Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Zviedri Siguldas trasi atzīst par labu esam olimpiskajām spēlēm

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Latvijas Olimpiskajai komitejai līdz marta vidum jāsagatavo Zviedrijas Olimpiskās komitejas (ZOK) pieprasītā informācija potenciālajam pieteikumam 2026.gada Ziemas Olimpisko spēļu rīkošanai, pēc kā paredzēta vēl viena komiteju pārstāvju tikšanās.

ZOK un Stokholmas pārstāvji otrdien klātienē viesojās Siguldā, lai klātienē novērtētu olimpisko spēļu sacensību kamaniņu sportā, bobslejā un skeletonā rīkošanas iespējas Latvijā.

Pēc tikšanās ZOK izpilddirektors Pīters Rēnebo žurnālistiem atzina, vizītes laikā puses pārrunāja iespējamo sadarbību, Stokholmai piesakoties organizēt 2026.gada Olimpiskās spēles.

Viņš atzina, ka Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē ir iespējams rīkot visas Olimpisko spēļu renes sporta veidu disciplīnas. "Mēs domājam, ka tā varētu būt iespēja, lai nodrošinātu sadarbību. Šī bija tikai pirmā tikšanās. Mēs vienojāmies, ka raudzīsimies uz tālākām sarunām," teica Rēnebo.

ZOK izpilddirektors skaidroja, ka šis būs jau astotais Stokholmas mēģinājums iegūt tiesības organizēt Olimpiskās spēles. "Tagad mēģināsim jaunu konceptu ar Stokholmu kā galveno norises vietu. Zviedrijā ir atbilstoša infrastruktūra, lai rīkotu sacensības uz sniega un ledus, bet mēs raugāmies uz starptautisko sadarbību renes sporta veidos," skaidroja Rēnebo.

Viņš teica, ka tiek mēģināts izstrādāt ilgtspējīgu pieteikumu, kas saskanētu ar tā dēvēto Olimpisko dienaskārtību 2020.

Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis teica, ka Zviedrijas puse sagatavos jautājumu un atbilžu anketu, kas Latvijas pusei jāaizpilda līdz marta vidum, sniedzot visu nepieciešamo informāciju.

"Pēc tam būs vēl viena darba tikšanās Siguldā," uzsvēra Vrubļevskis.

Kā ziņots, Stokholma atgriezusies starp pretendentēm uz 2026.gada Ziemas olimpisko un paraolimpisko spēļu rīkošanu, decembrī vēstīja portāls "insidethegames.biz". Stokholmas kandidēšana īpaši aktuāla ir Latvijai, jo tā sacensības kamaniņu sportā, bobslejā un skeletonā vēlas aizvadīt Siguldas trasē.

Iepriekš Stokholma kandidēja arī uz 2022.gada Ziemas olimpisko spēļu rīkošanu, tomēr 2014.gada janvārī atteicās no turpmākas pretendēšanas politiskā atbalsta trūkuma dēļ. Iepriekš Stokholma 1912.gadā rīkojusi Vasaras olimpiskās spēles, bet uz Ziemas Olimpiādēm kopā pretendējusi sešas reizes.

Pašlaik starp interesentēm uz 2026.gada olimpisko spēļu rīkošanu ir arī Kalgari (Kanāda), Sjona (Šveice), Saporo (Japāna) un, iespējams, Soltleiksitija (ASV). Kandidātu izvērtēšanas process nesāksies ātrāk par nākamā gada oktobri.

Lēmums par sacensību rīkotājiem tiks pieņemts 2019.gadā.

Šī gada Ziemas olimpiskās spēles notiks Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā, bet 2022.gadā tās uzņems Pekina Ķīnā.