Bobslejisti sezonai gatavojas Ventspilī

Daumants Dreiškens (no kreisās), Sandis Prūsis un Oskars Melbārdis ir apņēmības pilni jaunajā sezonā aizstāvēt izcīnītos titulus © Aivars ĶESTERIS

Lai jaunajā sezonā varētu mērķēt uz visaugstākajiem rezultātiem, Ventspilī treniņnometni aizvada Latvijas bobsleja izlase.

«Bobslejs nav tikai stumšana un braukšana. Lai braukšanas kondīcija tiktu sasniegta, ir ļoti daudz kas jāizdara,» uzsver Latvijas bobsleja izlases treneris Sandis Prūsis. Treniņu grafiks ir visai nopietns – neliels individuāls treniņš pirms brokastīm un tad divi kārtīgi treniņi, kas sākas pusvienpadsmitos un puspiecos. Mierīgāks režīms ir brīvdienās.

Uz Ventspili Latvijas bobsleja izlase trenēties brauc jau desmito gadu. Sportistiem patīk, ka Ventspilī visas vajadzīgās sporta bāzes atrodas vienā nelielā teritorijā. «Ja ir kas jāmaina, tad nav jāsēžas mašīnā un jābrauc uz citu vietu. Tas ir galvenais pluss,» saka S. Prūsis.

Runājot par šīs sezonas mērķiem, treneris atklāj, ka šogad, tāpat kā pērn, izlase plāno startēt ar četrām ekipāžām. Pagaidām treneris atturas nosaukt visus četrus pilotus, jo tas vēl ir atklāts jautājums. Skaidrība ir par trim pilo-tiem – tie būs Oskars Melbārdis, Oskars Ķibermanis un Uģis Žaļims.

Jaunās sezonas mērķi kā parasti ir visaugstākie. «Mums pašiem nebūs interesanti, ja būsim zemāk par iepriekš sasniegtajām vietām. Nav nozīmes, kā tos mačus sauc. Vai tas ir Eiropas čempionāts, pasaules čempionāts vai Pasaules kauss – visur ir jācenšas cīnīties par trijnieku. Nav citu variantu,» saka S. Prūsis.

Viņš uzsver, ka būtu jau ļoti skaisti, ja izdotos gūt vēl augstākus rezultātus. Jo patiesībā ir vēl, kur augt. Bet arī atkārtot to pašu nebūs viegli. «Jo mēs kļūstam spēcīgāki, jo arī pārējās komandas vairāk mobilizējas un nopietnāk gatavojas. Pateicoties mums, daudzi jau pēc olimpiādes mainīja komandas rokrakstus, atlases un gatavošanos. Ja iepriekš ar mums īpaši nerēķinājās, tad pēdējās ziemas rāda, ka tāpat vien viņi ar mums galā nevar tikt. Viņiem nopietni jāstrādā,» secina treneris.

Apņēmības pilns pirms jaunās sezonas ir arī Latvijas izlases vadošais pilots Oskars Melbārdis. «Ja atkārtosim to, ko izdarījām pagājušajā sezonā – tad jau būs labi. Redzēsim, ko citi rādīs jaunu. Nebūs viegli, taču centīsimies izdarīt visu, kas mūsu spēkos. Zemāk krist negribas. Ieturētā līnija ir jāturpina,» akcentē pilots.

Iepriekš teiktajam piekrīt arī pieredzējušais stūmējs Daumants Dreiškens. Arī viņš domā, ka atkārtot iepriekšējo sezonu panākumus un aizstāvēt titulus būs grūtāk. «Citi jau arī kaut kādus secinājumus ir izdarījuši un darīs visu, lai kļūtu spēcīgāki. Esam jau pieraduši pie medaļām un gribētos tur arī palikt un noturēt to augsto latiņu,» saka Daumants. Šobrīd galvenais ir uztrenēt fizisko formu. «Tām dažām sekundēm, kuras mūs redz pa televizoru, mēs ļoti nopietni gatavojamies un vasarā ieguldām lielu darbu,» norāda stūmējs.

Oskara šīs vasaras mērķis ir izdarīt to, kas nebija izdarīts līdz šim. Viņam esot, kur pielikt, jo pēdējo gadu vasaras īsti nav sanācis aizvadīt pilnvērtīgos treniņos, tādēļ fiziskā gatavība nav bijusi izcila. Kaut kāds sprungulis vienmēr gadās, diemžēl arī šogad. Jau pirmajās treniņnometnes dienās sanācis savainot kāju, un darbs atkal bremzējas. Savainojums gan neesot īpaši nopietns, un Oskars var pildīt citus uzdevumus.

Ventspilī treniņnometne ilgs divas nedēļas, tad divas nedēļas būs brīvas, pēc kurām augusta sākumā Ventspilī notiks vēl viena nometne.