Čehija: zvaigznes ierindā, treneris saglabā piesardzību

© SCANPIX

Latvijas basketbola valstsvienības otrā pretiniece Belgradā notiekošajā olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā ir Čehija, kas palikusi svaigā atmiņā no salīdzinoši nesen Rīgā un Lillē notikušajiem savstarpējiem mačiem Eiropas čempionātā.

Jau pagājušā gada augusta beigās rakstīju Čehijas vizītkartiun šo aptuveni desmit mēnešu laikā Čehijas basketbolā nav notikušas krasas izmaiņas, tāpēc šoreiz vairāk vien par aktuālo.

Droši vien katrs mūsu basketa cienītājs var atzīties, ka kaut nedaudz taču pirms Eiropas čempionāta pie sevis domāja, ka hokeja zemes Čehijas basketbolistus latviešiem jau nu būtu jāuzveic bez nopietnām grūtībām. Jau pirmā spēle Rīgā lika apjaust realitāti (72:65), bet otrais mačs, kas izšķīra 7. vietas likteni, iedeva kārtīgu nokdaunu (70:97).

Droši vien pat simboliski, ka tieši Čehija atkal mums stāsies ceļā, cīnoties par vietu olimpiskajās spēlēs. Cīņa sākās Rīgā, turpinājās Lillē un noslēgsies Belgradā - līdz šim pa raundiem 1-1 un nu atlikusi izšķirošā kauja. Ja 18. septembra vakarā pietrūka emociju nopietnai cīņai, tad šoreiz ar emocijām visam vajadzētu būt kārtībā. Arī likme šobrīd jau ir pavisam cita. Septembrī tāpat zemapziņā bija nojausma, ka Latvija ar visu astoto vietu Eiropā tik un tā tiks pielaista olimpiskās kvalifikācijas turnīram, bet šodienas cīņā būtībā izšķirsies tas, vai pusfinālā pretī dabūsim galvenos favorītus serbus vai tomēr objektīvi vājāku pretinieci Puertoriko vai Angolas izskatā! Žurnālistu un līdzjutēju vidū jau izskan tāda neprātīga ideja kā zaudēšana čehiem, lai ar serbiem labāk spēlētu pusfinālā nekā finālā, taču skaidrs, ka katram nopietnam sportistam tādām domām prātā nevajadzētu būt.

Runājot par to, kā čehi, kas tomēr vairāk raduši pie hokejistu un futbolistu lielākiem vai mazākiem panākumiem, reaģē pēc basketbolistu izgājiena pēdējā Eiropas čempionātā un atsevišķu zvaigžņu sasniegumiem Eiropas klubu turnīros, idnes.cz sporta žurnālists Miroslavs Nemī atzīst, ka groza bumbas popularitāte ir augusi: “Tomēr saukt to par basketbola trakumu droši vien būtu pārspīlēti. Tas pa īstam sāktos tad, ja komanda uzvarētu turnīrā Belgradā.”

Pagājušajā gadā nosaucu Čehijas komandu par visu laiku labāko šīs valsts izlasi un vēlāk sasniegtais rezultāts manus vārdus tikai apstiprināja - nekad iepriekš čehi Eiropas čempionātā nebija tikuši līdz septītajai vietai. Čehijas komandas spēks balstās uz trim galvenajiem vaļiem - Spānijas finālista “Barcelona” saspēles vadītāja Tomāša Satoranska (iespējams, šovasar pievienosies Vašingtonas “Wizards”), Eirolīgas finālista “Fenerbahce” centra Jana Veselija un UELB Eiropas kausa ieguvēja “Galatasaray” uzbrucēja Bleika Šilba.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais