Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Sports

Uzzini, kā vispareizāk uzņemt ūdeni sportošanas laikā

© F64 Photo Agency

Nav noslēpums, ka ūdens ir dzīvības un veselības pamats, nodrošinot organismam svarīgu procesu norisi, apgādājot to ar skābekli un minerālvielām, izvadot toksīnus, kā arī nepieciešamības gadījumā atvēsinot organismu. Fizisku aktivitāšu laikā, kad organisms zaudē daudz ūdens, ir īpaši svarīgi saglabāt ūdens līmeni organismā. Savos ieteikumos pareizai ūdens uzņemšanai sportisku aktivitāšu laikā dalās "Nike+ Run Club” galvenais treneris Arnis Ozoliņš.

Pastāv uzskats, ka fizisku aktivitāšu laikā nav ieteicams dzert ūdeni, jo tādā veidā organisms tiek papildus noslogots, tomēr tā nav - ūdens ir jāuzņem pietiekamā daudzumā ne vien ikdienā, bet arī sportojot.

Organismam nepieciešamais ūdens daudzums ir atkarīgs no ļoti daudziem faktoriem - cilvēka vecuma, svara, laikapstākļiem un slodzes intensitātes. Sportojot siltā laikā, ūdens ir jāuzņem 2-3 reizes vairāk. Ja, piemēram, zemas intensitātes treniņu laikā varētu arī iztikt bez papildu ūdens uzņemšanas, ar nosacījumu, ka to padzeras pirms un pēc treniņa, tad augstas intensitātes treniņu laikā vai veicot garāku distanci ūdens būtu jāuzņem regulāri.

Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

"Runājot par piemērotāko brīdi ūdens dzeršanai, ierobežojumu nav - ūdens jādzer gan treniņa laikā, gan pirms, gan pēc tā. Ja 2-4 stundas pirms sportiskām aktivitātēm nav ieteicams ēst, tad uz ūdens dzeršanu šis ierobežojums neattiecas. Padzerties droši var arī īsi pirms starta vai treniņa - vien jāatceras, ka ūdens ir jāuzņem vienmērīgi, padzeroties pa maziem malciņiem, lai nerastos smaguma sajūta kuņģī, kas savukārt var ietekmēt pašsajūtu un sportisko sniegumu. Arī pēc treniņa vai sacensībām ir jāievēro šis pats princips - nevajadzētu strauji uzņemt lielu daudzumu ūdens, bet gan ik pa laikam padzerties pāris malciņus,” iesaka "Nike+ Run Club” galvenais treneris Arnis Ozoliņš.

Domājot par ūdens dzeršanu, katram svarīgi izvēlēties piemērotāko ūdeni ar vispatīkamāko garšu, kas spēs atveldzēt un palīdzēs saglabāt ūdens līmeni organismā. Lai izvairītos no vēdera uzpūšanās, kas varētu radīt nepatīkamas sajūtas treniņu laikā, ieteicams izvēlēties negāzētu minerālūdeni - šajā gadījumā piemērots būs arī dabīgais negāzētais minerālūdens.