Zelts viens, pretendenti – trīs

© publicitātes

Viņdien sākās kārtējais Latvijas čempionāts hokejā, kurš solās būt vismaz tikpat intriģējošs kā pagājušajā gadā. Atklājot savas kārtis, sastāvus un naudas maciņu biezumu, vismaz trīs komandas ir pieteikušās uz cīņu par Latvijas zeltu. Tas gan nenozīmē, ka citas četras komandas noskatīsies, kā trīs vadošās komandas savā starpā dalīs medaļas. Otrā kvarteta komandas noteikti vēlēsies izjaukt šo kārtību un pie pirmās iespējas atgādināt, ka hokejs Latvijā nesākas un nebeidzas ar KH Liepāja, Kurbads un Mogo.

HK Liepāja. Pēc tam, kad pa burbuli aizgāja Liepājas metalurgs un līdz ar to arī zem šīs izkārtnes izveidotais sporta klubs, šķita, ka vēju pilsētā iestāsies pagrimums. Vispirms hokejā un futbolā, taču atbrīvojusies vieta tukša nepalika, un Liepājā joprojām ir ij hokejs, ij futbols. Un ir pat labākā kvalitātē nekā iepriekš, jo jaunizveidotās struktūras pērn kļuva par Latvijas čempionēm šajās sporta spēlēs. Hokeja šūniņa izrādījusies krietni dzīvotspējīgāka, nekā bija paredzēts, par ko liecina krietns bērnu skaita pieaugums visās vecuma grupās, un tas savukārt liecina, ka par kadru trūkumu nākotnē pilsētas pirmajai komandai nevajadzēs sūdzēties.

Hokeja komanda esošajā izskatā pastāv tikai trešo sezonu, bet jau pērn tā kļuva par valsts čempioni. Loģiski, ka arī šogad Liepājā no hokejistiem tiks gaidīts tikai un vienīgi zelts, taču vienlaikus ir sapratne, ka atkārtot šo panākumu nemaz nebūs tik viegli. Galu galā arī galvenie konkurenti grib būt tur, kur pērn bija liepājnieki, un attiecīgi arī sagatavojušies un tērējušies jaunajai sezonai.

Kā viens no liepājnieku mīnusiem tiek minēta pērnā gada rezultatīvākā spēlētāja Bruno Zabja pārcelšanās uz konkurentu nometni Kurbads. Piedāvājums bijis tik labs, ka būtu bijis kauns no tā atteikties. Paliekot bez sava galvenā metēja, bija jādodas jauna meklējumos, un iespējams, ka tāds ir atrasts. Proti, komandas pieteikumā ir iekļauts Artūrs Kuzmenkovs, kurš pērn spēlēja Krievijas augstākajā līgā, savulaik iemeta kādu ripu arī Rīgas Dinamo sastāvā. Kuzmenkovs jau trenējas kopā ar komandu, taču sezonas atklāšanas spēlē pret Kurbadu vēl nepiedalījās. Toties nākamajā mačā būšot jau laukumā... Liepājā lēš, ja Kuzmenkovs atgūs kaut daļu no savas sportiskās formas, tad lieliem kreņķiem par Zabja pārcelšanos pie pretiniekiem nevajadzētu būt. Par to, ka bez Zabja Liepājā ar iemešanu ir problēmas, varēja pārliecināties jau sezonas pirmajā mačā pret Kurbadu. Daudz vārtu gūšanas momentu, taču pa tukšo.

Kuzmenkovam tiek paredzēta metēja loma, bet pērnā gada kapteinim Dmitrijam Korņilovam iecerēta cita loma. Tiesa, vēl jāpagaida, ar ko beigsies stāsts par viņa diskvalifikāciju, kurai jābeidzas decembrī. Taču lēš, ka viņam tikšot samazināts šis termiņš, un līdz ar to ir kļuvusi aktuāla atgriešanās komandā. Pieverot acis uz viņa darbiem laukumā, Korņilovam lielākā loma ir ģērbtuvēs.

Kurbads. Šī komandai ir jubilejas sezona, tāpēc prieks par šādu ilggadību, taču ir viena lieta, kas rīvē kluba vadības pašcieņu, - nav Latvijas zelta. Jau vairākus gadus pēc kārtas Kurbads tiek līdz finālam, arī sastāvs tiek komplektēts atbilstoši ambīcijām, taču pašā finišā konkurenti izrādās pārāki. Pēc pērnā gada zaudējuma finālā Liepājai, Kurbada naudasmaka turētāju apetīte nav gājusi mazumā. Pat palielinājusies. Ne tikai attiecībā uz zeltu, bet arī nākotni. Proti, savas halles celtniecība! Sākotnēji bija plānots, ka jau šā gada vēlā rudenī Kurbads pārcelsies uz savu jauno mājvietu Rumbulas apkaimē, taču birokrātija arī hokeja haļļu celtniecībā ir birokrātija. Aizkavējoties pirmā pāļa iedzīšanai, sava ledus uzliešana atlikta uz vēlāku laiku, taču halle būs, bet - tikai sākot ar nākamo sezonu. Kamēr tā tiek būvēta, būs jāiztiek ar ierasto halli Ogrē...

Ogre vai Rumbula, tam nav lielas nozīmes. Kurbads vasarā ir krietni pastrādājis sastāva komplektēšanā, un pirmais darbs bija pretinieku novājināšana. Jau minēts, ka no Liepājas pārpirkts Bruno Zabis. Paretinātas arī Mogo rindas - uz Kurbadu pārcēlies Edgars Lipsbergs, bet vērtīgākais ieguvums noteikti ir vārtsargs Mārtiņš Raitums. Par viņa vērtību varēja pārliecināties jau pirmajā mačā Liepājā, kad tieši Mārtiņš bija tas, kurš neļāva liepājniekiem gūt vairāk par vieniem vārtiem (Kurbads sezonas pirmo maču uzvarēja ar 2:1). Vēl pie papildinājuma jāmin M. Gipters, M. Gelažis, S. Zolmanis un M. Komuls, kā arī jaunais galvenais treneris Rodrigo Laviņš. Liepājnieki un Mogo savus sezonas uzdevumus izteica ar vārdiem - jābūt medaļām, bet Kurbads ir konkrētāks - tikai un vienīgi zelts! Ja kluba budžets ir aptuveni 300 000, tad cita uzdevuma nemaz nevar būt. Vai būs, tas jau ir cits jautājums.

Mogo. Vēl viena komanda, kura sev ir noskatījusi jaunu mājvietu. Kurbadam līdz jurģiem vēl jāgaida, bet Mogo šādu problēmu nav. Jau pavasarī Mogo iegādājās LSPA ledus halli, un, sākot ar 1. oktobri, Mogo savas mājas spēles aizvadīs šajā hallē. No medaļu pretendentiem Mogo budžets ir visplānākais - tikai 100 000 eiro (liepājniekiem tas esot līdz 200 000).

Šīs komandas kontekstā vairāk jārunā par zaudējumiem sastāvā nekā ieguvumiem. Nav komandā vairs divu Lipsbergu. Edgars pārcēlies uz Kurbadu, bet Miks devies peļņā uz Franciju. Toties pieteikumā ir viens cits Lipsbergs - aizsargs Krišs. Visticamāk, tuvākajā laikā pieteikumā būs atrodams arī pērn Zemgalē spēlējušais Raimonds Vilkots, kam piedāvāts darbs ar Mogo jauniešiem un vienlaikus arī spēlēšana lielajā komandā.

Prizma. Pirms divām sezonām Prizma ar galveno treneri Ēriku Miļūnu priekšgalā Latvijas čempionāta finālā pārsteidza sevi un Kurbadu, kļūstot par čempioniem. Pērn un arī šogad komandas ambīcijas vairs nav tik lielas, taču tas nenozīmē, ka punkti vadošajam trijniekam tiks pasniegti uz paplātes. Mērķis? Cīnīties par medaļām. Lai cīnītos par medaļām, jāiekļūst pusfinālā. Nekā nereāla!

Zemgale. Galvenais jaunums - komandas galvenais treneris ir Haralds Vasiļjevs. Vai pieredzējušā speciālista ierašanās Jelgavā pacels šo komandu jaunā kvalitātē? Maz ticams. Prasības pret spēlētājiem būs augstas, taču Vasiļjevam jāatceras, ka viņš strādā ar amatieriem. Arī plāni ir piezemētāki. Par pirmo vietu Jelgavā neviens nerunā, bet par medaļām esot jācīnās. Sezonas pirmajā mačā sagrauta Pārdaugava (9:2), taču spēles pret šo komandu nav un nebūs nekāds kritērijs.

Rīga ‘18 un Pārdaugava.

Rīgas komandas galvenais uzdevums ir gatavot spēlētājus U18 un U20 izlasēm, un tas šogad notiks jaunā galvenā trenera Igora Smirnova uzraudzībā. Savukārt Pārdaugava nav nekas vairāk kā vietas aizpildītāji. Ne visas komandas vēlējās, lai šī komanda spēlētu virslīgā, taču pēdējā brīdī neticīgie tika pārliecināti, ka rezultāti spēlēs ar šo komandu nebūšot graujoši. Ja jau pirmajā mačā pret nebūt nikno Zemgali bija 2:9, tad kādi būs rezultāti pret Liepāju, Kurbadu un Mogo?

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2016/09/09/zelts-viens-pretendenti-tris

Svarīgākais