FIFA prezidents Blaters paziņo par atkāpšanos

© scanpix

Starptautiskās futbola asociāciju federācijas (FIFA) prezidents Zeps Blaters šodien sasauktā preses konferencē paziņojis par savu nodomu atkāpties no amata. Blaters norādīja, ka jaunā prezidenta ievēlēšanai tiks sasaukts ārkārtas kongress.

Esmu kārtīgi domājis par savu laiku prezidenta amatā un 40 gadiem, ko esmu pavadījis FIFA. Es mīlu FIFA vairāk par visu un vēlos rīkoties pēc iespējas labāk. Tiks organizēts ārkārtas kongress, kurā tiks noteikts mans aizvietotājs FIFA prezidenta amatā. Es nekandidēšu vēlēšanās," preses konferencē paziņoja 79 gadus vecais šveicietis Zeps Blaters. 29. maijā viņš piekto reizi tika ievēlēts FIFA prezidenta amatā, bet savus pienākumus turpinās pildīt līdz ārkārtas kongresam.

FIFA nākamais kārtējais kongress bija paredzēts Meksikas galvaspilsētā Mehiko aptuveni pēc gada, taču Blaters norādīja, ka tik ilgi gaidīt nav nepieciešams. "Mudināšu Izpildkomiteju pēc iespējas ātrāk noorganizēt ārkārtas kongresu," atzina šveicietis.

Savā uzrunā Blaters norādīja, ka FIFA ir nepieciešamas vēl pamatīgākas pārmaiņas. "Gadu gaitā mēs esam smagi strādājuši, lai īstenotu administratīvās reformas, taču man ir skaidrs, ka ar tām nepietiek," sacīja Blaters. Kā piemēru jaunajām pārmaiņām FIFA šveicietis minēja Izpildkomitejas biedru izvēles procedūras maiņu un termiņu ierobežojumu ieviešanu gan Izpildkomitejas dalībniekiem, gan FIFA prezidentam.

FIFA statūti nosaka, ka jaunas prezidenta vēlēšanas ir jāizziņo ne vēlāk kā četrus mēnešus pirms noteiktā datuma. FIFA Vēlēšanu komitejas priekšsēdētājs Domeniko Skala preses konferencē norādīja, ka, visticamāk, ārkārtas kongress varētu notikt laika posmā no 2015. gada decembra līdz 2016. gada martam, taču gala lēmumu šajā jautājumā pieņems Izpildkomiteja.

...