Latvija pret ASV. Spēles likme – ceturtdaļfināls

2014. gadā Minskā amerikāņus nolikām uz lāpstiņām un ceram, ka arī šodien to izdarīsim. © f64

Šodien plkst. 17.15 Latvijas izlasei kārtējais mačs pasaules čempionātā. Pretinieks – ASV ar lielākām vai mazākām NHL zvaigznēm sastāvā. Ja pirms čempionāta kāds teiktu, ka pēc trim nospēlētām spēlēm Latvijas izlase jau būs izpildījusi pirmo uzdevumu (praktiski saglabāta vieta elitē) un aktuāls ir kļuvis otrs (ceturtdaļfināls), par kuru runā mazāk, reti kurš tam noticētu.

Lai vairāk izprastu šodienas spēles nozīmi, atliek atcerēties vakardienas pēdējās spēles notikumus un ieskatīties turnīra tabulā. Raug, vakar B grupas vakara spēlē Dānija uzvarēja Somiju (3:2). Tā nebija “haļava”, tā bija godam un ar pašu rokām nopelnīta uzvara. Līdz šim bijām redzējuši, kā joņo somu hokejisti un tagad redzējām, ka tikpat fiksi ir arī dāņi. Ne tikai ātruma izteiksmē, bet arī meistarības ziņā. Šī Dānijas uzvara turnīra tabulā ir radījusi pamatīgu haosu.

Kā zināms, tad Dānija nav pieskaitāma pie tām komandām, kurai jau pirms čempionāta pienākas vieta ceturtdaļfinālā. Dāņi, tāpat kā latvieši, vācieši un vēl vairākas vidusmēra komandas allaž dreifē ap ceturtdaļfinālu, kādreiz tajā arī iekļūts, bet biežāk nē. Lūk, šī uzvara pār Somiju dāņiem ir iedevusi papildus bonusu, jo ir taču paņemti trīs punkti no komandas, no kuras uz papīra tie nepienācās un šiem trim punktiem var izrādīties liela vērtība veidojot grupas noslēguma tabulu. Lai arī tabulā dāņiem ir tikpat punktu cik Latvijai un Vācijai, lai arī mums ir viena spēle rezervē, dāņi tomēr mums ir priekšā.

Zinot, ka Latvijas izlasei grupas turnīra pēdējā spēle būs pret Dāniju (nākamajā dienā pēc spēles ar Kanādu), Latvijai, ja ir doma par ceturtdaļfinālu, jādod atbildes trieciens.

Protams, to var atlikt uz pēdējo brīdi, taču atcerēsimies, kur notiek šis čempionāts. Ja Latvijas un Dānijas spēlē izšķirsies kurai komandai būt ceturtdaļfinālā, tad, paši saprotat, tiesneši var nebūt mūsu labākie draugi.

Tā, protams, ir tikai teorija un iesējamo scenāriju atlikušajās spēlēs ir atliku likām. Tieši tāpēc šodienas spēlei ir milzīga nozīme (kad Latvijas izlasei bijušas mazsvarīgas spēles?).

Ja nu notiek mazais brīnums uz ledus un Latvija ar amerikāņiem izdara to pašu, ko dāņi ar somiem, un paņem neplānotos trīs punktus (kaut divus, kaut vienu), nudien, ceturtdaļfināls vairs neizskatīsies tikai pēc sapņa. Cik reāli ir uzvarēt amerikāņus? Reāli tas nav iespējams, taču hokejistiem ir vienreizēja iespēja pierādīt pretējo, ka varam paņemt punktus ne tikai pret saviem klientiem, bet arī no lielajiem.

Visos laikos, cik nu nācies ar amerikāņiem spēlēt, pirms katras no spēlēm esam bijuši pastarīšu lomā. Arī 1998. gadā Cīrihē, kad pamanījāmies amerikāņus izlidināt no A grupas. Ja nepieciešams svaigāks piemērs, tad varam atgādināt 2014. gada Minsku, kad amīšus “nomizojām” ar 6:5. Lai Miķelis Rēdlihs pirms šodienas spēles uzstāja ar nelielu uzrunu par šo spēli. Vai Gints Meija, vai Guntis Galviņš, vai Ronalds Ķēniņš, vai Kristaps Sotnieks, vai Miks Indrašis, vai Andris Džeriņš. Beigu galā arī Kristers Gudļevskis, kurš Minskas uzvarā sargāja Latvijas vārtus!

B grupa

V. Komanda S U UP ZP Z Vārti P
1. Somija 4 3 0 0 1 25:5 9
2. ASV 3 2 1 0 0 12:4 8
3. Kanāda 3 2 0 1 0 21:6 7
4. Vācija 4 1 0 2 1 12:12 5
5. Latvija 3 1 1 0 1 9:10 5
6. Dānija 4 1 1 0 2 7:15 5
7. Norvēģija 3 0 1 1 1 7:14 3
8. Dienvidkoreja 4 0 0 0 4 2:29 0

Svarīgākais