Senioram nepieciešama līdzcilvēku palīdzība

© facebook

Aicinām ziedot fotogrāfa Kārļa Pakārkļa veselībai

Kārlis Pakārklis sportistu vidū ir zināms un iecienīts fotogrāfs. Par spīti tam, ka Kārlis jau vairāk nekā 20 gadus cīnās ar Pārkinsona slimību, viņam pietiek spēka ne tikai izvirzīt mērķus, bet tos arī piepildīt. Tādēļ par viņu saka, ka viņs ir fotogrāfs ar sapņiem.

Kārlis Pakārklis ar fotogrāfiju pazīstams jau 40 gadus. Vidējo izglītību ieguvis Angļu ģimnāzijā, turpinājis mācības Rīgas 3. tehniskajā skolā. Sports Kārļa ikdienā ienāca pusaudža gados, kad viņš trenējās 3. Bērnu un jaunatnes sporta skolā. Tas palīdzēja tikt galā ar armijas grūtībām. 10 gadus — līdz 2004. gadam — nostrādājis Latvijas televīzijā par fotogrāfu.

Par vienu no savas dzīves pagrieziena punktiem Kārlis min komandējumu uz Pēterburgu 1989. gadā, kad ar mikroautobusu devušies pakaļ fotomateriāliem. Galapunktā nācās pārnakšņot busiņā, kāda banda ievērojusi, ka stāv auto ar Latvijas numuru, un latviešus nakts laikā piekāva līdz bezsamaņai. Šis gadījums veselību pasliktināja diezgan strauji. Lai arī pirms tam Kārlis bija slimojis ar neirozi, piekaušana līdz bezsamaņai bija krietna darvas deva veselībai.

Šobrīd ik dienas Kārlis veselības uzturēšanai lieto medikamentus. Pārkinsona slimības saasinājuma brīžos viņam ir grūti pat izkāpt no gultas. Viņš esot izstrādājis īpašu metodi, kā piecelties un sākt dienas gaitas. No pensijas ik mēnesi nākas tērēt 120 eiro medikamentiem. Kārlim nozīmīga ir iespēja fotografēt dažādos pasākumos, kur nedaudz, bet tomēr varot nopelnīt zālēm, lai arvien mazāk būtu to brīžu, kad līdz pensijai vēl dažas dienas, bet medikamenti jau beigušies.

„Fotografēšana ir arī veids, kā varu izrauties no mājām un būt sabiedrībā,” stāsta Kārlis. „Dzīvot mani motivē arī tas, ka nākamajām paaudzēm atstāšu daudz bilžu, ar maniem darbiem ilustrētas grāmatas un preses izdevumus. Tā, manuprāt, ir liela vērtība. Vēlētos arī izveidot izstādi un aizbraukt uz starptautiskiem mačiem pabildēt. Vislabākie kadri ir tie, kuros notvertas patiesas emocijas.”

Ziedojuma fonda dibinātāji: uzņēmējs Jānis Adamovičs-Rāts, Latvijas skriešanas centra (LSC) viceprezidents Deniss Gorba, ultramaratonists Viktors Suborins, olimpiete Dace Lina.

Kārlis PAKĀRKLIS
ziedojuma konts:
LV87HABA0551041055932
Swedbank