Uz EČ rīkošanu astoņas kandidātes, arī Latvija

© scanpix

Kad kļuva zināms, ka Krievijas politika negrasās izvest savus teroristus un ieročus no Ukrainas teritorijas, Starptautiskā basketbola federācija pieņēma lēmumu, ka Ukrainā plānotais 2015. gada Eiropas čempionāts basketbolā vīriešiem ir pārceļams uz citu valsti. Izmantojot situāciju, paši krievi jau paspēja izbļaustīties, ka viņi ir gatavi rīkot šo čempionātu, taču šīs valsts starp kandidātēm nav.

Līdz augusta sākumam visiem tīkotājiem rīkot nākamā gada čempionātu vajadzēja atrast prāvu naudas summu (1,2 miljonus eiro), kas būtu kā garants nopietnajiem nodomiem rīkot šo čempionātu. Latvija jau labi sen ir aizsākusi sarunas par šāda līmeņa turnīra rīkošanu, taču kaut kad vēlāk un varbūt pat pasaules čempionātu. Izmantojot situāciju, ka Ukrainai šīs tiesības ir iesaldētas (ja valstī būs normalizējusies situācijai, tad Ukraina būs pirmā rindā uz 2017. gada čempionāta rīkošanu), Latvijas Basketbola savienība uzrakstīja skaistu vēstuli valdībai (uz Latviju atbraukšot vismaz 500 žurnālistu), un tā šo āķi norija. Protams, prasītie 1,2 miljoni nevienam nav iedoti, jo pie šīs naudiņas LBS tiks tikai tajā gadījumā, ja Latvija iegūs tiesības uz šī čempionāta sarīkošanu. Kā jau iepriekš bija izskanējis, LBS savās vēlmēs ir bijusi ļoti pieticīga – tā ir gatava rīkot tikai vienas apakšgrupas turnīru, un no tā izriet, ka mūsējo izredzes ir sarukušas līdz minimumam. Agrāk tika izskatīts variants, ka Latvija kopā ar Lietuvu, Somiju un Igauniju iesniedz kopīgu priekšlikumu četratā sarīkot šo čempionātu, taču Igaunija un Lietuva nemaz nav pieteikušās. Somija gan ir palikusi. Vēl ir pieteikušās Horvātija, Francija, Vācija, Izraēla, Polija un Turcija. No šī saraksta, visticamāk, uzreiz varam svītrot Izraēlu, jo arī tur katru otru dienu tiek šauts un galēti cilvēki. Visticamāk, ka arī Horvātijai nekas nespīd, jo šajā reģionā (Slovēnijā) notika iepriekšējais čempionāts. Francija jau ir paspējusi prezentēt futbola stadionu, kurā varētu notikt kāda no spēlēm ar rekordlielu skatītāju skaitu. Turcija pamazām ir kļuvusi par vienu no naudīgākajām basketbola zemēm Eiropā, un, redzot, ka turku kompānijas iegulda naudu šajā sporta veidā, viņu rokās šobrīd ir ļoti spēcīgi trumpji. Arī par infrastruktūru viņiem nav jāuztraucas. Tieši tāpat kā vāciešiem, kuri šādus turnīrus var atļauties rīkot katru vasaru.

Nākamais solis, kā rīkosies FIBA Eiropas nodaļa, pēc kvalifikācijas turnīra beigām (pēc 27. augusta) kļūs zināmas sīkākas nianses par kritērijiem, pēc kuriem tiks izvēlēta nākamā čempionāta rīkotāja. Jau šodien var nosaukt vienu no kritērijiem – attiecīgās valsts izlasei jāizcīna šīs tiesības spēlēt finālturnīrā, bet rīkotājvalsts tiks nosaukta kaut kad septembrī.

Svarīgākais