Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Eksperti: Lēmums diskvalificēt Krieviju ir taisnīgs

© AFP

Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) lēmumu dikvalificēt Krievijas olimpisko komiteju Latvijas sporta nozares pārstāvji uzskata par adekvātu un ļoti nopietnu signālu visai olimpiskajai kustībai. Arī tas ir taisnīgi, ka krievu sportistiem, kuri ir tīri, tiks atļauts Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs startēt ja ne ar savas valsts, tad ar SOK karogu. Tomēr izskan balsis, kas teic – tā ir tikai medaļas viena puse, un jautājumu ir vairāk nekā atbilžu.

Vairāki sporta jomas profesionāļi neslēpj, ka līdzīgu lēmumu gaidījuši. Arī Latvijas Sporta federāciju padomes prezidents Einars Fogelis ir viņu vidū. Jo gadījums nebija noklusējams, proti, tika konstatēta valsts aizsegā īstenota dopinga programma, kas apogeju sasniedza Sočos - nomainot vairākiem mājinieku sportistiem pozitīvās analīzes ar tīrajām.

Olimpiskās kustības zemākais punkts

«Tas sportistiem ir visnopietnākais signāls, kas liek pārdomāt: vai viņi grib ievērot noteikumus un palikt sportā vai darīt ko citu,» teic E. Fogelis. Ja tomēr šāds lēmums nebūtu pieņemts, tas atstātu graujošu iespaidu uz visu sistēmu un olimpiskajiem ideāliem. Tāpat tā būtu slikta ziņa sponsoriem - diez vai atrastos kāda nopietna kompānija, kas gribētu saistīt savu vārdu ar negodīgu kustību.

Arī Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs pozitīvi vērtē SOK soli - tas ir izsvērts un taisnīgs, un tas tika sperts bez politiskās iejaukšanās. Jācerot, ka tā būs laba mācība visiem un SOK un olimpiskā kustība, kas nu bija nonākusi zemākajā punktā, tagad ies augšup. Tāpat uz notikušo skatās Saeimas Sporta apakškomisijas vadītājs Jānis Upenieks, akcentējot to, ka lēmums pieņemts, ievērojot divu neatkarīgu komisiju vērtējumu.

Politika un liela nauda

Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas rektors Jānis Žīdens gan vērš uzmanību uz to, ka līdz šim izskanējusī informācija nedod atbildes uz visiem jautājumiem. Piemēram: kāpēc tikai Krievija, un kāpēc tieši šobrīd? Un vēl - vai kāds ir dzirdējis par dopingu hokejā vai basketbolā? Patlaban viņš dzirdot par notikušo dažādus viedokļus. Arī pilnīgi pretējus oficiālajam, kas liek domāt, ka nav dūmu bez uguns. Tur, kur ir iesaistīta politika un liela nauda, jāvērtē piesardzīgi, ir pārliecināts J. Žīdens, uzsverot: ja kādreiz olimpiskās spēles kādai valstij lika rīkot teju piespiedu kārtā, tad tagad ir otrādi - pretendē vairākas. Un tā ir liecība, ka tas ir komerciāli izdevīgs pasākums.

Akadēmijas rektors arī norāda: strīdīgi ir arī tas, kas tiek uzskatīts par dopingu un kas ne. Piemērs tam ir mūsu pašu mildronāts. Jo skaidrs ir viens: nozīmīga loma ir ne tikai fiziskajai formai, bet arī veselības saglabāšanai. Jo pie tām slodzēm, kas jāiztur profesionāļiem, ir jālieto preparāti tās stiprināšanai. Raugoties uz visu plašāk, nākoties secināt, ka tuvākajos gados situācija šajā jomā var visādi izvērsties.

Jāsoda tikai negodīgie

Latvijas Olimpiskās komitejas ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers, kura aktīvā sportista karjera bija laikā, kad olimpiskās spēles tika boikotētas politisku apsvērumu dēļ, par gadījumu, kuram nav precendenta, nosauc notikušo, kad kādas valsts olimpiskā komiteja tiek diskvalificēta par negodīgu rīcību. Diemžēl ar dopinga lietošanu nācies saskarties arī citām valstīm, taču tās maksimāli cenšas minimizēt šādus gadījumus un neatbalsta šādu praksi. Arī Latvija ir to vidū, un viens no pierādījumiem ir neatkarīga antidopinga biroja izveide, piešķirot tam papildu finansējumu un arī darbiniekus.

Ž. Tikmers piebilst, ka patiesībā jau vietējie biroji ir pirmais solis sistēmā, un labākos sportistus, kas uzrāda augstus rezultātus, kontrolē arī starptautiskās federācijas un antidopinga aģentūras.

Visi aptaujātie par pareizu atzīst arī to, ka tiem Krievijas sportistiem, kas nav iejaukti skandālā un kuru analīzes ir bijušas tīras, tiek atļauts piedalīties Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs - lai arī ne ar savas valsts karogu, tad ar SOK. Jo vissliktākais būtu piespriest visiem kopēju sodu, taču negodīgo dēļ nav jācieš godīgajiem.

Par to, kā varētu rīkoties Krievija pēc šāda verdikta, prognozes ir piesardzīgas. Tā kā Krievija paziņojusi, ka nestrēbs karstu un ļaus katram sportistam pašam izvēlēties, kā rīkosies, tad atliekot cerēt, ka boikots tas nebūs.