Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Sports

Diskvalificētie basketbolisti bez amatieru mačiem

Roberts Stumbris pēc lieliskā starta Eiropas čempionātā U20 izlasēm © f64

Artūrs Suhanovs, Kristers Zeidaks un Roberts Stumbris. Kas saista šos spēlētājus? Visi trīs jaunie basketbolsiti ir diskvalificēti, un, kamēr profesionālais sports viņiem ir liegts, piedalījās amatieru basketbola turnīros. No pagājušās nedēļas Latvijas Basketbola savienība ir izstrādājusi speciālus noteikumus, kuri praktiski liegs visiem „melnajā sarakstā” esošajiem basketbolistiem piedalīties jebkādās sacensībās, kuras tiek sauktas par basketbolu.

2014. gada 6. martā LBS uz mūžu no basketbola diskvalificēja Artūru Suhanovu – tajā brīdī Latvija Basketbola līgas 2. divīzijā sezonu uzsākušu, vidēji talantīgu basketbolistu. Iemesls - basketbola spēļu ļaunprātīga ietekmēšana. Jāpiezīmē, ka šis bija pirmais šāda veida gadījums Latvijā. Kā toreiz oficiāli paziņoja LBS, „Ar 2014.gada 6.marta LBS valdes sēdes lēmumu uz mūžu anulēta spēlētāja licence LBS sacensībās. Par šo gadījumu informēta arī FIBA Europe”.

Tātad šim spēlētājam basketbolista karjerai faktiski vajadzēja noslēgties, taču tā nonotika. A. Suhanovs diskvalifikācijas laikā ir piedalījies neskaitāmās amatieru spēlēs un čempionātos, kurus rīko pilsētu pašvaldības vai atsevišķas organizācijas. Piemēram, šī basketbolista vārds „rotā” komandas „Blacksport” pieteikumu Iecavas atklātajā čempionātā, tāpat basketbola laukumos redzēts arī Jelgavā. Par neskaitāmajām basketbola līgām Latvijas galvaspilsētā būtu pat lieki ieminēties – tādu tiešām ir daudz.

Krietni atšķirīgs ir Roberta Stumbra (21) un Kristera Zeidaka (24) stāsts. Ja A. Suhanova pazušana no Latvijas basketbola kartes šim sporta veidam nekādu ļaunumu nenodara un nenodarīs, tad šie abi basketbolisti savu nākotni noteikti grib un varētu saistīt ar profesionālām darbībām. Diemžēl abus pieķēra lietojam aizliegtās vielas; Roberts pamēģinājis marihuānu un ir diskvalificēts uz deviņiem mēnešiem, bet Kristers nogrēkojies krietni vairāk – asinīs atrasti anaboliskie steroīdi, un loģiski – divi gadi bez basketbola.

Interesanti, ka arī šie abi talantīgie basketbolisti „piespiedu brīvdienās” nesmādēja amatieru mačus – Rietumu līga, Latvijas Basketbola alternatīvā līga, u.t.t.

Pagājušajā nedēļā beidzot LBS izdarīja to, kas faktiski bija jāveic jau sen – spēra soļus, lai diskvalificētiem basketbolistiem aizliegtu piedalīties arī amatieru spēlēs. To pieprasa loģika, un, lai kā arī censtos pretēju viedokli argumentēt oponenti, piemēram, ka „drīkst spēlēt ne LBS organizētos turnīros”, tomēr šoreiz darbs izdarīts pareizs. Gandrīz jebkura turnīra nolikumā ir minēts, ka „spēle notiek pēc FIBA noteikumiem”, tāpat bieži vien pieminēti termini „ētika” un „olimpiskie principi”, vai pat „antidopinga politikas ievērošana” (šāds termins izskan Latvijas Basketbola alternatīvās līgas 7. čempionāta nolikumā). Visi šie termini faktiski aizliedz diskvalificētiem spēlētājiem atrasties laukumā.

Pēc sabiedrības aktivitātēm sociālajos tīklos, kur vairāki amatieri „pacēla gaisā” šo jautājumu, LBS atzina, ka ir nepilnības juridiskajos dokumentos, „Diskvalificēto spēlētāju piedalīšanās amatieru čempionātos pievērsa uzmanību nepilnībām juridiskajos dokumentos – proti, nepieciešamību skaidri formulēt, uz kurām sacensībām attiecas diskvalifikācija. Sarunās ar vairāku amatieru līgu vadītājiem tika norādīts uz juridiskajiem un ētiskajiem riskiem, pretī saņemot izpratni un konkrētu rīcību, liedzot diskvalificētajiem spēlētājiem turpmāku līdzdalību sacensībās”, tā LBS.

Jāpiezīmē, ka 11. martā LBS ir izstrādājuši īpašus noteikumus, kuri attieksies gan uz diskvalificētajiem spēlētājiem, gan tiesnešiem, komisāriem un pat sekretariāta darbiniekiem. Tātad tiklīdz kādā oficiālā amatieru basketbola spēlē parādīsies kāds diskvalificēts spēlētājs, torētiski par to tiks ziņots Latvijas Basketbola savienībai un, iespējams, vainīgie tiks sodīti.

Pirmie signāli ir pozitīvi – sarunā ar Latvijas Basketbola alternatīvās līgas organizatoru Ritvaru Šakalu atklājas, ka Roberta Stumbra karjera šajā līgā uz diskvalifikācijas laiku ir apturēta, „Roberts nospēlēja mūsu līgā 5. spēles, pagājušajā nedēļā saņēmām informāciju no tiesnešiem, ka basketbolists vairs nedrīkstēs piedalīties spēlēs, un šādu lēmumu arī akceptējām.”

Vai līdzīgi rīkosies arī pārējie amatieru čempionātu rīkotāji, to rādīs laiks.