Sportistiem rosina maksimālās prēmijas

© f64

Ministru prezidenta Māra Kučinska vadītajā Latvijas Nacionālās Sporta padomes sēdē vakar nolemts virzīt apstiprināšanai Ministru kabinetā jautājumu par naudas balvas piešķiršanu maksimālajā apmērā Latvijas sportistiem par startiem vasaras olimpiskajās spēlēs un izciliem sasniegumiem paralimpiskajās spēlēs Riodežaneiro.

Lai padome izskatītu un virzītu valdībā šo jautājumu, saskaņā ar noteikumiem sporta federācijām, kuras pārstāv sportistus, ir jāiesniedz informācija par sasniegumiem, kuri gūti sacensībās, šoreiz - Rio olimpiskajās un paralimpiskajās spēlēs. Pēc tam Izglītības un zinātnes ministrija apkopo iesniegumus un virza izskatīšanai Nacionālajai Sporta padomei. Ministru kabinetam šogad tiks rosināts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem olimpisko un paralimpisko sportistu prēmēšanai kopumā atvēlēt 1 009 262 eiro, tajā skaitā 187 295 eiro nodokļu samaksai. Valdība par šo jautājumu varētu lemt pēc divām nedēļām.

31. vasaras olimpiskajās spēlēs Latvijas olimpieši izcīnīja divas ceturtās un vienu piekto vietu - svarcēlāja Rebeka Koha un septiņcīņniece Laura Ikauniece-Admidiņa izcīnīja ceturto vietu, bet smaiļotājs Aleksejs Rumjancevs - piekto vietu. Savukārt paralimpiskie sportisti guva izcilus panākumus, izcīnot divas zelta un divas bronzas medaļas, kā arī vienu piekto un vienu sesto vietu. Aigars Apinis izcīnīja zelta medaļu lodes grūšanā, Diāna Dadzīte - zelta medaļu šķēpa mešanā un bronzas medaļu diska mešanā, bronzas medaļu izcīnīja arī Edgars Bergs - lodes grūšanā. Paralimpiskās iejādes sportists Rihards Snikus ieguva gan piekto, gan sesto vietu. Taču noteikumi paredz, ka naudas balvu - gadījumā, ja ir iegūtas divas apbalvojamas vietas sacensībās - piešķir par vienu, augstāko, sasniegumu. Tāpēc Diāna Dadzīte, visticamāk, saņems prēmiju par zelta medaļu, bet R. Snikus par piekto vietu.

Noteikumi nosaka arī prēmiju apjomus - par zelta medaļu tā ir naudas summa līdz 142 288 eiro, kā arī prēmija līdz 71 144 eiro apmērā treneriem un atbalsta personālam. Noteika naudas summa tiek piešķirta arī sportista pārstāvētajai federācijai. Par bronzas medaļas iegūšanu var pretendēt uz balvu līdz 51 224 eiro (treneri un atbalsta personāls - 25 612 eiro).