Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Sports

Vairāki izlases volejbolisti ir kategoriski: Vildes vadībā nespēlēs

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Ja pēc tikšanās ar LVF prezidentu Ati Sausnīti un pirms LVF Valdes sēdes vēl bijušas ilūzijas par LVF Valdes ieinteresētību izlases trenera darba izvērtēšanā un izlases darba uzlabošanā, tad 12. jūnija Valdes sēde ir atvērusi acis - valdes darbība ir formāla, un tā nav ieinteresēta ātra risinājuma meklēšanā. Nav skaidrs, kā 21. gadsimtā vēl var darboties ar tādām metodēm - nepārtrauktas atsaukšanās uz komisiju veidošanu, nolikumu izstrādāšanu, tajā pašā laikā ir pilnīgs sistēmas (kritēriju) trūkums izlases trenera darbības izvērtēšanā.

Vairāki izlases spēlētāji bija atvēlējuši laiku, lai piedalītos Valdes sēdē, bet tajā nesastapa izlases galveno treneri Raimondu Vildi, kas nebija arī parūpējies sagatavot atskaiti par savu darbību. LVF prezidents Atis Sausnītis norādīja, ka nevar piespiest izlases treneri ierasties uz Valdes sēdi. Raimondam Vildem vairs neesot spēkā esošs līgums, šobrīd nekāds izlases darba vērtējums netiek prasīts un netiek arī izvērtēts galvenā trenera izvēlēto palīgu pienesums izlases darbā.

Raimonds Vilde Latvijas volejbola izlasi vada vairāk nekā 10 gadu, un ne reizi Latvijas izlase nav kvalificējusies Eiropas čempionāta finālturnīram, lai gan kaimiņi - igauņi - to ir paveikuši jau trešo finālturnīru pēc kārtas.

"Te varam atzīt daļu vainas mēs kā spēlētāji, jo kopā ar treneri, apkalpojošo personālu, menedžeri esam viena komanda katrā no šiem atlases turnīriem. Tomēr kāpēc mieles pēc padarītā darba ir tikai mums?!" retoriski jautā izlases spēlātājs Aleksandrs Kudrjašovs.

Vai visi citi ir apmierināti ar sasniegto jau 10 gadus? Uzdodam šo jautājumu ilggadējam LVF prezidentam Atim Sausnītim, gandrīz 20 gadus viceprezidenta amatā esošajam Mārim Pēkalim un ilgadējiem valdes locekļiem - Saeimas deputātam Aināram Mežulim, Jelgavas mēram Andrim Rāviņam, Elmāram Rudovičam, Pāvelam Jerošenko - kas ir tas, kas jūs ir pārliecinājis, ka R.Vildem nav jāatskaitās par darbu pēc šī un iepriekšējiem neveiksmīgajiem atlases turnīriem? Vai varbūt jājautā - kurš ir tas, kas jūs ir pārliecinājis?

Par LVF radītās sistēmas pretrunām liecina tas, ka Raimonds Vilde ir arī LVF Treneru komisijas vadītājs, kam jāvērtē pašam savs darbs. Šogad nav notikusi vēl neviena Treneru komisijas sēde.

Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

"Vairāk kā 10 gadu laikā, kopš Raimonds ir pie stūres, nav tikusi izstrādāta sistēma jauno treneru piesaistei darbam izlasē, nav arī par trenera atskaites par paveikto darbu," atzīmē viens no izlases līderiem Hermans Egleskalns.

"Lai arī šobrīd no LVF puses tiek ieturēta pauze līdz izlases treneru kritēriju izstrādei, mūsu visu nostāja nav mainījusies - ir nepieciešamas kardinālas pārmaiņas izlases darbā, un Raimonda Vildes vadībā mēs neesam gatavi turpmāk spēlēt," principiāli norāda Reinis Pekmans.

Mēs - Latvijas izlases spēlētāji - pievienojamies kolēģu pagājušajā nedēļā paustajam, ka emocionālā ziņā ir grūti atrast motivāciju parādīt maksimālo sniegumu, ja šādas pašas vēlmes nav treneru kolektīvam. Mēs spēlējam labās Eiropas volejbola līgās, mūsu priekšgājēji ir spēlējuši vēl augstāka līmeņa volejbola čempionātos, bet galvenā atziņa, ko izlases treneris min pēc katra turnīra - pieredzes trūkums. Vai tiešām šis arguments var kārtējo reizi kalpot kā attaisnojums un vai pieredzes trūkums ir attiecināms tikai uz mums? Varbūt tas ir attiecināms arī uz treneru korpusu?

Mūsu novērojumi ir tādi, ka izlases darba organizācijā nekas būtiski nav uzlabojies pēdējos 5-6 gadus. Piemēram, šogad uz pasaules čempionāta atlases turnīru Ļubļanā izlase devās 14 stundu ilgā lidojumā cauri visai Eiropai, bet jau nākamajā dienā izlasei bija jāaizvada svarīga spēle ar Izraēlas valstsvienību. Nav skaidra izlases trenera otra asistenta un ārsta izvēle izlases komplektācijā, atstājot ārpus pieteikuma divus spēlētājus, - visas komandas turnīrā pieteica 14 spēlētājus, bet Latvijas izlase - 12.

"Viedokļu apmaiņa LVF Valdē parādīja Latvijas volejbola oficiālo personu izpratnes trūkumu par procesiem Latvijas volejbolā - izlašu trenēšana ir prestiža jautājums, un ir jāuzrunā konkrēti pretendenti, nevis jāgaida, ka kāds pieteiksies (ja vispār uzzinās par šādu konkursu). No LVF Valdes sēdē redzētā radās iespaids, ka konkurss tiks rīkots ķeksīša pēc un, ļoti iespējams, tiks izraudzīts iepriekšējais treneris vai arī treneris, kas atbildīs tikai LVF Valdes un tai pietuvināto personu prasībām," secina viens no izlases līderiem Hermans Egleskalns.

Neformāli ir dzirdēta pietiekami liela interese gan no Latvijas, gan ārvalstu treneriem par iespēju trenēt Latvijas izlasi, un finansiālie nosacījumi šajā gadījumā nav noteicošie. Reinis Pekmans pagājušo sezonu veiksmīgi aizvadīja Beļģijas čempionātā un no ārvalstu treneriem dzirdējis tikai labus vārdus par Latvijas spēlētājiem. "Arī mana kluba treneris būtu gatavs uzņemties Latvijas izlases vadību, ja šāda iespēja tiktu dota. Nauda nav noteicošais jautājums, jo izlases trenēšana ir labs ieraksts CV un iespēja parādīt sevi citā līmenī" - tā Pekmans.

"Ja izlasei nav pietiekami finanšu līdzekļu, kā to apgalvo LVF, nav saprotams, kāpēc nevar uzzināt, kādu algu saņem Raimonds Vilde un viņa palīgi. Nav arī brīnums, ka Latvijas izlasei nav sponsoru, jo sponsoru piesaistīšanas priekšnosacījums ir caurskatāma un sakārtota vide. Pie sponsoru piesaistes arī netiek mērķtiecīgi strādāts. Veids, kā tiks organizēts konkurss uz izlases trenera amatu, izskatās tāds, lai neviens nopietns pretendents tajā nepieteiktos. Labie treneri ir jāmeklē un jāuzrunā, bet LVF prezidents runā tikai par valsts finansējuma nepietiekamību," norāda Latvijas izlases kapteinis Romāns Saušs.

Patlaban Latvijas izlases darbība tiek nodrošināta tikai ar Izglītības un zinātnes ministrijas finansējumu. Saskaņā ar 2017. gada LVF budžetu vīriešu izlases programmai bija atvēlēti nedaudz vairāk par 62 tūkstošiem EUR.

"Valdes sēdē nesaņēmām arī skaidrojumu, kādēļ tiek atvēlēta nauda Latvijas izlases startam Universiādē, ja lielākā daļa no Latvijas izlases sastāva (Saušs, Egleskalns, Buivids, Pekmans) ir atteikusies tajā startēt, ja to trenēs Raimonds Vilde. Sarunā pirms LVF Valdes sēdes ar LVF prezidentu Ati Sausnīti bija solīts, ka Universiādei var tikt izskatītas arī citu treneru kandidatūras, ja uz turnīru brauks Latvijas izlase labākajā sastāvā. Valdes sēdē nesadzirdējām skaidru atbildi, ka Universiādes izlases galvenais treneris nebūs Raimonds Vilde," norāda Romāns Saušs.