Vai Latvijas futbola izlase atlaidīs no darba Gūsu Hidinku?

© scanpix

Svētdien Latvijas futbola izlase Amsterdamā aizvadīs ceturto un šā kalendārā gada pēdējo spēli EURO 2016 kvalifikācijas turnīrā.

Pirms nedaudz vairāk kā desmit gadiem Nīderlande un Latvija tikās EURO 2004 finālturnīrā, un toreiz Bragā ar 3:0 uzvarēja oranžie. Viņi toreiz bija izteikti favorīti un to apliecināja. Abās komandās kopā no tās spēles dalībniekiem ir palikuši tikai trīs spēlētāji (mums – vārtsargs Aleksandrs Koļinko, holandiešiem – Arjens Robens un Veslijs Sneiders), un tās arī ir vienīgās būtiskās pārmaiņas šajos desmit gados. Nīderlandes izlase arī tagad ir izteikta favorīte, par spīti nesekmīgajam startam (tikai 3 punkti trijās spēlēs un tie paši izmocīti mačā ar Kazahstānu) un par spīti zaudējumam trešdien Amsterdamā pārbaudes spēlē Meksikai (2:3; meksikāņi atriebās par zaudējumu Pasaules kausa 1/8 finālā, savukārt holandiešiem vārtus guva Sneiders un Blinds – abus ar tālsitieniem!). Cita lieta, cik gatava Nīderlande šoreiz būs īstenot savu pārsvaru.

Gaisotne ap Nīderlandes izlasi nav īpaši laba. Lielākā nelaime nav pat tā, ka no sastāva izkrita Naidžels de Jongs un Brunu Martinšs Indi, ka zem jautājuma ir centra aizsarga Rona Vlāra piedalīšanās, ka joprojām nav atgriezies ierindā Kevins Strotmans – viņus ir, ar ko aizstāt. Sliktākais ir tas, ka komanda jau piecās (!) spēlēs pēc kārtas pirmā zaudēja vārtus un tikai vienreiz atspēlējās, kaut gan sastāvs oranžajiem ir gandrīz optimālais. Vieni jau kategoriski pieprasa galvenā trenera Gūsa Hidinka atkāpšanos, citi uzskata, ka viņu vispār nevajadzēja nozīmēt šajā amatā, bet vistuvāk patiesībai laikam ir tie, kuri uzskata, ka spēles rezultāts ar Latviju jebkurā gadījumā nepadarīs Hidinka krēslu stabilāku un ka pat pārliecinoša uzvara uzreiz neatrisinās visas problēmas, kā arī neko negarantēs. Pats treneris pielēja eļļu ugunī, paziņodams, ka atkāpsies, ja būs zaudējums Latvijai. Nīderlandē gan laikam neviens nemaz nepieļauj tādu domu, taču spriedzi komandā un īpaši ap komandu šāds Hidinka izteiciens noteikti nemazināja.

Spēlē ar Meksiku holandiešiem sākumsastāvā izgāja vārtsargs Tims Kruls, aizsargi – Džetro Vilemss, Rons Vlārs, Džoels Veltmans un Rikardo van Rijns, pussargi – Veslijs Sneiders, Delijs Blinds un Ibrahims Afelajs, uzbrucēji – Memfiss Depajs, Arjens Robens un Klāss Jans Huntelārs. Šodien jau droši vien būs zināms, vai varēs spēlēt Vlārs (viņu jau pirmajā puslaikā nomainīja Stefans de Vrijs, kurš bija iekļauts Pasaules kausa finālturnīra simboliskajā izlasē, un tas tikai lieku reizi apliecina, kāda Hidinkam ir spēlētāju izvēle). Maz ticams, ka sākumsastāvā neizies Robins van Persijs (Depaja vietā). Hidinkam ir plaša augstas klases meistaru izvēle un lielas iespējas variēt ar spēles taktiku, mums varbūt nāks tikai par sliktu, ja paliks malā pāris vai daži no vecās gvardes – tie, kas nāks viņu vietā, būs kā nekad motivēti uzvarēt, jo viņiem taču tagad būs jāglābj komandas gods. Kā mēdz teikt – kaut mums būtu viņu problēmas...

Latvijas izlasē joprojām nav pamatvārtsarga Andra Vaņina, pussargu Arta Lazdiņa un Ginta Freimaņa (noraidījums iepriekšējā spēlē), uzbrucēja Edgara Gaurača. Atgriezušies ierindā Aleksandrs Cauņa, Vitālijs Maksimenko un Oļegs Laizāns. Pēc tā laukumā pavadītā laika, kas viņam bija Maskavas CSKA kopš atgriešanās ierindā, grūti objektīvi spriest par Cauņas sportisko formu un to, cik ilgi viņš jau ir gatavs spēlēt, taču svarīgākais ir tas, ka viņš atkal vispār ir gatavs spēlēt. Latvijas izlase jau kopš 10. novembra ir Nīderlandē un labos apstākļos, kā arī tālāk no interesentu acīm gatavojas mačam. Informācija par mūsu izlasi ir diezgan skopa (šodien notiks oficiālais treniņš Amsterdamas ArenA laukumā), bet šajā gadījumā tas laikam ir pat labi – tas nozīmē arī to, ka visi ir veseli.

Kādu sākumsastāvu izvēlēsies Marians Pahars? Pēdējā mačā ar Turciju mūsu galvenais treneris pārsteidza, taču vēl vairāk pārsteigt diezin vai Pahars, vismaz pašreiz, var. Iespējams, ka svarīgāk šoreiz būtu nepaļauties tam, kas notiek ap pretinieku komandu, arī 2:3 zaudējums Meksikai jāuztver mierīgi – vēl labi atceramies, kā meksikāņi spēlēja Pasaules kausā, un viņiem šoreiz bija gandrīz labākais sastāvs. Tā tomēr arī ir pasaules klases komanda. Ja Latvijas izlase nospēlēs ar tādu pašu iedvesmu un pašatdevi, ar tādu pašu sportisko niknumu un nepiekāpšanos, ar kādu tā spēlēja pret Turciju, tad kaunā mēs svētdien vakarā nekritīsim arī tad, ja zaudēsim (spēles sākums – pulksten 19 pēc Latvijas laika).

Atgādināšu, ka mūsu grupā pa 9 punktiem ir Islandei un Čehijai, kuras savā starpā tiksies Pilzenē, 3 punkti ir Nīderlandei, 2 – Latvijai, pa punktam – Turcijai un Kazahstānai, kuras savukārt savā starpā spēlēs Stambulā.

Svarīgākais