Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Sports

Vai Francija un Vācija attaisnos favorītu statusu?

© scanpix

Šovakar Pasaules kausa izcīņā futbolā, kas risinās Brazīlijā, norisināsies divi nākamie astotdaļfināla dueļi - 19:00 Francija tiksies ar Nigēriju, savukārt vēlajā spēlē 23:00 Vācija eksaminēs Alžīriju.

Francija noteikti uzskata par favorīti cīņā pret Nigēriju. „Zilie” grupu turnīru noslēdza ar divām uzvarām, neizšķirtu un pirmo vietu tabulā. Pēdējā spēlē pret Ekvadoru (0:0) francūžu galvenais treneris Didjē Dešāns ļāva uzspēlēt vairākiem rezervistiem, tomēr šovakar trenera rīcībā pilns sastās varētu nebūt tik un tā. Savainojumu guvis „Liverpool” aizsargs Mamadū Sako. Veselības problēmas ir arī citam aizsargam Lorānam Koscelnijam.

„Komandas gars un spēlētāju mentalitāte ir būtiskākā sastāvdaļa. Ar to nevar uzvarēt spēles, bet bez tās arī uzvarēt nav iespējams. Pagaidām neesmu jutis pašpārliecinātību savos spēlētājos, tāpēc man nav bijis jāiejaucas,” savu komandu slavē Dešāns, kurš ir piesardzīgs, raksturojot Nigēriju. „Viņi bez šaubām radīs mums problēmas fiziskajā ziņā, un viņiem ir uzbrucēji, kas var izšķirt rezultātu jebkurā brīdī.”

Tikmēr „superērgļu” nometnē gājis dažādi pēdējās dienās. Pēc skaistās spēles un zaudējuma tās finišā Argentīnai (2:3) nigērieši grupā palika otrajā vietā. Futbolisti vēlējās būt droši, ka saņems apsolītās prēmijas par izkļūšanu no grupas, un uz brīdi pat sarunas par šo tēmu ieilga treniņam noliktajā laikā. Nākamajā dienā gan visi atkal bija uz zālāja un turpināja gatavošanos izslēgšanas mačam pret Franciju.

Pēdējā spēlē pret Argentīnu rokas savainojumu guva Mičels Babatunde, kura atgriešanās šī turnīra gaitā ir stipri apšaubāma. Muskuļu problēmas arvien skar „Liverpool” pussargu Viktoru Mouzesu, kura spēlēšana gan nav izslēgta. Nigērija nekad iepriekš nav spēlējusi Pasaules kausa ceturtdaļfinālā, tāpēc jādomā, ka spēlētāji būs gatavi mesties cīņā pat ar savainojumiem.

„Nupat spēlējām pret labāko uzbrucēju pasaulē [Lionelu Mesi], tāpēc esam gatavi cīkstēties ar jebkuru,” nigēriešu noskaņojumu raksturo izlases veterāns Džozefs Jobo, kuram šī vakara cīņa būs 101. spēle valstsvienības sastāvā. „Neredzu, no kā varētu baidīties. Ticu šai komandai un domāju, ka varam izcīnīt uzvaru.”

Vēl izteiktāks favorīts ir otrā šī vakara cīņā, kur Vācija eksaminēs Alžīriju. Vācieši čempionātu sāka ar Portugāles sagraušanu (4:0), sekoja neizšķirts pret grupas pastarīti Ganu un minimāla uzvara (1:0) pār ASV. „Arsenal” pussargs Lukašs Podoļskis savainojuma dēļ izlaidīs šī vakara maču, bet citu iztrūkumu nebūs. Pēc neliela savainojuma izārstēšanas atgriezīsies „Bayern” aizsargs Žeroms Boatengs. „Mums ir iespaidīgi spēlētāji sastāvā un rezervē. Tas nozīmē, ka varam dažādot savu spēli, un katrs var ietekmēt mača gaitu. Tas noteikti ir plus,” savas komandas stiprās puses raksturo Boatengs.

Pretī stāsies Alžīrija, kas H grupā apsteidza Krieviju (1:1) un Dienvidkoreju (4:2), finišējot otrā aiz Beļģijas (1:2). „No viņiem var just lielu apņēmību un kaisli. Spēlētājiem ir franču izcelsme un daudzi no viņiem ir izgājuši Francijas futbola sistēmai. Reti esmu redzējis tik fiziski spēcīgu komandu. Viņu uzbrucēji ir ātri un aizsardzība spēcīga,” vairāk nekā tikai ar pieklājības frāzēm nākamo pretinieci raksturo Vācijas treneris Joahims Lēvs. „Jebkurš, kas domā, ka jau aram sākt domāt par ceturtdaļfinālu, pieļauj lielu kļūdu. Alžīrijai ir fantastiskas spējas.”

Alžīrijai nav iztrūkumu sastāvā, un gatavs atgriezties laukumā ir arī iepriekšējā mačā malā palikušais aizsargs Madžīds Bugerra. „Domāju, ka varam nospēlēt daudz labāk un kāpēc lai tas nenotiktu pret Vāciju?” retoriski jautā Alžīrijas treneris Vahids Halilhodžičs. „Saņemam lielu atbalstu no skatītājiem. Mums ir mazāk atbalstītāju kā Vācijai, bet ceru, ka daudzi jutīs līdzi mums. Zinu, ka jūs, brazīlieši, mīlat futbolu, un mēs jūs varam apmierināt ar labu futbolu.”