Porziņģis centīsies atvēsināt karsto Maiami vienību

© USA TODAY Sports/ SCANPIX

Jau ierastajā laikā 2:30 pēc Latvijas laika Ņujorkas “Knicks” ar Kristapu Porziņģi pirmajās rindās uzņems un centīsies uzveikt “Heat” no svelmainās Maiami.

Abām komandām ir identiska bilance - desmit zaudējumi un desmit uzvaras, kas neļauj iespraukties starp labākajām astoņām Austumu konferences vienībām.

Kristaps pēdējā spēlē gāja laukumā, taču tas nepalīdzēja, jo nācās piekāpties Portlendas “Trail Blazzers”, kuri „nolinčoja” “Knicks” komandu. Kristaps šajā spēlē guva sezonā neierasti maz punktu: 22. Tas raksturo viņa pēdējā cēliena sniegumu šajā mēnesī. Metiena procents ir manāmi nokrities. Daudzi griež lielo laimes ratu un spriež, ka šī krituma cēlonis ir Kristapa elkoņa trauma. Tas, redz, ietekmē viņa metiena mehāniku un tehniku.

Vieni saka, ka vajadzētu paņemt pauzi, lai pilnībā atgūtos no traumas. Otri saka, ka uztraukumam nav pamata. Metiena procenta gaisa bedres ir izplatīta parādība starp jaunajiem spēlētājiem. Jāuzsver, ka Porziņģim vēl nekad nav bijis jānes tik smaga nasta. Tas ir NBA, kur spēlē pasaules labākie no labākajiem. Porziņģim šogad ir būtiski lielāka loma “Knicks” sistēmā, kad to ir pametis Karmelo Entonijs. Spilgti situāciju ilustrē seši izdarītie metieni vidēji spēlē vairāk nekā pērn.

Kārlis LIEPIŅŠ, speciāli nra.lv

Pagaidām ir pāragri slavēt vai pelt. Kaut ko varēs secināt par šo sezonu tikai maijā vai jūnijā, kad rit NBA izslēgšanas spēles un fināls. Pirmais pitstops būs zvaigžņu spēle februārī Losandželosā. Tā var būt pirmā Kristapa Porziņģa NBA karjerā. Pagaidām skats ir diezgan pozitīvs.

“Knicks” pēdējos trīs zaudējumus var novelt uz Enesa Kantera un Porziņģa epizodisko nespēlēšanu. Par Porziņģi mēs jau zinām pietiekami daudz, bet Kanters ir Ņujorkas neizpētītā ķēdas daļa. Turku centrs šogad sāpīga veidā tika aizmainīts no Oklohomas “Thunders”, kur likās, ka viņš sagaidī savas karjeras pēdējo nogriezni, uz pašreizējo komandu “Knicks”. Taču tas Kanteru nav traucējis izspiest no sastāva gan Joakimu Noā, gan jauno un talantīgo spāņu centru Viliju Ernangomesu. Kanters ir pierādījis sevi kā bīstamu uzbrukuma ieroci pie groza un arī izcilu atlēkošo bumbu savācēju. Aizsardzībā gan viņš tiek „mests bedrē” ar sliktākajiem NBA aizsargiem.

Pozitīvi savu spēli uzlabojis Kortnijs Lī, kurš šogad ir labākais “Knicks” snaiperis. Kortnijs no trīspunktu līnijas met ar 45,2 procentu precizitāti. Uzbūkošais aizsargs karjerā sevi iezīmējis kā tā saukto “3 and D” spēlētāju, kas latviski tulkojams kā trīspunktnieku un aizsardzības speciālists. Ja runājam par aizsardzību, tad jāpiezīmē, ka Kortnijs spēlē pārtver 1,4 bumbas. Tas bieži pārvēršas punktos, jo Ņujorkas sastāvs spēj ātri pāriet no uzbrukuma aizsardzībā, kas ir ļoti kritiska vērtība šajā ātrajā basketbolā. Jo vieglāk un ātrāk iegūti punkti, jo labāk.

Turpretī Maiami “Heat” nav zināma kā komanda, kas zibenīgi var pāriet no aizsardzības uzbrukumā. Tas nenozīmē, ka tā ir slikta komanda. “Heat” pretēji lāčiem nevis ziemā iet gulēt, bet sāk atmosties. Tā sezonas sākumu neiesāka kā cerēts, taču pēdējā laikā spējusi izcinīt uzvaras pār Bostonas “Celtics”, Vašingtonas “Wizards” un Minesotas “Timberwolves”, kuras visas ir augstākā plaukta komandas.

“Heat” galvenais spēks ir komandas spēle un aizsardzība. Vienībā izceļas trīs līderi: centrs Hasāns Vaitsaids, saspēles vadītājs Gorans Dragičs un uzbrūkošais aizsargs Dions Veiters. Vislabāk aģitē Veiters, kurš ilgi nevarēja atrast pastāvīgu atrašanās vietu. Šogad Dions parāda sevi kā līderi, kurš savu spēli pacēlis nākamajā līmenī. Veiters radikāli uzlabojis caurgājienu un driblu, kas viņam ļauj bieži demolēt un saraustīt pretinieku aizsardzību un viegli ieripināt bumbu grozā no apakšas. Komplektā nāk aukstasinīgs metiens no perimetra, spējot izkārtot sev metienu jebkurā brīdī.

“Knics” šis nav ērts pretinieks, jo Hasāns Vaitsaids radīs lielas problēmas Porziņģim uzbrukumā un aizsardzībā, un soliņš “Heat” vienībai ir plašāks un daudzpusīgāks nekā Ņujorkai. Maiami visā komandā ir sabalensēts talantu daudzums, ko nevar teikt par “Knicks”, kur rezervisti meistarības līmenī krasi atpaliek no pirmā piecinieka.