar divām spēlēm divās dienās.

Kopš pastāv esošais čempionāta formāts (kopš 2012. gada, kad 16 komandas sadalītas divās grupās pa astoņām komandām), grupas turnīrā ir divas sapārotās spēles jeb divās dienās divas spēles. Čempionāta sākumā un tuvāk grupas turnīra beigām. Latvijas izlasei divos turnīros pēdējās divas spēlēs divu dienu laikā iekritušas divos gadījumos, kad bijusi aktuāla cīņa par ceturtdaļfinālu.

2014. gadā pēdējās divās dienās bija jāspēlē ar savas svara kategorijas pretiniekiem - ar Baltkrieviju un Šveici. Nekas prātīgs nesanāca - divi zaudējumi pamatlaikā (1:3 un 2:3). Vēl viens gadījums bija pirms gada Ķelnē. Vispirms spēle ar Krieviju un tad izšķirošais mačs ar Vāciju. Arī pirms gada pret krieviem nebija doma par spēku taupīšanu izšķirošajam mačam, taču sanāca kā sanāca - 0:5. Jau nākamajā dienā spēle pret Vāciju, kuru pēcspēles metienos zaudējām ar 3:4. Jā, bija tiesnešu kļūda Vācijas trešo vārtu guvumā, taču četras minūtes pirms pamatlaika beigām Džeriņš panāca ceturtdaļfināla vērto 3:2. Kas zina, varbūt iepriekšējā vakarā pret krieviem tika atstāta tā kripatiņa spēka, kura pietrūka pēdējām četrām minūtēm pret Vāciju, vai pēcspēles metieniem (netika realizēts neviens no pēcspēles metieniem, bet tos izpildīja Indrašis, Daugaviņš un Roberts Bukarts).

Kas notiks šovakar, jāpagaida līdz vakaram un ļoti cerams, ka pēc vakardienas ziedošanās spēlei pret Kanādu, pietiks jaudas visai spēlei. Visām 60 vai 65 minūtēm un nepieciešamības gadījumā arī pēcspēles metieniem. Lai izdodas!