Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Sports

PK: Hicfelda armija pret Mesi, burvis Azārs pret ASV

© scanpix

Šovakar Pasaules kausa finālturnīrā pēdējās divas astotdaļfināla spēles. Vācu speciālista Otomāra Hicfelda vadītā Šveices izlase centīsies ierobežot Argentīnas zvaigzni Lionelu Mesi, bet vakara otrā mačā Beļģijas izlasei pretī stāsies organizētā ASV komanda.

Argentīna – Šveice (19.00)

Dienvidamerikas čempione turnīru ir sākusi pārliecinoši, F grupā trijās spēlēs izcīnītas trīs uzvaras. Taču acīgākie futbola apskatnieki jau ir pamanījuši vairākas nianses, kuras var neļaut vieniem no turnīra favorītiem tikt pie kārotās trofejas. Pirmkārt, no Argentīnas pieciem gūtajiem vārtiem, četrus ir guvis Lionels Mesi, bet vienus aizsargs Markos Rojo. Kur ir pārējie uzbrūkošie spēlētāji ar skaļajiem uzvārdiem? Šobrīd komandu velk viens pats Mesi, un līdz ko mazajam superuzbrucējam spēle neiet, tā iestājas vakuums visam varenajam Argentīnas uzbrukumam. Zem savām spēju robežām spēlē gan Anhels di Marija, gan Gonzalo Iguains. Šādu atkarību no viena spēlētāja centīsies ierobežot viens no pasaules gudrākajiem treneriem, pieredzējušais vācietis Otomārs Hicfelds, kura vadītā Šveices izlase ir tikusi līdz astotdaļfinālam. Pirmajā apakšgrupas mačā uzvarēta Ekvadora, tad piedzīvota sagrāve pret spēcīgo Franciju, bet pēdējā mačā pārliecinoši uzveikta Hondurasa. Šveicieši spēlē pragmatiski, taču spēj būt ļoti bīstami pretuzbrukumos, jo netrūkst ātru un tehnisku priekšējās līnijas spēlētāju.Hicfelds kādā no intervijām atklāja, ka pret Messi centīsies spēlēt kolektīvi. Tieši kolektīvās darbības varētu būt trumpis Šveices rokās, jo atklātā spēlē ar Argentīnu iesaistīties nevajadzētu, bet labi organizēti pretuzbrukumi varētu nest panākumus. Dienvidamerikāņu aizsardzība šad un tad mēdz „streikot”.

Prognoze: Pēc Kostarikas izlases brūnumiem burtiski prasās arī kāds no Eiropas izlases. Šveice ir perfekts kandidāts, lai izsistu Argentīnu – taktiski gudrs un pieredzējis treneris, pragmatiska aizsardzība un meistarīgi uzbrūkošās grupas spēlētāji. Šāda kombinācija jau šajā turnīrā ir pierādījusi, ka var dot labu reuzltātu.

Beļģija – ASV (23.00)

Daudzi pirms finālturnīra prognozēja no Beļģijas spilgtus mirkļus un skaistas uzvaras. Diemžēl pagaidām šī izlase augsta līmeņa futbolu ir demonstrējusi tikai pārdesmit minūtes - trijās spēlēs, taču ar to ir pieticis, lai uzvarētu (nebūt ne „nāves” ) H grupā, aiz sevis atstājot Alžīriju, Krieviju un Dienvidkoreju. Pret Alžīriju beļģi veiksmīgi atspēlējās un laimīgi (10 minūtēs divi gūti vārti) uzvarēja, pret Krieviju vārti tika gūti 88.minūtē (brieda vismaz pāris minūtes), kaut kas līdzīgs arī pret ASV (uzvaras vārti 78. minūtē). Pārējā laikā notika tautas valodā saucamā „bumbulēšanās” jeb nenoteiktas kvalitātes saspēlēšanās ārpus abu vārtu soda laukumiem. Grūti paredzēt, vai beļģija spēs jau no mača sākuma demonstrēt savu labāko sniegumu, kurā spilgtas lomas spēlē Azārs, Mertens un Lukaku. Pēdējam gan ir vērojams sportiskās formas kritums. Amerikāņiem turnīrs kopumā izdevies solīds, uzvara pret Ganu, neizšķirts pret nevarīgajiem portugāļiem un minimāls zaudējums Vācijas izlasei. Tieši pēdējā spēlē Jirgena Klinsmana vadītā komanda parādīja labāko futbolu, krietni ierobežojot krietni meistarīgāko vāciešu varējumu. Domājams, ka arī šajā mačā Klinsmans būs izvēlējies „otrā numura” taktiku, kas varētu būt ļoti neērta Beļģijai. ASV futbolistiem nevar pārmest cīņasspara un motivācijas trūkumu, kas izslēgšanas tipa mačos ir ļoti svarīgi uzvaras kompenenti. Pēdējās divās savstarpējās spēlēs uzvaras izcīnījuši Eiropas kontineta pārstāvji.

Prognoze: Tajās pārdesmit minūtēs redzētais liecina, ka Beļģijai ir potenciāls, lai pretinieku sarautu gabalos. Ja ASV izlase mača sākumā negūs pāris (ar vieniem noteikti nepietiks, kas jau ir pierādījies praksē) ātrus vārtus, tad izturēt Beļģijas spiedienu neizdosies. Pārāk labs ir Azārs un kolēģi.