Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Krievija varētu liegt saviem sportistiem Phjončhanā startēt zem neitrāla karoga

© Scanpix

Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas prezidents Jānis Kols sagaida, ka Krievija varētu boikotēt februārī gaidāmās Phjončhanas olimpiskās spēles un neļaut tās atlētiem startēt zem neitrāla karoga.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) otrdien par antidopinga pārkāpumiem piemēroja diskvalifikāciju Krievijas Olimpiskajai komitejai, kas līdz ar to krievu atlētiem liegs februārī gaidāmajās Phjončhanas olimpiskajās spēlēs startēt zem šīs valsts karoga. Tiesa, Krievijas sportisti varēs startēt zem neitrāla karoga, bet uz viņu formastērpiem būs uzraksts "Olympic Athlete from Russia".

"Kopumā lēmums ir taisnīgs, jo tas diezgan smagi soda tos, kuri ir vainīgi, tomēr atstāj iespēju sportistiem, kuri tiešām ir "tīri" un savu dzīvi veltījuši, lai realizētu sapni startēt olimpiskajās spēlēs,"' aģentūrai LETA teica Kols. "Zinot Krievijas lielās ambīcijas un zinot to, ka šīs valsts sportisti varēs startēt vien zem neitrāla karoga un bez savas himnas, tuvākajās dienās saņemsim oficiālu Krievijas atbildi. Pieļauju, ka sliktākajā variantā krievi pieņems lēmumu boikotēt olimpiskās spēles, kas saasinās situāciju ne tikai sportā, bet arī politikā. Tam būs zemestrīces efekts, kuras grūdienus jutīsim vēl labu laiku."

Kols arī atzina, ka viņu nepatīkami pārsteigusi Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija (IBSF), kas sākotnēji arī diskvalificēja SOK sodītos krievu sportistus, bet pēc tam IBSF Uzklausīšanas komisija viņiem tomēr atļāva startēt sacensībās. Pēcāk IBSF formāli nepiekrita pašas komisijas lēmumam, taču nekādi soļi nesekoja.

"Ja tā var teikt, bijām uz pakaļas. IBSF prezidents Ivo Feriāni, runājot no tribīnes un ar katru no mums tiekoties, solīja, ka pret krieviem sekos ātra un nesaudzīga rīcība, ja būs atzinums, ka sportisti pārkāpuši antidopinga noteikumus. Tā vietā viņš izdomā kaut kādu kantori, kas pārstāv federācijas intereses un lidostā tiekas ar krievu juristiem, secinot, ka dokumentu un pierādījumu nav pietiekami, lai pieņemtu lēmumu. Savukārt pēc tam IBSF vēl oficiāli paziņo, ka nosoda savas komisijas lēmumu. Tās ir bērnu spēlītes," uzskata Kols.

Scanpix

Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas prezidents gan norādīja, ka tagad pēc SOK lēmuma IBSF nekas cits neatlikt, kā pieņemt attiecīgus soda mērus.

"Es vairāk sagaidu, ka Krievija varētu boikotēt februārī gaidāmo Olimpiādi. Domāju, nebūs Riodežaneiro olimpisko spēļu variants, kad krievu sportisti startēja atsevišķos sporta veidos," sacīja Kols.

Phjončhanas olimpiskās spēlēs tiem atlētiem, kuri krievu sportistu dēļ 2014.gada Soču Olimpiādē tika apdalīti, tiks rīkota īpaša medaļu ceremonija, kuru vidū vajadzētu būt arī Latvijas skeletonistiem Martinam un Tomasam Dukuriem, kā arī Latvijas bobslejistiem ar pilotu Oskaru Melnbārdi priekšgalā.

"Ceremonija ir šī SOK lēmuma lielākais cukura graudiņš, kas jāuztver pozitīvi. Protams, 100% emocijas atgriezt nevarēs, bet vismaz daļēji tā būs cieņas izrādīšana un pasaulei parādīt, kuri līdz Phjončhanai bijuši pasaules spēcīgākie sportisti. Šāds solis no SOK puses ir ļoti apsveicams," priecīgs bija Kols.

SOK olimpisko spēļu zeltu atņēma Krievijas skeletonistam Aleksandram Tretjakovam. Visticamāk, pēc viņa diskvalifikācijas par olimpisko čempionu kļūs Martins Dukurs, kurš Sočos palika otrais, bet viņa brālim Tomasam Dukuram pienāksies bronzas godalga.

Tāpat zelts atņemts bobsleja divniekos un četriniekos triumfējušajam Aleksandram Zubkovam, kas pirmo vietu četrinieku sacensībās, visticamāk, ļaus iegūt Oskaram Melbārdim, kuram pēc cita krievu pilota Aleksandra Kasjanova diskvalifikācijas pienāktos bronza arī divniekos.