Kreipāns: Zelta bumbas kandidātiem katram savs trumpis

© scanpix

2014. gada Zelta bumbas ieguvēju jeb FIFA pasaules gada labāko futbolistu paziņos 12. janvārī Cīrihē. Uz trofeju ir trīs pretendenti, un katrs no viņiem būtu tās cienīgs.

FIFA paziņoja trīs futbolistus, kuri pretendē uz 2014. gada Zelta bumbu – portugālis Krištianu Ronaldu no Madrides Real, argentīnietis Lionels Mesi no FC Barcelona un vārtsargs Manuels Noijers no Minhenes FC Bayern. Pēdējos sešos gados (līdz 2010. gadam trofeju sauca mazliet citādi, taču tas nemaina lietas būtību) par pasaules labāko futbolistu tikai pirmie divi arī tika kronēti – Ronaldu 2008. gadā un 2013. gadā, bet Mesi četrus pārējos gadus, un viņš ir vienīgais, kurš uzvarējis četrus gadus pēc kārtas (trīs reizes pēc kārtas pirmais ir bijis pašreizējais UEFA prezidents Mišels Platinī). Kopš 1991. gada sāka noteikt pasaules labāko futbolistu, un kopš tā laika neviens vārtsargs aptaujā vēl nav uzvarējis, bet trijniekā šajā laikā ir bijis tikai Olivers Kāns (otrais aiz brazīlieša Ronaldu 2002. gadā). Varbūt Noijers kļūs par pirmo vārtsargu, kurš uzvarēs šajā aptaujā? Savulaik iepriekšējo jeb France Football Zelta bumbu – aptauja risinājās no 1956. un līdz 2009. gadam (sākotnēji tika noteikts Eiropas labākais futbolists, citu kontinentu spēlētājus Eiropas klubos neņēma vērā) – bija saņēmis tikai leģendārais Ļevs Jašins, un tas bija 1963. gadā.

Katram no trim pretendentiem uz FIFA Zelta bumbu ir savi trumpji (balsošanā piedalīsies valstu izlašu galvenie treneri un kapteiņi, kā arī pa vienam masu mediju pārstāvim no katras valsts), un katram tie ir pietiekami stipri, lai cerētu iegūt Zelta bumbu.

Krištianu Ronaldu lieliska bija iepriekšējā sezona, kurā viņš sasniedza UEFA Čempionu līgas sezonas rezultativitātes rekordu (17 vārtu) un ļoti lielā mērā sekmēja Real uzvaru turnīrā – beidzot izdevās 10. reizi iegūt Čempionu kausu. Pasaules kauss nebija Ronaldu labākais turnīrs (iepriekš piedzīvotā savainojuma dēļ), taču jauno sezonu viņš atkal sācis lieliski un guvis tajā jau vairāk nekā 20 vārtu (rēķinot visus turnīrus).

Lionels Mesi vasarā kļuva par pasaules vicečempionu Argentīnas izlases rindās un aizvadīja savu labāko turnīru izlases rindās, bet jaunajā sezonā jau kļuva par labāko vārtu guvēju Spānijas virslīgas vēsturē, kā arī par labāko vārtu guvēju Čempionu līgas vēsturē – Mesi rēķinā ir 74 vārti, un jau šosezon viņš šo rekordu droši vien ne reizi vien uzlabos (Ronaldu ir 71 vārti, un viņš ir panācis veco rekordistu Raulu, tā ka arī šeit gaidāma aizraujoša Mesi un Ronaldu divcīņa).

Mesi un Ronaldu ir pārāk dažādi spēlētāji, lai viņus vispār būtu viegli salīdzināt, lai noteiktu labāko, toties Manuelu Noijeru gan ne ar vienu nav jāsalīdzina – viņš šajā trio ir vienīgais vārtsargs. Noijera lieliskā spēle Pasaules kausa finālturnīrā, kurā tieši viņš tika atzīts par labāko vārtsargu, ļoti palīdzēja Vācijas izlasei ceturto reizi kopā un pirmo reizi kopš 1990. gada iegūt Pasaules kausu un pirmo trofeju kopš uzvaras 1996. gada Eiropas čempionātā. Noijers ir cienīgs savu slaveno priekšteču Hansa Tilkovska, Zepa Meijera, Bodo Ilgnera, Jensa Lēmana, Haralda Šūmahera, Andreasa Kepkes un Olivera Kāna tradīciju turpinātājs, taču Noijers – tas ir jau pavisam cits vārtsargs, un, iespējams, kādreiz viņš ieies futbola vēsturē kā pirmais vārtsargs, kurš tik sekmīgi prot spēlēt arī ārpus soda laukuma (atcerēsimies kaut vai Vācijas izlases 1/8 fināla maču Pasaules kausā ar Alžīriju!). Vēsture liecina, ka vārtsargiem tamlīdzīgās aptaujās uzvarēt ir daudz grūtāk (pirmie nav bijuši arī tādi leģendāri vīri kā Dino Dzofs, Gordons Benkss, Pīters Šiltons, Džanluidži Bufons un vēl vairāki citi), tāpēc nebūs liels pārsteigums, ka arī septīto gadu pēc kārtas Zelta bumbu iegūs Krištianu Ronaldu vai Lionels Mesi. Kaut gan... Pagaidīsim līdz 12. janvārim.

Svarīgākais