VĒRTĪGI trenera padomi pirms Rīgas maratona

© f64

Šogad Lattelecom Rīgas maratons par godu savai 25. jubilejai solās būt īpaši grandiozs un tajā piedalīsies vairāk kā 25000 skrējēju. Bet ko darīt tiem, kuri par savām spējām nejūtas līdz galam gatavi, portāls nra.lv jautāja bijušajam Latvijas rekordistam un trenerim Aleksandram Prokopčukam.

Lai arī reģistrācija vēl turpinās, jau šobrīd zināms, ka 17. maijā dažādās distancēs startēs vairāk nekā 25000 dalībnieku no vairāk nekā 60 valstīm, savukārt Rimi bērnu maratonam, kas dienu pirms galvenajiem startiem notiks turpat 11.novembra krastmalā, reģistrējušies vairāk nekā 7000 bērnu. Tāpat arī jāpiezīmē, ka par godalgotām vietām šogad sacentīsies kupls skaits profesionālu elites sportistu no Kenijas, Etiopijas, Marokas, Krievijas, Japānas, Ukrainas, kā arī Latvijas un Lietuvas. Sastopoties ar šādu konkurenci, protams, gribas uzstādīt pēc iespējas labāku rezultātu, tādēļ taujājām trenerim Aleksandram Prokopčukam, kādu uzturu vajadzētu uzņemt un kādu skriešanas taktiku izvēlēties, lai maratonā sevi varētu parādīt no labākās puses.

 „Tiem, kuri skrien pusmaratonu vai maratonu, vajadzēja gatavoties un nopietni trenēties jau iepriekš, bet priekš tiem, kuri plāno skriet 5 līdz 15 kilometrus varu teikt – to var noskriet jebkurš puslīdz vesels cilvēks,” iedvesmo Aleksandrs . Viņš arī norāda, ja skriešanas laikā pārņem kādas jocīgas sajūtas, kuras nav justas treniņu laikā, skrējiens jāpārtrauc. „Piemēram, ja skrējiena laikā pēkšņi paliek auksti, tā ir pirmā, pazīme, ka esat pilnīgi atūdeņojies,” uzsver treneris.

Izrādās, ka dažas dienas pirms maratona vēlams ievērot arī īpašu ēdienkarti. „Vajadzētu atturēties no cepta ēdiena, saldumiem, riekstiem – tā visa būs papildus slodze organismam. Turpretim jāēd ogļhidrāti, maize, augļi, dārzeņi. Protams, jāseko līdzi tam, lai augļi un dārzeņi būtu labi mazgāti,” piezīmē Aleksandrs.

Tāpat arī viņš min – labākais veids, lai savu izvēlēto distanci noskrietu, ir spēku pietaupīt beigām. Pirmo pusi distances Aleksandrs iesaka skriet lēnāk (kā pašsajūta atļauj) un savu enerģiju izlikt otrajā skrējiena daļā.

Šogad maratonā skries arī Latvijas vecākā skrējēja Nadežda Kavtaskina, kurai šis būs 20. Rīgas maratons un 105. mūža maratons. Arī viņa norāda – ja neesi pienācīgi trenējies, labāk ar savu veselību neriskē un maratonā neskrien, „Lai noskrietu maratonu, es trenējos piecas, sešas reizes nedēļā un skrienot gar krastmalu redzu skrējējus, kuri tagad tikai sākuši trenēties maratonam, viņi knapi aizskrien līdz krastmalai un apstājas  - tā maratonu noskriet nevarēs, labāk tiem skriet mazo distanci,”  savu viedokli pauž 79 gadus vecā skrējēja. Bet pašu skriešanas procesu kundze atbalsta visos vecumos. „Skriet ir labi un skriet vajag visiem. Es personīgi skriešu tik ilgi, kamēr vien man ļaus veselība,” smej Nadežda.

Sports

Cīrihes "Lions" Latvijas uzbrucējs Rūdolfs Balcers piektdien Šveices hokeja līgas (NL) spēlē ir lauzis potīti un nespēlēs līdz gadu mijai, sestdien savā interneta mājaslapā paziņoja klubs.