Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Sports

Ar grāmatu "Latvija Rio" prezentēšanu pieliek simbolisku punktu Rio olimpiskajām spēlēm

© Romāns Kokšarovs, F64 Pgoto Agency

Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK) ceturtdien prezentēja Latvijas olimpiešu startiem veltīto grāmatu "Latvija Rio", liekot simbolisku punktu savai dalībai šī gada augustā notikušajās Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Grāmatas "Latvija Rio" redaktors un sastādītājs Dainis Caune prezentācijas pasākumā, kurā piedalījās arī vairāki Riodežaneiro spēļu dalībnieki, uzsvēra, ka šī ir jau 12.grāmata par Latvijas sportistu startiem olimpiskajās spēlēs.

"Šoreiz 264 lapaspusēs ikviens lasītājs vēlreiz varēs atsaukt atmiņā spilgtākos šīs vasaras notikumus Riodežaneiro. Katrā no izdevumiem cenšamies lasītājiem piedāvāt kaut ko jaunu. Grāmata piesaistīs ne tikai ar aizraujošiem tekstiem, bet arī vēl neredzētām fotogrāfijām, kas katru reizi, atverot grāmatu "Latvija Rio", ļaus atcerēties tās emocijas, ko sagādāja mūsu olimpieši," teica Caune.

Izdevums ir papildināts ar visiem Riodežaneiro Olimpiādes rezultātiem, kā arī ar īpašu statistikas sadaļu par Latvijas sportistiem visās olimpiskajās spēlēs, kurā Latvijas sportistu, arī padomju laiku un ārzemju tautiešu, veikums sagrupēts pa sporta veidiem, radot vieglu pārskatāmību.

Savukārt LOK prezidents Aldons Vrubļevskis piebilda, ka ar šo grāmatu LOK saka paldies sportistiem, treneriem, sporta federācijām, visiem komandas dalībniekiem un atbalstītājiem par ieguldījumu. "Mēs atskatāmies uz olimpiskajām spēlēm, kas pirmo reizi notika Dienvidamerikā. Brazīlijas krāšņums un sambas ritmi pilnībā atbilda šo spēļu gaisotnei. Ar pārcilvēcisku sportistu piepūli sasniegtie pasaules, olimpiskie, nacionālie un personiskie rekordi, kā arī spraigās cīņas sporta arēnās vēl ilgi paliks sporta draugu atmiņās," sacīja LOK vadītājs.

Pirmā grāmata par latviešu startiem olimpiskajās spēlēs tika izdota 1992.gadā pēc Albervilas Ziemas olimpiskajām spēlēm. Savukārt pēc jaunā formāta šī būs jau piektā grāmata par Latvijas olimpiešu veikumu.

Pateicoties autoru un fotogrāfu meistarībai, lasītājiem ļauts ieskatīties arī Latvijas olimpiskās komandas dzīvē viņpus sporta arēnām, kur svarīgu lomu spēlē treneri, mediķi un tehniskais personāls, kā arī ielūkoties Riodežaneiro skarbajā, taču vienlaikus skaistajā ikdienā.

Kopā ar Cauni grāmatas veidošanā piedalījās tekstu autori Māris Zembergs ("Diena"), Ingmārs Jurisons ("Sporta Avīze"), Ints Megnis (LETA), Uldis Strautmanis ("Delfi.lv"), Māris Rīmenis (LTV) un Laura Slišāne.

Fotoredaktors Ilmārs Znotiņš grāmatā apvienoja visu spēlēs akreditēto fotogrāfu Romāna Kokšarova ("f64"), Viestura Serdāna ("Latvijas Avīze") un Daiņa Caunes ("Sports") labākos darbus, kā arī atsevišķu spēļu dalībnieku privāto arhīvu labākās foto.

Grāmatas maketu veidoja aģentūras DUE mākslinieciskā redaktore Inta Bērente-Strenga, mākslinieks Rihards Delvers un tehniskais redaktors Kārlis Jakadels, bet angļu valodā tekstus tulkoja redaktors Valdis Jānis Kursietis.

Latvijas olimpieši Riodežaneiro nostartēja ne tik labi, kā cerēts, jo pirmo reizi kopš valstiskās neatkarības atgūšanas Vasaras olimpiskajās spēlēs netika izcīnīta neviena medaļa.