Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

Paralimpiskajiem sportistiem izcilas spēles

© Ekrānšāviņš no avīzes

Naktī uz pirmdienu Riodežaneiro nodzisa vasaras paralimpisko spēļu uguns, noslēdzot paralimpiskās spēles Brazīlijā. Latvijas paralimpiskā komanda dodas mājās ar augstiem sasniegumiem – vēsturiski vislielāko medaļu skaitu, kā arī ļoti labiem rezultātiem kopumā.

Latvijas komandas startu paralimpiskajās spēlēs Latvijas Paralimpiskās komitejas prezidente Daiga Dadzīte vērtē kā izcilu, jo kopumā izcīnītas četras medaļas, kas ir vislielākais nopelnīto medaļu skaits paralimpiskajās spēlēs Latvijai. Latvijas paralimpiskie sportisti izcīnīja divas zelta medaļas un divas bronzas medaļas. «Mūsu mērķis bija uzlabot sportistu personisko rezultātu,» saka Daiga Dadzīte, kā joku piebilstot faktu, ka personisko rekordu nav pārspējis vien vieglatlēts Aigars Apinis, kurš izcīnīja zelta medaļu diska mešanā. Neatkarīgā rakstīja, ka Aigara «kroņa sporta veids» ir lodes grūšana, taču šajā disciplīnā sportista medicīniskajai klasei sacensības Rio nenotika.

Zelta medaļas Latvijai izcīnīja A. Apinis un vieglatlēte Diāna Dadzīte - šķēpa mešanā. Diānai šīs ir pirmās paralimpiskās spēles un - rezultātā ļoti veiksmīgas, jo viņa izcīnīja vēl vienu medaļu - bronzas - diska mešanā. «Es negaidīju, ka būs divas medaļas, bet - ko vēl sportists var vēlēties - ienest Latvijas valsts karogu Rio spēļu atklāšanā, izcīnīt zelta un bronzas medaļas!» pēc apbalvošanas atzina Diāna.

Vēl vienu medaļu Latvijai izcīnīja Edgars Bergs - viņš paralimpiskajā sportā nopietni atgriezies pēc smagas muguras operācijas un Rio spēja pierādīt, ka ar viņu kā sportistu ir jārēķinās pasaules spēcīgākajiem lodes grūdējiem. Edgaram šīs spēles bija jau trešās viņa sportista karjerā un ceturtā medaļa.

Arī citiem paralimpiskajiem sportistiem Rio spēles ir izdevušās, jo sasniegti augsti rezultāti. Visa Latvija dzīvoja līdzi ziņām no Brazīlijas par Riharda Snikus startiem paralimpiskajā iejādē ar viņa uzticamo sabiedroto zirgu King of the Dance. Brīvā stila iejādē Rihards ieguva 72,900 procenta punktu, ierindojoties godpilnajā 5. vietā, apsteidzot savu ilggadējo sāncensi no Singapūras, kā arī Somijas un Zviedrijas komandas iejādes sportistus. Latvijas Paralimpiskā komiteja atgādina, ka brīvā stila iejādes disciplīnai no 26 sportistiem kvalificējās tikai astoņi. Riharda trenere Darja Tihomirova saka: «Esam ļoti lepni par Riharda startu, un, lai gan Londonā viņš bija ceturtajā vietā, rezultāts bija mazāks nekā tagad Riodežaneiro. Protams, tas nebūtu iespējams bez komandas darba.» Rihards startēja arī citā discpilīnā, tā sauktajā chempionship iejādē, kur ieguva sesto vietu. Komandu sacensībās viņš izcīnīja devīto vietu.

Sīvā cīniņā augstus rezultātus sasniedza arī paralimpiskā loka šāvēja Ieva Melle, viņa izcīnīja astoto vietu loka šaušanā. Otrs mūsu loka šāvējs Gints Jonasts, nespējot uzvarēt ilggadējo sāncensi no Irānas, diemžēl nekvalificējās ceturtdaļfināliem. Sarežģītas spēles bija arī paralimpiskajai paukotājai Poļinai Rožkovai - īsi pirms paralimpiskajām spēlēm viņa tika ierindota citā medicīniskajā grupā, spēcīgākā, kas uzreiz samazināja viņas izredzes cīnīties par medaļām. Tomēr vairākus dueļus Poļina uzvarēja, līdz piekāpās spēcīgākām konkurentēm, ierindojoties kopvērtējumā desmitajā vietā. Vieglatlēte Taiga Kantāne lodes grūšanā ierindojās septītajā vietā, bet diska mešanā - 11. vietā. Tādu pašu vietu ieguva mūsu airētāji Žanna Čveckovska un Eduards Pupelis. Peldētājs Jānis Plotnieks startēja peldēšanā 100 metru distancē uz muguras, bet diemžēl nekvalificējās finālam.

Komandu vadībā pārliecinoši ir Ķīna, kuras sportisti ieguvuši 237 medaļas, tai seko Lielbritānija un Ukraina, kas par piecām medaļām apsteidz lielvalsti ASV. Sporta žurnālisti, salīdzinot rezultātus, atklājuši, ka četri paralimpiskie sportisti 1500 metru noskrējuši ātrāk nekā jebkurš olimpietis, kas piedalījies Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.



Latvijas medaļas paralimpiskajās spēlēs

Zelta Sudraba Bronzas Kopā

2016 Rio 2 0 2 4

2012 Londona 1 1 0 2

2008 Pekina 1 2 0 3

2004 Atēnas 1 1 1 3

2000 Sidneja 0 0 3 3

Kopā 5 4 6 1 5

Izcīnītās medaļas Rio paralimpiskajās spēlēs

Ķīna 237

Lielbritānija 147

Ukraina 117

ASV 112

Austrālija 79

...

Latvija 4

Avots: paralympic.org